Sızma girişimine tepkiler: Rusya ve Küba kınadı, Kolombiya 'Biz yapmadık' dedi

Venezuela'ya yönelik dün gerçekleştirilen deniz yoluyla sızma girişimine ilişkin Maduro hükümetinin yanı sıra Küba ve Rusya'dan da açıklama geldi. İki ülke de Venezuela'ya yönelik yapılan saldırı gişimini kınadı. Kolombiya'nın ABD yanlısı hükümetiyse, saldırıya kendilerinin dahil olmadığını savundu.

Dış Haberler

Dün paralı askerlerin deniz yoluyla Venezuela'ya sızma girişimlerine ilişkin Caracas hükümetinin yanı sıra Küba ve Rusya'dan da açıklama geldi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, emperyalizme ve ABD mücahaleciliğine karşı kalıcı bir isyan başlattıklarını duyurdu ve Bolivarcı Silahlı Kuvvetler'in paralı askerlere yönelik operasyonlarını devam ettirdiğini açıkladı.

Küba Dışişleri Bakanı ve Rusya'nın Caracas Büyükelçisi de, konuya ilişkin ABD saldırganlığına dikkat çekti ve Maduro hükümetine dayanışma ve desteklerini iletti.

ABD yanlısı Kolombiya hükümeti ise, saldırıyı kendilerinin yapmadığını savundu.

Venezuela: Ülkede kaos yaratmak amaçlanıyor

Ülkeye sızma girişimini kınayan Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, saldırının Kolombiya tarafından planlandığını vurguladı.

Padrino Lopez, saldırının ülkede kaos yaratmayı ve Venezuelalı liderlere suikast düzenlemeyi amaçladığını kaydetti.

Venezuela Bolivarcı Silahlı Kuvvetleri'nin saldırıya hemen karşılık vermesi sonucunda saldırıda bulunan bazı paralı askerlerin öldürüldüğünü, bazılarının ise yakalandığını bildiren Padrino Lopez, operasyon sırasında çok sayıda silahın ele geçirildiğini kaydetti.

Padrino Lopez, Bolivarcı Silahlı Kuvvetler'in "Ulusal egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı hava, su ve kara yoluyla tehdit eden tüm terör unsurlarını ve hücrelerini aramaya devam edeceğiz" açıklamasını aktardı.

Padrino Lopez, "Venezuela'yı savunmak konusunda kararlıyız, emperyalizme ve ulusal egemenliğimize zarar vermek isteyen herkese karşı kalıcı isyan başlattığımızı ilan ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Küba: Maduro'ya ve Venezuela halkına dayanışmamızı sunuyoruz

Sosyal medya hesabından saldırı girişimini kınayan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez,  "Silahlı paralı askerlerin Venezuela'ya sızma girişimini şiddetle kınıyoruz. Saldırganlığa ve pandemiye karşı mücadele eden Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya ve Bolivar ve Chavista halkının yurttaş-asker birliğine dayanışmamızı ve desteğimizi sunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Kübalı Aydınların, Sanatçıların ve Toplumsal Hareketlerin İnsanlık Savunması Ağı (REDH) da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadıklarını belirtti ve Kolombiya hükümetinin söz konusu saldırıya dahil olduğuna dikkat çekti.

Örgütün internet sitesinden yayınlanan açıklamada, "Kolombiya'da ortaya çıkan bu saldırganlığı durdurun, Latin Amerika'da, Karayip'te ve dünyanın diğer yerlerinde bu tip müdahaleci eylemlerin gerçek mimarı olan ABD'nin müdahalesine son verin" denildi.

Örgütün genel sekreterliği, ABD'nin Venezuela'nın ve diğer Latin Amerika ülkelerinin ilerici hükümetlerine silahlı saldırı düzenlemek yerine, ülkesindeki Covid-19 salgınıyla etkili mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya: ABD destekli terör ve cinayet imalathanesinin ürünleri etkisiz hale getirildi

Rusya'nın Caracas Büyükelçisi Sergey Melik-Bagdasarov da, Venezuela'ya botla sızma girişiminin, ülkede istikrarsızlaştırma ve darbe girişimlerinde kullanılmak üzere getirilecek silahlar için organize edildiğini kaydetti.

Melik-Bagdasarov, "Venezuela sınırında bulunan bölgelerdeki özel askeri eğitim kamplarında eski Venezuelalı görevlilerin, kaçakların da 10 bin dolar karşılığında dahil olduğu militanların eğitildiği büyük ölçüde biliniyor. Bunu bazı medya kuruluşları da birçok kez bize aktardı. Bu kişiler, ihanetlerinin cömertçe ödüllendirilmesi yerine işe alınarak 'ülkelerini diktatörlükten kurtarmaları' yönünde ikna edildiler" diye konuştu.

Melik-Bagdasarov, ABD'nin Venezuela'da sabotaj ve terör faaliyetlerine dahil olan bu silahlı grupları desteklediğini sözlerine ekledi.

Melik-Bagdasarov, "Venezuela'nın güvenlik güçleri, 3 Mayıs gecesi meşru Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu düşürmek için yapılacak terör saldırılarının, sabotajların ve ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimlerinin organize edilmesinde kullanılacak silahların ülkeye yasadışı bir şekilde getirilmesine yönelik bir girişimi daha durdurdu. Şimdi, ülkede bir darbe daha tertiplemeye çalışan bu suçlular kim? Bunlar, ABD'nin desteğiyle büyüyen terör ve cinayet imalathanesinin ürünleri olan paralı askerlerden bazıları. Bugün etkisiz hale getirildiler" dedi.

Kolombiya: Biz dahil olmadık

Kolombiya'nın ABD yanlısı Ivan Duque hükümeti, Venezuela'ya deniz yoluyla sızma girişimine dahil olmadıklarını savundu.

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, ülkemizi istikrar bozucu faaliyetler yürütmekle suçlayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun dikta yönetimi tarafından ortaya atılan iddiaları hükümet adına reddetmektedir" denildi.

Bakanlık, Venezuela hükümetinin ülkenin iç sorunlarından dolayı dikkatleri başka yöne çekmeye çalıştığını iddia etti.