1 Haziran 'normalleşme'sinin halk sağlığına aylık faturası

Üzerinden bir ay geçen 'normalleşme' kararının ardından vaka sayısı ile toplam yoğun bakım ve entübe hasta sayısı Haziran ayında hemen her gün arttı. İlker Belek, 'normalleşme'nin halk sağlığına etkisini yazdı.

İlker Belek

1 Haziran’da alınan “normalleşme” kararının üzerinden 1 ay geçti.

Aşağıdaki tabloda “normalleşme”nin halk sağlığına aylık faturasını gösteriyoruz:

Haziran ayı içinde salgın şöyle bir seyir izledi:

1) Vaka sayısı arttı. 30 Haziran’daki sayı 1 Haziran’dakinden %56,3 oranında daha fazla.

2) Haziran ayındaki en yüksek vaka sayısı 15 Haziran’da görüldü: 1.592. 1 Haziran’a göre %92,5 daha fazla.

3) Günlük ölüm sayısı 30 Haziran’da 1 Haziran’a göre daha düşük olmakla birlikte, 23 Haziran’da 27’ye yükselmişti: 1 Haziran’a göre %17,4 daha yüksek.

4) Toplam yoğun bakım hasta sayısı Haziran ayında hemen her gün arttı. 651’den 1.026’ya çıktı: %57,6 artış. 

5) Toplam entübe hasta sayısı da Haziran ayında hemen her gün arttı. 283’den 368’e çıktı: %30,0 artış.

6) Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarındaki artışın devam etmesi ölüm sayılarında da (aynen Haziran ayının ilk üç haftası boyunca olduğu gibi) yeni bir artış olasılığına işaret eder.

7) Vaka/test oranı 1 Haziran sonrasında artış eğilimine girerek, 15 Haziran’da ayın en yüksek değeri olan %3,8’e ulaştı. Bundan sonra düzenli bir azalma eğilimine girdi, ancak 1 Haziran değerinin altına inemedi.

8) Bu olumsuz gidişatın içinde henüz geçtiğimiz iki hafta sonunun üç gününde yapılan lise ve üniversite giriş sınavlarının neden olduğu kalabalıkların etkisi yok. Dolayısıyla 1 Temmuz haftasından itibaren bütün sayılarda en az üç hafta boyunca devam edecek yeni bir artış beklemek gerekir.

9) Anlaşılan vaka sayısı yaz dönemi boyunca 1.000’in altına inmeyecek. Bu çok tehlikeli bir durum. Türkiye okulların açılmasını, işyerlerinin kalabalıklaşmasını, havaların soğumasını ve mevsimsel gribi bu tehlikeli durumla karşılayacak.

İlgili Haber