Agrobay işçilerine aynı hakimden ikinci dava: 'Holding sahiplerine kimse dokunmuyor'

Agrobay işçilerine "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefetten dava açılan hâkimin daha önce işçilere "ceza" verdiği ortaya çıktı. Avukatlar "reddi hâkim" talebinde bulundu.

Aslı İnanmışık

İzmir’in Bergama ilçesindeki Agrobay Seracılık'ta çalışırken Tarım İşçileri Sendikası'na (Tarım-Sen) üye oldukları için 39 işçi işten atıldı. İşçilerden 31'i, "Kod 46" maddesiyle tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. 

23 Ağustos 2023'ten bu yana hakları mücadele veren işçiler, Mart ayında Ankara'ya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürümüştü. Randevu alıp görüşmeye gittikleri Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş'ın kendilerini birkaç dakika bile dinlememiş, işçilerin alacakları içinse "Cebimden mi vereyim?" demişti.

Aylar süren mücadele sonrası işçilerin yalnızca Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri ödendi. soL'a konuşan Tarım-Sen İzmir Şube Başkanı Umut Kocagöz, ödemelerle ilgili henüz yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

'Mahkemeler şirketler lehine karar veriyor'

Alacakları hâlâ ödenmeyen işçilere bir de dava açıldı.

"2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefetten dava açılan 32 kişi arasında 10 işçi ve sendika yöneticileri bulunuyor.

İzmir Bergama'da açılan davayla ilgili konuşan avukat Kardelen Aslan, işçilerin mücadeleleri sırasındaki jandarma saldırılarına ve gözaltılara dikkat çekti. Aslan, "mahkemelerin şirketler lehine kararlar aldığını" söyledi.

Davayı işçilere ceza veren hâkim görüyor

Daha önce işçilere "Agrobay’a 500 metre yaklaşmama" adli kontrol kararı veren hâkimin bu davaya da hâkim olarak atandığını belirten, bu durumun CMK'ya göre "yasaklı haller"den olduğunu hatırlatan Aslan reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade etti.

soL'a konuşan avukat Aslan, "Hâkimin davadan çekilmesini ve reddini talep ettik. Ancak hâkim ret kararı verdi. Bu reddin ağır ceza mahkemesinde itirazı yapılacak. Eğer kabul edilmezse aynı hakim davayı görecek" diye konuştu.

Bergama Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Tarım-Sen İzmir Şube Başkanı Umut Kocagöz de, "Şirketin adına çalışan yargılamayı reddediyoruz. Sonuna kadar ekmeğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi kimse yargılayamaz" ifadelerini kullandı.

'Yalnızca hakkımızı istiyoruz'

Açıklama sırasında konuşan işçilerden biriyse "46 koduyla işten atıldık. Kimse bize iş vermiyor. 'Agrobay işçileri için sizi işe almayacağız' diyor başvurduğumuz yerler" dedi. "Elimize taş, sopa yoktu" diyen işçi, neden dava açıldığını anlamadıklarını söyleyerek, "Hakimlere sesleniyorum, bu davadan vazgeçin" şeklinde konuştu.

"Yalnızca hakkımızı istiyoruz" diyen işçiler, holding sahiplerine kimsenin dokunmadığına dikkat çekti.

Agrobay işçileri yargılanıyor