AKP'nin halka 'yeni' müjdesi: Daha fazla borç, daha fazla yoksulluk...

İşçilerin yüzde 92'si borçlu, her üç işçiden ikisinin tüketici kredisi borcu var, borçlu işçilerin yüzde 97'si borçlarını öderken zorlanıyor, gerçek işsizlik sayısı 10 milyona dayanıyor ve açlık sınırı asgari ücretin üzerinde seyrediyor. Tablo buyken, AKP'nin salgından çıkış sürecinde ilk müjdesi müteahhitler, turizm patronları ve otomotiv sektörüne oluyor.

Haber Merkezi

Salgın günlerinde işsizlik ve yoksulluk giderek derinleşirken, AKP'nin "normalleşme" sürecindeki ilk adımı yine patronlara destek için atıldı.

AKP tarafından "halka büyük müjde" haberleriyle gündeme getirilen bu adım, bankalar tarafından verilecek ev, taşıt ve tatil kredisini içeriyor.

Salgın günlerinde düşen konut ve araç satışlarını artırmak, yine salgın dolayısıyla dibe vuran turizmi canlandırmak ve patronların yüzünü güldürmek isteyen AKP, bunun için emekçileri daha da fazla borçlandırmayı "müjde" olarak sunuyor.

Destek kredisine bile yanıt verilmemişti

Salgın günlerinde işsizlik gidererek artarken ve emekçiler daha da fazla yoksullaşırken açıklanan "kredi müjdesi" tepki çekmiş durumda.

Salgın başladığı sırada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yine bir kredi paketi açıklamış, geliri 5 bin liranın altında olan ailelere destek kredisi verileceğini duyurmuştu.

10 bin ve 5 bin lira olarak açıklanan bu destek kredisine başvuran binlerce kişiye bankalar tarafından yanıt bile verilmezken, yanıt verilenlerden 10 bin lira talep edenlere 5 bin, 5 bin lira talep edenlere ise 3 bin liralık krediler çıkmıştı.

Tablo böyleyken, yandaşların salgın günlerinde artan konut stoklarını eritmek isteyen AKP, sıfır konutlar için "düşük faizli kredi" paketleri açıkladı.

Yine aynı şekilde sıfır araç alımlarında da "düşük faizli" kredi verileceği duyurdu.

Salgın günlerinde emekçilerin yüzbinlerce lira olan sıfır konutları ve yine binlerce lira olan sıfır araçları alması mümkün görünmezken, AKP'nin söz konusu kredileri kime kullandıracağı merak konusu.

Patronlara milyarca lira harcadılar, yetmedi...

Salgın sırasında halka "büyük yardımlar" ulaştırdığını öne süren AKP'nin yaptığı yardımlar ve açıklanan toplam rakamlar, iktidarın kimin için çalıştığını gözler önüne sermişti.

Buna göre 4,5 milyon yurttaşa toplam 11 milyar lira yardım yapılırken ve bu yardımların yurttaşların maaşlarından kesilen işsizlik fonu ile karşılanırken, paranın asıl muslukları patronlar için ardına kadar açılmış, aynı süreçte bir avuç patron için harcanan para 200 milyarı aşmıştı.

Salgın günlerinde emekçiler cephesinde durum ne?

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından, 14-24 Mayıs 2020 tarihinde, otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde çalışan, Birleşik Metal İş sendikası üyesi 948 işçi ile yapılan araştırmanın sonuçları sanayi işçisinin Covid-19 sürecinde gelir kaybını ve borçluluk düzeyindeki artışı ortaya koydu.

  • Metal işçisinin yüzde 75'i COVID sürecinde gelir kaybı yaşadı.
  • İşçilerin yüzde 92'si borçlu, her üç işçiden ikisinin tüketici kredisi borcu var.
  • Borçlu işçilerin yüzde 97'si borçlarını öderken zorlanıyor.
  • İşçilerin yarısından fazlası nisan ayında net gelirini alamadı.
  • Gelir kaybının en büyük nedeni kısa çalışma ödeneği oldu.
  • On işçiden biri kirasını ödeyemedi, iki işçiden birinin borçları arttı.
  • Devletten destek alabilenlerin oranı sadece yüzde 6'da kaldı.

İşsizlik giderek artıyor

AKP salgın "çıkışında" halka müjde olarak kredi paketleri sunarken, emekçiler salgın günlerinde çok daha ağır bir işsizlikle karşı karşıya kalmış durumda.

AKP'nin patronlar için çıkardığı kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği Temmuz ayında son bulacakken, bu ücretlerin kesildiği tarihte gerçek işsizlik sayılarının katlanması bekleniyor.

Şu an 8 milyona dayanan gerçek işsiz sayısının Haziran ve Temmuz ayı ile birlikte 10 milyonu bulacağı belirtiliyor.

AKP'nin açlık ve yoksulluk sınırından haberi var mı?

Salgın günlerinde emekçilerin alım gücü giderek düşerken, hayat pahalılığı artmaya devam ediyor.

Ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği adı altında emekçilere adeta sadaka ücretleri veren AKP'nin asgari ücreti de açlık sınırının altında.

Türk-İş'in mayıs ayı "Açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonucuna göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 438, yoksulluk sınırı ise 7 bin 942 lira.

Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) bu ay 2 bin 438 lira 24 kuruş olduğu kaydedildi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 942 lira 17 kuruş olduğu aktarılan açıklamada, bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti"nin aylık 2 bin 961 lira 13 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi.