İşçilerin öfkesinden korkan Çalışma Bakanı, Taksim çağrılarını hedef aldı

İktidar 1 Mayıs arifesinde Beştepe’de Çalışma Meclisi toplayarak işçi ve patron temsilcilerini bir araya getirmeye hazırlanırken, Bakan Işıkhan Taksim Meydanı’na çağrı yapanları hedef aldı.

Haber Merkezi

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta bu yıl emekçiler İstanbul’da Taksim Meydanı’nda bir araya gelmeye hazırlanıyor.

İktidarın kemer sıkma politikalarına karşı güçlü bir sesin 1 Mayıs’ta alanları dolduracak emekçilerden yükselmesi beklenirken AKP-MHP iktidarı ise göstermelik “Çalışma Meclisi” toplayacağını duyurdu.

İlk kez 1946 yılında işçi, patron ve kamu temsilcilerini bir araya getiren bir “sosyal diyalog mekanizması" adı altında başlatılan Çalışma Meclisi şimdiye dek yalnızca 12 kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan son toplantısını 2019’da yapan Çalışma Meclisi’nin bu yıl 13.’sünün 29-30 Nisan’da Beştepe’de yapılacağını duyurdu.

İşçi sınıfının mücadele günü arifesinde Beştepe’deki sarayda kurulacak olan “diyalog” masasına patronları ve işçi sendikalarını çağıran Bakan Vedat Işıkhan, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını açıklayan sendika, siyasi parti ve kitle örgütleriniyse tuhaf sözlerle hedef aldı. Işıkhan 1 Mayıs 1977’deki katliamda yaşamını yitiren emekçilerin isimlerini "hatırlamayanların" şimdi 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çağrı yaptığını iddia etti. 

'Erdoğan'ın teşrifleriyle' toplanacak Çalışma Meclisi'nin gündeminde kıdem tazminatı, esnek çalışma da var

Çalışma Bakanı Işıkhan bugün Hak-İş, Türk-İş, Kamu-Sen, TESK ve TZOB’u ziyaret etti. Türk-İş ziyaretinde konuşan Işıkhan 13. Çalışma Meclisi'ni "Erdoğan'ın teşrifleriyle” Ankara'da gerçekleştireceklerini açıkladı, toplantının gündemininse “Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” olarak belirlendiğini duyurdu.

AKP medyasında yer alan haberlere göre Çalışma Meclisi toplantısının gündeminde kıdem tazminatı, esnek çalışma modelleri, asgari ücret ve emekli aylıkları gibi ücret artışlarının detayları ele alınacak. İş Kanunu'nda da değişikliğin gündeme geleceği Çalışma Meclisi'nde işçi sınıfının haklarına yeni saldırıların konu edileceği anlaşılıyor.

Öte yandan bugün Türk-İş’i ziyaretinde Çalışma Meclisi'nin 13. toplantısının davetini yapan Bakan Işıkhan, 1 Mayıs için Taksim’e yapılan çağrıları hedef aldı. 

“1 Mayıs'ı, her yıl dönümünde, huzursuzluk gününe çevirmek isteyenler, çözümün ve uzlaşmanın değil; sadece sorunun bir parçası olmayı bilinçli bir şekilde tercih etmektedirler” diyen Işıkhan “Bunların, emeği savunmak değil bunun istismarı peşinde oldukları gün gibi ortadadır. Hak, hukuk ve adalet kavramlarının sloganla değil icraatla tesis edilebileceğini unutmamalıyız. İşçilerimiz, emekçilerimiz ideolojik sloganların değil, samimi icraatların muhatabı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

'Büyümemizi sekteye uğratacak eylemler'

Işıkhan’ın sonraki sözleriyse hayat pahalılığının dayanılmaz bir hale geldiği emekçilerin öfkesinden korkusunu ve işçilerin canları pahasına patronlar lehine sürdürülen “büyüme”nin sekteye uğramasından duyduğu endişeyi ortaya koyuyordu. Bakan Işıkhan “İşçilerimizin, ülkemize zarar verecek, ilerleyişimizi ve büyümemizi sekteye uğratacak, toplumu gerecek hiçbir eylemin içinde yer almaları mümkün değildir” dedi.

“Böyle zamanları; toplumsal kaos için bir fırsat olarak görerek günün sonunda arkalarında bıraktıkları dağınıklığı yine emekçilerimize toplatan anlayışın iyi niyeti sorgulanmalıdır. Bunlar eski Türkiye'de kalan icraatlardır” diyen Işıkhan “Böyle önemli bir konunun tek bir alan ya da meydanla, Taksim Meydanı ile sınırlandırılması, konunun bu kadar kısır bir döngüye hapsedilmesi bizim insana ve emeğe verdiğimiz değere sığmamaktadır” ifadelerini kullandı.

'Taksim'de sendikalarımıza, sınırlı katılımlarına izin verilmektedir'

Anadolu Ajansı Işıkhan’ın “işçinin, emekçinin ve çalışanların alın terinin, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük olduğunu” söylediğini aktardı.

1977’de Taksim’de katledilen 34 işçi ve emekçiyi “rahmetle yad ettiğini” söyleyen Işıkhan “Ancak Taksim'de hayatlarını kaybeden emekçilerimizin isimlerini bile hatırlamayanların, onların aziz hatıralarını kullanarak, bu alanda kitlesel kutlama inadı, 1 Mayıs'ın dayanışma ruhunu zedelemektedir. Bildiğiniz gibi, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz canlarımızı Taksim'de anmak için sendikalarımıza, sınırlı katılımlarına izin verilmektedir” diye konuştu.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise bu sene 1 Mayıs’ta Bursa'da olacaklarını açıkladı. Atalay "Bu programda ana gündemimiz vergi olacak. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması lazım” diye konuştu.

Bakan Işıkhan’ın ziyaret ettiği Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise bu yıl 1 Mayıs’ta Kocaeli’de olacaklarını duyurdu.