JES'lere karşı direnen köylülere sosyal mesafe cezası: Yıldırma operasyonu...

Aydın Kuyucular ve Beyköy mahallelerinde Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen JES'e karşı direnen köylülere, sosyal mesafeye uymadıkları bahanesiyle 3 bin 150'şer lira para cezası kesildi. Aydın Çevre ve Kültür Koruma Platformu Başkanı Mehmet Vergili, kesilen cezaları ve yaşananları soL'a değerlendirdi.

Serhat Yılmaz

Aydın'da yurttaşların jeotermal enerji santrallerine karşı verdikleri mücadele sürerken, kaymakamlık çok konuşulacak bir uygulamaya imza attı.

Aydın Kuyucular ve Beyköy mahallelerinde Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen JES'e karşı direnen köylülere, sosyal mesafeye uymadıkları bahanesiyle 3 bin 150'şer lira para cezası kesildi.

17 Nisan tarihinde 35 kişiye kesilen cezaların, Aydın Çevre ve Kültür Koruma Platformu'nun çağrısıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği öncesinde tebliğ edilmesi ise bir yıldırma operasyonu olarak değerlendiriliyor. 

Kesilen cezaları Aydın Çevre ve Kültür Koruma Platformu Başkanı Mehmet Vergili, soL'a değerlendirdi.

'Düpe düz yıldırma operasyonu'

Cezaları yıldırma operasyonu olarak değerlendiren Mehmet Vergili, ''Şirketin sokağa çıkma yasaklarında yeniden faaliyete başlamasına halk tepki gösterince, 3 bin 150'şer lira sosyal mesafeye uymama cezası kesildi. Şirket çalışanları çalışabiliyor ama köylünün tarlaya gitmesine müsade edilmiyor. Bu açıkça yıldırma operasyonu, başka bir şey değil'' diye konuştu.

Şirketlere ceza kesilmiyor

Enerji şirketlerinin işçileri sosyal mesafeye uymadan çalıştırdıklarını belirten Vergili, ''Şirketlere uygulanmıyor bu cezalar. Sosyal mesafeye uymadan işçi çalıştırıyorlar. Geçen gün görevliler gelip, atık havuzunun yetersiz olduğunu söylemişler. Zaten daha önce de belirtilmişti. Onlara hiçbir şekilde ceza yok ama köylüye gelince bu cezalar çok rahat çıkıyor. Sokakta dolaşan bir sürü insan var sosyal mesafeye uymayan, herkese uygulanmıyor. Ancak burada kendi haklarını savunan insanlar olduğu için cezalar kesiliyor'' ifadesini kullandı.

Hükümetin şirketlerle birlikte köylüyü yıldırmaya çalıştığını belirten Vergili, ''Biliyorsunuz, vali yardımcısının aynı şirket yöneticisi ile görüntüleri de çıktı. Hatta köylülerin üzerine silahlarla yürüyen adamlarla da fotoğrafları çıktı. Hükümetin kimi koruduğu belli yani. Devlet, şirketler el ele köylüyü yıldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar yani. 'Burayı terk edin, burası sizin değil, şirketlere ait' demek bu. Köyüler herhangi bir imar için bir yıl beklerken, şirketlere anında olur verdiler'' sözlerini sarf etti.

Cezalar 'burası satıldı' anlamı taşıyor

Cezaların, Aydın Çevre ve Kültür Koruma Platformu'nun çağrısıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği öncesinde tebliğ edilmesini, ''Biz etkinliği 4 gün önce duyurduk. 'Buraya katılım göstermeyin, karşı çıkmayın, karşı çıkmaktan vazgeçin, burası satıldı' anlamı taşıyor bu durum'' sözlerini ile değerlediren Vergili, ''Biz gerekli savunmamızı yapacağız. Haklarımızı arayacağız. İki tane suç duyurumuz var. Hatta aynı şirketin dereye akışkanı deşarj ederken yakalandığı görüntüler var. Bu görüntüler hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bildirimde bulunacağız'' dedi.