Yeni 'Mavi Marmara': İsrail İHH'nin İstanbul'dan kalkacak yardım gemisini engelledi

İHH'nin de ortakları arasında bulunduğu Gazze'ye yardım filosuna ait geminin yola çıkışı, İsrail'in talebi üzerine 'ek teftiş' gerekçesiyle ertelendi.

Dış Haberler

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da ortaklarından biri olduğu, Türkiye'den Gazze'ye insani yardım götürmeyi amaçlayan filoya ait "Akdeniz" adlı Gine Bissau Cumhuriyeti bandıralı bir geminin yola çıkması, İsrail'in engellemesi üzerine ertelendi.

Gazze'ye 5 bin tonun üzerinde insani yardım ulaştırmayı hedefleyen üç gemiden oluşan Özgürlük Filosu, bugün İstanbul'dan ayrılacaktı. Filo'da “Akdeniz”in yanı sıra “Anadolu” ve “Vicdan” adlı gemiler bulunuyor.

İsrail'den ekstra kontrol talebi

İsrailli yetkililerin, geminin kalkışını birkaç gün geciktirecek ekstra kontroller talep ettiği öğrenildi.

İnsani yardım filosuna öncülük edenlerden oluşan koalisyon, İsrail'in, Gine Bissau Cumhuriyeti'nden, filonun bir parçası olan Akdeniz yolcu gemisinden bayrağını çekmesini istediğini bildirdi.

Filonun baş organizatörlerinden Huwaida Arraf, The National sitesine yaptığı açıklamada, İsrail'in talebi üzerine Gine Bissau'nun talimatıyla bir müfettişin gemide kontroller yaptığını söyledi.

Arraf, "Bu durum, bandıranın ait olduğu ülke tarafından yapılacak ek bir denetim talebini tetikledi. Bu da 26 Nisan'da planladığımız kalkışımızı geciktirdi" dedi.

Akdeniz'in altı ay önce bir gemi müfettişi tarafından denetlendiğini ve gerekli standartları aştığını belirten Arraf, ek incelemenin bir gün süreceğini tahmin ettiğini aktardı.

Filistin asıllı ABD'li bir insan hakları avukatı olan Arraf, filonun hâlâ denize açılabileceğini umduğunu dile getirdi.

Arraf, "Gazze ablukasına meydan okuyarak, sularına barışçıl bir şekilde yaklaşacağız. Eğer İsrail bizi durdurmak istiyorsa bunu güç kullanarak yapmak zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

Geminin kontrolü geçememesi durumunda organizatörlerin gemiyi yola çıkarmak için başka bir ülke bayrağı bulması gerektiğini ifade eden Arraf, bunun filonun ayrılışını belirsiz bir süre daha geciktireceğini söyledi.

Filoya katılmayı planlayan aktivistlerden John Hurson da, X'te yaptığı açıklamada, “Maalesef Özgürlük Filosu en az 48 saat daha gecikti. Bu bir aksama ama yolculuğumuzun doğası göz önüne alındığında şaşırtıcı değil" ifadelerini kullandı.

Ortaklardan biri İHH

Özgürlük Filosu'na bağlı üç gemi, aralarında gıda, bebekler için mama sütü, su, battaniye ve kadın hijyen ürünlerinin de bulunduğu yaklaşık 5 bin 500 ton yardımı Gazze'ye ulaştırmayı hedefliyor. Filo ayrıca 30 ülkeden mürettebat, aktivist ve insan hakları gözlemcisinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 800 kişiyi taşıyacak.

Akdeniz gemisinin de içinde bulunduğu insan yardım filosu, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 12 ülkeden oluşan bir koalisyon olan Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC) ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) ortaklığında düzenleniyor. İHH, bu ayın başında, söz konusu gemilerin bağışlar yoluyla yüksek bir meblağa satın alındığını duyurmuştu.

Yeni Mavi Marmara olayı: 'İsrail el koymaya hazırlandı' iddiası

Geçtiğimiz hafta, İsrail medyası İsrailli yetkililerin gemiye el koymaya hazırlandığını ileri sürdü. 

Yaşananlar, 2010'da yine İHH'nin organizasyonuyla Gazze'ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara olayını hatırlattı.

Mayıs 2010'da, İsrail'in Gazze'deki ablukasını geçmeye çalışan bir filonun parçası olan Mavi Marmara, İsrail komandoları tarafından uluslararası sularda durdurulmuştu. Mavi Marmara'ya çıkarma yapan İsrailli komandolar, dokuz Türk eylemciyi öldürmüş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. Olay, Türkiye'yle İsrail arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.