Maltepe'de sendika genel merkezi işçilere danışmadan sözleşme imzaladı, işçiler referanduma gitti

Maltepe Belediyesi işçilerinin grevinde patronu temsil eden SODEM-SEN ve Genel-İş sendikası Genel Merkezi sözleşme imzaladı. İşçiler ve şube yönetimi sözleşmeden memnun değil.

soL - İstanbul

Maltepe Belediyesi’nde süren grevde Genel-İş Sendikası'nın Genel Merkezi, Belediye'yi temsilen patron temsilcisi SODEM-SEN'le anlaştı. Sözleşme kararı işçilere danışılmadan alınırken anlaşmaya karşı çıkan Genel-İş Anadolu 2 No’lu Şubesi'yse greve devam etmek için işçilerle referandum yapılması kararı aldı.

İstanbul Maltepe Belediyesi’nde toplu sözleşmede uzlaşılamaması üzerine bin 588 işçi bu haftanın başında greve çıkmıştı. Genel-İş Sendikası Genel Merkezi işverenle 4 bin 700 liralık sözleşmeye imza attı, ancak söz konusu ücret net değil.

Anlaşmayı Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Genel İş Sendikası ile sürdürdüğümüz Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır” ifadeleriyle kişisel sosyal medya hesabından duyurdu.

Sendika Genel Merkezi ve Belediye arasında varılan anlaşmadaki 4 bin 700 liraya yol, yemek, AGİ ve diğer masraflar da dahil, yani işçinin eline geçecek olan net para bunun oldukça altında.

soL'un edindiği bilgiye göre anlaşılan ücret, işçilerin talep ettiği en düşük ücretin bile altında bulunuyor.

İşçilerse yaptıkları referandumun sonucunda Sendika Genel Merkezi'nin imzaladığı sözleşmeyi kabul etmediklerini ilan etti. Ancak grev sendika genel merkezinin atmış olduğu imzayla resmen sona erdi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, yayımladığı mesajda, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Veli Ağbaba, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür etti.