İktidarın himayesinde doğa talanı: Halka tehdit, gözaltı, para cezası

Talancı şirketlerin, Türkiye'nin dört bir yanındaki faaliyetlerine direnen yurttaşların karşısına iktidar ve yereldeki temsilcileri dikiliyor. Direnenler gözaltına alınıyor, tehdit ediliyor, tuhaf gerekçelerle yüksek para cezaları kesiliyor.

Haber Merkezi

Özellikle pandemi döneminde halkın sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek çalışmalarına Türkiye'nin dört bir yanında hız veren patronların imdadına iktidar yetişiyor. 

Talancı şirketlere karşı mücadele eden yurttaşları yıldırmak için ellerinden geleni yapan iktidar ve temsilcileri, şirketlerin emrindeymiş gibi çalışıyor.

İktidar, direnen yurttaşları yıldırmak için gözaltı, tehdit ve gerekçesi komik cezalara başvuruyor.

Kirazlıyayla'da baskı, tehdit, gözaltı

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki Kirazlıyayla Köyü'nde Lübnanlı Meyra Madencilik şirketi tarafından gerçekleştirilen doğa talanına karşı köylüler, uzun süredir mücadele ediyor. 

Mayıs ayının başında maden şirketinin çalışmalarına engel olmak isteyen köylüler, jandarma tarafından otobüslere bindirilerek köylerine geri gönderildiler. 

Jandarma ise köyü çevirmiş durumda. Köylüler, jandarmanın aldığı 'önlemler' nedeniyle hayvanlarını otlatamıyor, ahırlarına gidemiyor, jandarma tarafından çevrilen alanda bulunan mezarlığa dahi ulaşamıyor. 

Kaymakamlık da köylüleri tehdit ederek, direnişi engellemeye çalışıyor. 

Haziran ayının başında direnen köylüleri görüşmeye çağıran Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, görüşmede köylüleri tehdit etmiş, protestoların sürmesi halinde herkese 3’er bin lira para kesileceğini söylemişti. Bu tehditlerle de yetinmeyen Seyitoğlu, cezaların ödenmemesi durumunda ise ilçe tarım müdürlüğünün köylülerin arazilerine el koyacağını belirtmişti.

Baskılar ve tehditler bu de sınırlı kalmadı, sonunda mücadele eden 9 köylü evlerinden gözaltına alındı.

Aydın'da şiddet ve yıldırma cezaları

Aydın'da JES'lere karşı mücadeleyi sürdüren yurttaşlar da benzer saldırılara maruz kalıyor.

Aydın vali yardımcısının, Aydın'da faaliyet gösteren enerji şirketi temsilcileri ile görüntüleri basına yansımış, hatta köylülerin üzerine silahlarla yürüyen adamlarla da fotoğrafları ortaya çıkmıştı. 

Saldırılar bununla sınırlı kalmamış, köylüleri yıldırmak için "sosyal mesafe cezası" verilmişti.

Aydın Kuyucular ve Beyköy mahallelerinde Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen JES'e karşı direnen köylülere, sosyal mesafeye uymadıkları bahanesiyle 3 bin 150'şer lira para cezası kesildi.

17 Nisan tarihinde 35 kişiye kesilen cezaların, Aydın Çevre ve Kültür Koruma Platformu'nun çağrısıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği öncesinde tebliğ edilmesi ise bir yıldırma operasyonu olarak değerlendirildi. 

Kaz Dağları'ndaki nöbete toplam 70 bin lira ceza kesildi, iki kişi gözaltına alındı

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold isimli şirketin maden faaliyetlerine gösterilen tepki tüm Türkiye'de yankı bulmuş, kitlesel eylemler, gösteriler yapılmıştı.

Kaz Dağları'nda 300 günü aşkın süredir su ve vicdan nöbeti devam ederken, pandemi koşullarında da nöbeti sürdüren 5 kişiye  70 bin 850 lira idari para cezası kesildi.

Geçtiğimiz gün ise su ve vicdan nöbetine destek veren iki kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan yurttaşlar, alana girmemeleri koşuluyla serbest bırakıldı.