Salgın günlerinin özeti bu rakamlarda…4.5 milyona 11 milyar, bir avuç patrona 200 milyar!

AKP salgın günlerinde halka büyük yardımlar ulaştırdığını öne sürmeye devam ederken, ortaya çıkan rakamlar, iktidarın kimin yanında olduğunu net şekilde gözler önüne seriyor. 4,5 milyon yurttaşa açlık sınırının altında yapılan ödemelerin toplamı 11 milyar lira olurken, bu rakamla övünen AKP, bir avuç patrona 200 milyar liranın üstünde kaynak aktardı.

Haber Merkezi

Salgının başlangıcından bu yana patronlar için birçok düzenleme çıkaran, emekçilere ait olan İşsizlik Fonu’nu patronların hizmetine sunan AKP, halka ise kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ödemesi ve “sosyal yardım” adı altında açlık sınırının oldukça altında olan ödemeler yaptı.

Bu ödemeleri "halka büyük yardım" gibi sunan AKP, yapılan yardımlara ilişkin çarpıcı veriler açıkladı.

Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, AKP’nin ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği ve sosyal yardım adı altında yaptığı yardım miktarları şöyle:

'Sosyal yardım' kimlere yapıldı?

Emekçiler için, emekçilere ait fonları devreye sokarak toplam 11 milyar liralık bir “yardım” yaptığını “gururla” açıklayan AKP’nin duyurduğu bu yardımın detaylarına kısaca bakalım…

“Yaşlı Aylığı, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Çoklu Doğum Yardımı, Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı” kapsamında destek alan ve geçimleri oldukça zor olanlara açlık sınırının 2,500 liraya yaklaştığı Türkiye’de, sadece bin liralık bir yardım yapıldı.

Yapılan bu "sadaka" yardımı dahi AKP tarafından propaganda malzemesine çevrildi.

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödemeleri kime yaradı?

Salgın günlerinde fırsatçı patronların başvurduğu kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izin ödemeleri, işçilerin değil tamamen patronların çıkarı düşünülerek atılan bir adım olarak kayıtlara geçti.

Patronlar salgın günlerinde işlerinin durduğunu belirterek işçilere maaş verme yükümlülüğünden kurtarıldı, sigorta ödemeleri devlete yüklendi, üstelik bu başvuruyu yapan patronların büyük kısmı, salgın öncesinde olduğu gibi özel izinlerle tam zamanlı çalışmaya devam etti. Yani binlerce işçi salgın öncesi olduğu gibi çalıştırılmaya devam etti ancak maaşları bu ödenek kapsamına alınarak düşürüldü.

Üstelik bu ödemeler, zaten emekçilere ait olan İşsizlik Fonu devreye sokularak ödendi. Yani hem işçilerin maaşı gasp edildi, hem patronlar rahat ettirildi, hem de işçilere ait olan fondan, lütufmuş gibi patronların ödemesi gereken maaşın bir bölümü ödendi.

Yine aynı dönemde binlerce işçiye “gerekli koşulları sağlamıyor” denilerek hiçbir ödeme yapılmadı, binlerce işçi bu süreçte işsiz kaldı.

Peki, ya patronlar için neler yapıldı?

Emekçiler için tablo böyleyken, AKP salgın günlerinde de tüm gücüyle patronların yanında yer aldı.

Patronların bir dediğini iki etmeyen AKP, destek paketi üstüne destek paketi açıklarken, işçilere verilen sadaka gibi ücretlerin kat kat üstünde bir miktar patronlara “destek” olarak aktarıldı.

Salgın günlerinde patronlar için seferber edilen miktarı açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “salgın mücadelesinde devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarının 240 milyar TL'ye ulaştığını” açıkladı.

Halka yapılan 11 milyarlık yardım çıkarıldığında, AKP'nin gerçekten kime "yardım" ettiği ortaya çıkıyor.

Albayrak, 240 milyarlık desteğe ilişkin, "Bu miktar, milli gelirin yüzde 5'i civarındadır" derken, “Kredi Garanti Fonu (KGF) paketli İş'e Devam paketi kapsamında 190 bin 453 firmamıza yaklaşık 137 milyar TL'nin üzerinde finansman sağlandı” ifadesini de kullandı.