ŞOK Market ceza aldı: İşçiler 'İnsanlık onurumuz zedeleniyor' demişti

ŞOK Market birçok şubede ceza aldı. Valilik görevlileri ürünlerin etiketlerinin bulunmaması, kasada ve reyonda farklı fiyat uygulamalarının yapılması gibi hususları tespit etti.

Haber Merkezi

Her gün market zincirlerinde emek sömürüsü artıyor. Market zincirlerindeki mağazalarda emekçiler bazen tek başlarına ya da az personelle, uzun çalışma saatleri ve mobbinge maruz kalarak, hafta tatilleri olmadan, fazla mesaileri ödenmeden çalışıyor. Düşük maaşlar, mobbing ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme sıkça gelen ŞOK Market, işçilerin mücadelesi sonucu ceza aldı. 

Yapılan şikayetler üzerine İstanbul Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ŞOK Market’lerde denetim başlattı. Ürün etiketlerinin olmaması, kasada ve reyonda farklı fiyat uygulamaları tespit edilen denetimlerde birçok şubede ceza kesildi. 

Çok uzun süredir kötü koşullara karşı mücadele yürüten ŞOK Market işçileri “İnsanlık onurumuz zedeleniyor” sözleriyle anlatmışlardı yaşananları. 

Birlik Sendikası ile mücadele eden işçiler taleplerini açıkladı. Talepler şöyle:

  • Yöneticiler tarafından psikolojik ve fiziksel şiddet gibi her türlü mobbing uygulamasına son verilmelidir. Bununla ilgili gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Personel yetersizliği nedeniyle zorunlu olarak yaptığımız fazla mesailer için biz işçilerin onayı alınmalı ve mesai ücretlerimiz gerçek oranında, gecikmeksizin hesaplarımıza yatırılmalıdır. 
  • Yine personel yetersizliği nedeniyle yaptığımız hatalar bizlere ödetilmemeli. Kasa açığının personele ödetilme uygulamasına son verilmelidir. 
  • Mağazalarda İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri alınarak, çalışma şartlarımız iyileştirilmelidir. 
  • Yol ve yemek ücretlerimiz eksiksiz şekilde yatırılmalı. Molalarımızı yapabileceğimiz uygun çalışma ortamı sağlanmalıdır. 

133 milyar lira ciro yaptılar

ŞOK Market 17 Nisan’da 2023 yılı finansal sonuçlarını duyurdu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ŞOK Marketler'in 2023 yılında açılan 674 yeni mağazayla 81 ildeki toplam mağaza sayısı 10 bin 725'e ulaşırken, cirosu ise 133 milyar TL'ye yükseldi. 2023 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, geçen sene yaşanan deprem felaketi ve zorluklara rağmen yıl sonu satış hedefine ulaştıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yılın ilk dokuz ayında ciroları 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 84,6 artarak 75 milyar liraya yükselten ŞOK Market yönetimi büyümeyi "büyük yıkıma karşın durmadan ve yorulmadan mağaza açabilmiş olmalarına" bağlamıştı.