Eskişehir'de Müze binası ‘TÜGVA kıraathanesine’ dönüştürüldü

Eskişehir’de bulunan ve yıllardır açılmayı bekleyen, Türk Dünyası Vakfı tarafından yapılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin binası TÜGVA Kıraathanesi’ne dönüştürüldü.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan, Türk Dünyası Vakfı tarafından 2015 yılında temeli atılan 600 metrekare büyüklüğündeki ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin binası, iktidara yakın Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) verildi.

2019-2024 yılları arasında Odunpazarı Belediyesi CHP Meclis Üyesi olarak görev yapan Ömer Faruk İnan, sosyal medya hesabından ETİ Şehir ve Göç Müzesi tabelasının kaldırıldığını, yerine “TÜGVA Kıraathanesi” tabelasının asıldığını duyurdu. Edinilen bilgilere göre binanın iç kısmında inşaat çalışmaları devam ediyor.

Yıllardır açılmayı bekleyen müze, geçmiş yıllarda TBMM gündemine girmişti. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'nün, yıllardır açılmayan ETİ Şehir ve Göç Müzesi ile ilgili verdiği soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı “Bu müze için yapılmış bir başvuru mevcut değil” yanıtını vermişti.

'Kimsenin Eskişehirlilerin kaynaklarını peşkeş çekmeye hakkı yok'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, binanın TÜGVA’ya verilmesi üzerine Meclis’te Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Esoy’a “2015 yılında temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi 9 yıldır neden hayata geçirilmemiştir? ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya tahsisinin gerekçesi nedir? Bu tahsis kim ya da kimler tarafından, nasıl yapılmıştır? Müzenin TÜGVA’ya tahsisinde müzenin yapımında sponsor olan ETİ yönetiminin onayı alınmış mıdır? Bu müzenin yapımı için Türk Dünyası Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olmak üzere kamu kaynaklarından ne kadar harcama yapılmıştır? Türk Dünyası Vakfı harcamalarının denetimi yapılmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

Çakırözer, konu hakkında savcılığa ve Eskişehir Valiliği’ne açık suç duyurusunda bulunduğunu söylerken, sorumluların cezalandırılması gerektiğinin altını çizdi. Çakırözer “Dokuz yıldır bu müzeyi hayata geçirmediler şimdi Eskişehirlilerle dalga geçer gibi bu müzeyi TÜGVA kıraathanesi yapmışlar. Eskişehirliler, Eskişehir’i görmeye gelenler bunu hak etmiyor. Hiç kimsenin Eskişehirlilerin kaynaklarını böyle peşkeş çekmeye hakkı da yetkisi de yok” sözlerini kaydetti.

Türk Dünyası Vakfı’nın sicili: Vergi muafiyeti, yoga yapan kadınlara saldırı, ‘millet bahçesi’ devri…

ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin yapımını üstlenen Türk Dünyası Vakfı, AKP’ye yakınlığıyla biliniyor. 2014 yılında vakıf kimliği alan kurumun mütevelli heyeti başkanlığını Nabi Avcı yapıyor. Dört dönem AKP Eskişehir milletvekilliği yapan Avcı; 2016-2017 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanı, 2013-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı oldu.

Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı olan vakfın devletle yakın ilişkileri de var. 2018 yılında eski Eskişehir Stadı’nın “Millet Bahçesi” olacağı açıklanmış, 54 bin metrekarelik eski Eskişehir stadı alanı “Millet Bahçesi” yapılmak için protokolle Türk Dünyası Vakfı’na devredilmişti. Eski Eskişehir Stadı’nda gerçekleştirilen imza törenine Nabi Avcı, TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Eskişehir Valisi Özdemir Çalacak katılmıştı.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, alanın Türk Dünyası Vakfı’na devriyle ilgili şunları söylemişti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Millet Bahçeleri projesi yaşadığı kente daire endişe duyan vatandaşlarımız için devrim niteliğinde bir karardır. İdaremiz mülkiyetinde bulunan eski Eskişehir stadının Millet Bahçesi olması için araziyi Türk Dünyası Vakfı’na devrettik. Mevcut eski stadın yıkım işlerini Eskişehir Valiliği işbirliği ile gerçekleştireceğiz. Millet Bahçesi yapımı için Türk Dünyası Vakfı ile koordinasyon içerisinde olacağız.”

Türk Dünyası Vakfı’na ait olan Millet Bahçesi otoparkı, geçtiğimiz aylarda zamlandı. 650 lira olan aylık otopark ücreti yüzde 150 zamlanarak 1500 lira oldu. Zammın yapıldığı günlerde vakfın internet sitesinden fiyat tablosu kaldırılmıştı.

Türk Dünyası Vakfı, aynı zamanda vergi muafiyeti sağlanan vakıflardan biri. Türk Dünyası Vakfı dışında TÜGVA, Okçular Vakfı, KADEM, İsmailağa Cemaati’ne bağlı İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı ve Işık Cemaati’ne ait İhlas Vakfı da vergiden muaf tutulan vakıflar arasında.

Vakfın gündeme geldiği olaylardan bir diğeri de Eskişehir’de bulunan, vakfa ait Dede Korkut Parkı’nda yoga yapmak isteyen kadınların engellenmesi girişimi olmuştu. 2022 yılında yaşanan olayda yoga yapan yurttaşların yanına giden görevliler yoga yapamayacaklarını, haklarında CİMER’e şikayet olduğunu söylemişti. Olayın ardından yüzlerce yurttaş tepkisini aynı parkta yoga yapmak için bir araya gelerek göstermişti.