Zelenskiy yine ilgi istiyor: 'İsrail'e verdiğiniz desteği bize de verin'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İran'ın füzelerine karşı İsrail'e destek sağlayan Batılı güçlerin ilgisini istedi. Zelenskiy, Batı'dan "İsrail'e yardım ettiği gibi Kiev'i korumasını" talep etti.

Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı güçlerin İran'ın saldırısına karşı İsrail'e verdiği desteğin ardından yeniden uluslararası ilgi talep etti.

Zelenskiy, Batı'yı Rusya ile çatışmaya dahil olmaya ve hafta sonu İran'ın hava saldırısı sırasında İsrail'e yardım ettiği gibi Kiev'i korumaya çağırdı.

Volodimir Zelenskiy, Telegram gönderisinde bir çağrı yayınlayarak, Batı'nın İran'a karşı İsrail'e yardım etmesine övgüler yağdırdı.

Zelenskiy, “Bu, yeterli siyasi irade oluştuğunda teröre karşı savunma amacıyla yapılan birliğin ne kadar etkili olabileceğini gösterdi. İsrail, ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün birlikte ve maksimum verimlilikle hareket etti" dedi.

İran'a karşı yapılan birlik sayesinde "kimsenin savaşa sürüklenmediğini" öne süren Zelenskiy, "İsrail'in NATO üyesi olmadığını" hatırlattı. Zelenskiy, buradan yola çıkarak Batı'yı Ukrayna'ya aynı düzeyde destek sağlamaya ve onu Rusya'nın uzun menzilli saldırılarından korumaya çağırdı.

"Ukrayna, insansız hava araçları ve füzelerin önlenmesi konusunda ortaklarından benzer desteği almış olsaydı, Avrupa semaları uzun zaman önce aynı düzeyde korumayı alabilirdi" diyen Zelenskiy, Ukrayna'ya destek veren ülkelerle görüşerek konuyu gündeme getireceğini ifade etti.

'İlginin Ukrayna'dan uzaklaşacağından endişeliyim' demişti

Zelenskiy, Gazze'de savaşın başlamasından birkaç gün sonra yaptığı açıklamada da, bu savaşın "uluslararası ilgiyi Ukrayna’dan uzaklaştırılacağından ve bunun yansımaları olacağından endişelendiğini" dile getirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı, “Karşılaştırma yapmak istemiyorum. Ülkemizde korkunç bir savaş devam ediyor. İsrail’de birçok insan yakınını kaybetti. Bu 2 trajedi farklı ama çok büyükler” demişti.

ABD'den para koparmaya çalışmasına Cumhuriyetçiler engeli

Zelenskiy, Aralık 2023'te Washington'a yaptığı ziyarette, ABD Kongresi üyelerini Kiev'e desteği sürdürmeleri için ikna etmek için uzun uğraşlar vermişti.

Ukrayna Devlet Başkanı, ABD'nin Demokrat Başkanı Joe Biden'ın Kiev için hazırladığı 61 milyar dolar değerindeki askeri yardım paketini desteklemeleri için Cumhuriyetçi Senatörleri ikna etmeye çalışmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük saldırısının başladığı Şubat 2022 tarihinden bu yana Washington'a 3. kez ziyarette bulunmuş olan Zelenskiy'in bu ziyaretinde daha az coşkuyla karşılanması dikkat çekmişti.

Uzun süren tartışmaların ardından, Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardımı öngören paket, ABD Senatosu'nda kabul edilmiş, ancak Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde Başkan Mike Johnson, Senato’dan geçen Ukrayna’ya yardım paketini engellemişti.

Cumhuriyetçiler, askeri yardım paketini desteklemek için, Beyaz Saray'dan sınır güvenliğine dair taleplerini yerine getirmesini şart koşuyor. Cumhuriyetçiler, talep ettikleri göç politikaları değişiklerinin yer almadığı gerekçesiyle Ukrayna'ya dönük yardımı içeren paketlere henüz ikna olmadı.