Erdoğan'ın ABD ziyareti: Beyaz Saray 'yorumsuz', kulisler 'ümitli'

Beyaz Saray, Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta gerçekleştireceği öngörülen ABD ziyareti hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Bloomberg ise kulis haberinde ziyaretin gerçekleşeceğini yazdı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapılması beklenen ABD ziyareti 26 Mart'ta duyuruldu.

OdaTv'nin Cumartesi günkü haberinde, “Erdoğan’ın Washington ziyaretini iptal ettiği ve iptal etmesinin nedeninin ABD Temsilciler Meclisi’nin İsrail’e yardımı da içeren tasarıyı onaylaması olduğu” iddia edildi. Haberin kaynağınaysa yer verilmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, VOA Türkçe'nin konuya ilişkin sorusuna Türk yetkililerin seyahat planlarına ilişkin bilgi için Türk hükümetine başvurulması gerektiği cevabını verdi.

ABD ziyareti iptal oldu iddiası nereden çıktı?

Ziyaret konusundaki belirsizlik, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'nin, ABD Başkanı Biden'la New York'a giderken uçakta düzenlediği basın toplantısında yeniden gündeme geldi.

Bir gazeteci Kirby'ye, "İki hafta içinde Erdoğan'ın Beyaz Saray'a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas liderini ağırladı. Bu bir konuşma konusu olacak mı, yoksa ziyarete gölge düşürür mü?" diye sordu. 

Kirby ise, "Gündemimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti hususunda üzerinde durulacak bir madde yok, dolayısıyla bu konuda yorum yapamayacağım" diye yanıt verdi. Bu sözler birçok medya kuruluşunda "planlanmış bir şey yok" diye çevrildi ve ziyaretin iptal edildiği şeklinde yorumlandı.

Bloomberg ziyaretin gerçekleşeceğini yazdı

Ancak ABD'li Bloomberg, bu sabah Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ziyareti gerçekleştireceğine dair bir haber yayımladı. "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Mayıs'ta Beyaz Saray'da Biden ile görüşecek" başlıklı haberde, "Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile görüşecek. Erdoğan'ın yaklaşan Washington ziyareti, Gazze'de İsrail-Hamas savaşı devam ederken ve İran ile İsrail'in birbirlerinin topraklarına saldırarak daha geniş bir Orta Doğu çatışmasının yaklaşmakta olduğu endişesini yaratmasının ardından gerçekleşiyor" ifadeleri yer aldı. 

Belirsizliğin kaynağı 'pazarlık' mı?

T24'ten Cansu Çamlıbel de Ankara'daki üst düzey bir diplomatik yetkilinin "ziyaret gerçekleşecek" dediğini aktardı. Ziyaret konusundaki belirsizliğin bir "pazarlık" nedeniyle sürüyor olabileceğine işaret eden Çamlıbel, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hazırlık aşamasına İsrail konusundaki rahatsızlığını empoze ederek kendisi açısından ‘görüntüyü kurtaracak’ birtakım önlemler eklenmesini sağlamaya çalışıyor" yorumununda bulundu. 

Ancak Beyaz Saray, Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta gerçekleştireceği öngörülen ziyaret hakkında ve ziyaretin takvimde olduğunu doğrular nitelikte bugüne kadar hiçbir resmi açıklama yapmadı.

Erdoğan, Donald Trump'ın başkanlık döneminden bu yana Beyaz Saray’ı hiç ziyaret etmedi. Biden, 2020'de başkan seçildiğinden bu yana Erdoğan ile uluslararası zirveler çerçevesinde birkaç kez biraraya gelmiş ve telefonda görüşmüştü.