Yüksek yargıdan Boğaziçi kayyımına kötü haber: Üniversitelerde eylemleri yasaklayan maddeler iptal

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde bildiri dağıtmaya, afiş veya pankart asmaya ve izin almadan toplantı düzenlemeye disiplin cezası getiren YÖK Kanunu'nun ilgili maddesini iptal etti.

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite öğrencilerinin ifade özgürlüğüne ilişkin bir dizi karar aldı.

CHP, geçtiğimiz 2 Şubat’ta Yükseköğretim Kanunundaki bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, 22 Şubat'ta yaptığı değerlendirmede kritik iptallere imza attı.

Bildiri dağıtmak için izin alınmayacak

Kınama ve disiplin cezasını gerektiren haller arasında sayılan "Yükseköğretim kurumu içinde izinsiz olarak bildiri dağıtmak, afiş veya pankart asmak" hükmü Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.

Bu kararın gerekçelerinde kanunun keyfiliğe kapı araladığına, düşünceyi henüz ifade edilmeden engellediğine ve ifade özgürlüğünü sınırladığına dikkat çekildi.

‘Kampüste protesto hakkı engellenemez’

Kanunda bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırmayı gerektiren "Yükseköğretim kurumuna ait kapalı veya açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek" yaptırımı da Anayasa'ya aykırı bulundu. Kararda, bu kuralın yükseköğretim öğrencilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını sınırlandırdığı vurgulandı. 

YÖK Kanunu'nda yine "suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına faaliyette bulunmak veya örgüte yardım etmek" eylemi üniversiteden atılma nedeni olarak sayılmıştı. Yüksek Mahkeme, bu düzenlemeyi de iptal etti. Öğrencilerin bu eylem nedeniyle kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan, sadece idari kararla, üniversitelerden atılamayacağını belirtti.

Boğaziçi kayyımına kötü haber

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım yönetimi geçtiğimiz yıl dekanlara ve bölüm başkanlarına gönderdiği yazıda “İzin almaksızın basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, oturma, dikilme ve sair eylemlerin yasak ve suç kapsamında olduğu” hatırlatmasında bulunmuştu. Bu hatırlatma iki yıldır sürdürülen protestoların hakkında idari cezalar verileceğinin sinyaliydi. AYM’nin son kararıyla bu ''uyarı'' boşa düştü.