Hindistan-Çin sınırındaki gerilim sürerken, Pompeo’dan Çin’e yeni tehdit

Hindistan ile Çin sınırında sopa ve taşlarla yaşanan çatışmanın ardından iki ülke de sınırdaki birliklerini artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin’e karşı Avrupa ülkelerini ABD ile birlikte hareket etmeye çağırdı.

Haber Merkezi

Hindistan ile Çin arasında Galvan Vadisi’ndeki Fiili Kontrol Hattı’nda 15 Haziran’da çivili sopa ve taşların kullanıldığı çatışmanın ardından iki ülke de bölgedeki askeri birliklerini artırıyor.

Hindistan Savunma Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada sorunun Çin’in Mayıs ayında Himalayalar’daki tartışmalı sınırda askeri varlığını artırarak karşılıklı anlaşmaları ihlal etmesinden kaynaklandığını iddia etti. 

Bakanlık sözcüsü Anurag Srivastava, Çin’in sınırdaki askeri varlığını artırmasına karşılık olarak Hindistan’ın da sınırdaki askerlerini artırdığını ilk kez doğruladı. Srivastava ülkesinin Himalaya sınırına çok sayıda birlik sevk ettiğini söyledi.

Çin, Haziran ayında 20 Hindistan askerinin öldüğü 76 askerin yaralandığı çatışmadaki kayıplarını açıklamamıştı ve çatışmanın Hindistan’ın sınırı ihlal etmesinden kaynaklandığını savunmuştu.

Dün ise Reuters, Çin’in bölgedeki askeri kamplarını genişlettiğine yönelik uydu görüntülerini yayımladı.

Nükleer silahlara sahip iki ülke de birbirini sınır hattındaki inşa faaliyetlerini genişleterek 1993 yılında imzalanan “Hindistan-Çin Sınır Alanlarındaki Fiili Kontrol Hattı Boyunca Barış ve Huzurun Korunması Anlaşması”nı ihlal etmekle suçluyor.

Pompeo’dan Çin’e karşı Avrupa’ya çağrı

Öte yandan ABD Başkanı Mike Pompeo önceki gün ABD’li “düşünce kuruluşu” Alman Marshall Fonu tarafından düzenlenen Brüksel Forumu’na video konferans yoluyla katılarak yaptığı konuşmada Çin’e karşı AB ülkelerine ABD ile birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Pompeo, Çin’i Güney Çin Denizi’nde ve Hindistan sınırında “provokatif askeri eylemler”de bulunmakla suçladı. Pompeo Çin’in nükleer programının şeffaf olmadığını ve “barışçıl komşularına karşı tehdit oluşturduğunu” öne sürdü.

Çin’in “Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Hong Kong halkıyla ilgili çok sayıda uluslararası taahhüdünü yerine getirmediği” iddiasında bulunan Pompeo Çin’e karşı “uluslararası birliklerin konuşlandırılması”ndan söz etti.

Pompeo “Çin Halk Ordusu’na karşı uygun bir karşı duruşu temin edeceğiz. Bizce bu çağımızın meydan okuması ve bunu yapmak için kaynaklarımızın olmasını temin edeceğiz. Belirli yerlerde daha az Amerikan kaynağı olacak. Diğer yerlerde ise daha fazla” dedi.

Çin Komünist Partisi’nin Hindistan, Vietnam, Malezya, Endonezya, Güney Çin Denizi ve Filipinler’e tehdit oluşturduğunu öne süren Pompeo “Bunu dünya genelindeki tüm ortaklarımızla ve özellikle Avrupa’daki dostlarımızla tam istişare halinde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ise Çin konusunda ABD-AB arasında bir diyalog mekanizması teklifinin ABD tarafından kabul edildiğini belirtti. Borrell  "Çin'in Batı'ya ve ortak demokratik ideallerimize oluşturduğu tehdit hakkındaki endişelerimizi tartışmak için oluşturulacak yeni mekanizma konusunda heyecan duyuyorum" diye konuştu.