ABD'nin savaş mimarlarından Nuland’ın yerine atanmıştı, yarın Türkiye’ye geliyor

ABD'nin Ukrayna'daki stratejisinin mimarlarından eski diplomat Victoria Nuland’ın istifasıyla yerine geçen John Bass yarın Dışişleri'nin daveti üzerine Türkiye'ye geliyor.

Haber Merkezi

Ukrayna’da 2014’teki Maidan darbesinde üstlendiği rolüyle tanınan eski ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland’ın yerine geçen diplomat John Bass yarın Türkiye’ye geliyor.

Ziyaretin Ortadoğu’da gerilimin yükseldiği, ABD’nin İran’a karşı yeni adımlar atmaya hazırlandığı bir dönemde gerçekleşecek olması dikkat çekiyor.

Eski Ankara Büyükelçisi, Nuland'ın yerine geçti

Ukrayna’daki savaşa giden süreçte ABD’nin ülkedeki dış politika stratejisinin mimarlarından olan Victoria Nuland’ın istifasının ardından yerine ABD’nin eski Afganistan büyükelçisi John Bass atanmıştı. Bass 2014-2017 yılları arasında da ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ni yapmıştı.

Nuland’ın adı, geçen ay Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen ve 130’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası bir kez daha gündeme gelmişti. Zira Nuland görevden ayrılmasından bir süre önce Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaretinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i 2024’te “sahada hoş sürprizler beklediğini” söylemişti.

Nuland'ın Ankara'da verdiği 'F-35 mesajı' çok konuşulmuştu

Nuland görevden ayrılmasından önce Ocak ayı sonunda da Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelmişti. Nuland’ın o ziyaretinde “S-400 meselesi çözülebilirse Türkiye'yi F-35 ailesine almaktan memnuniyet duyarız” sözleri de çok konuşulmuş, ABD’nin Türkiye ile İran’ı karşı karşıya getirme planları kapsamında F-35 konusunda “yumuşak mesajlar” verdiği yorumları yapılmıştı.

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da büyükelçiliğini vurduğu İran, dün İsrail’e yanıtını çok sayıda drone ve füzeyle düzenlediği hava saldırılarıyla verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ancak bugün akşam saatlerinde bir açıklama yaptı, İran ve ABD makamlarıyla görüşmeler yürüttüğünü duyurdu, çatışmaların tırmanmasından kaçınılması gerektiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İran ve ABD'nin dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptığı da açıklandı.

Dışişleri'nin davetiyle geliyor

Nuland’ın yerine geçen ABD’li diplomat John Bass’ın bu ortamda Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın davetiyle Türkiye’ye geleceği duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, 15-16 Nisan tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek.

Anadolu Ajansı, ziyarette, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın eş başkanlıklarında 7-8 Mart'ta düzenlenen "7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma" toplantısında kararlaştırılan hususlar dahil ikili ilişkiler, Gazze'deki güncel gelişmeler, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğünü duyurdu.