Suudi Arabistan İsrail’e destek verdi mi?

İsrail ve ABD medyasına göre İran’ın Cumartesi gecesi düzenlediği misilleme saldırısında İran'a karşı taraf olan bölge ülkeleri Ürdün’den ibaret değildi.

Dış Haberler

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran Büyükelçiliği yerleşkesine düzenlediği saldırıya İran Cumartesi günü yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle karşılık verdi.

İran misillemeden 72 saat önce komşularını ve bölge ülkelerini operasyonun niteliği ve sınırları konusunda bilgilendirdiğini duyurdu.

SİHA ve füzelerin İsrail'in iddiasıyla "yüzde 99'unun" engellenmesinde İsrail’e destek ABD, İngiltere, Fransa’nın yanısıra bölge ülkelerinden Ürdün’den geldi. Ürdün hem hava sahasını ABD ve İsrail savaş uçaklarına açtı, hem de hava sahasından İsrail’e gitmekte olan SİHA ve füzeleri vurdu. Ürdün bu tutumunu “kendi hava sahamızı koruduk” diye açıklayacaktı.

Ancak bugün ABD ve İsrail basını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinin de İran’a karşı İsrail ve ABD’ye destek verdiğini iddia etti.

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan haberde Suudi Arabistan ve BAE’nin de aralarında olduğu bazı Körfez ülkelerinin İran’ın İsrail’e yönelik misilleme planları hakkında bilgiyi ABD’ye sızdırarak çok sayıda SİHA ve füzenin engellenmesini sağladığı belirtildi.

Gazetenin isimsiz Suudi, ABD’li ve Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, İran’ın SİHA ve füzelerinin engellenmesinde İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan ülkelerin de işbirliğinin etkili olduğu ifade edildi.

Habere göre işbirliğinin kapsamı İran’ın planlarının “sızdırılması”ndan ibaret değildi, bu ülkeler hava sahalarını açmış, radar trafik bilgilerini aktarmış ve “bazı durumlarda” kendi güçleriyle SİHA ve füzeleri engellemişti.

İran’ın misillemenin kapsamı ve niteliği konusunda zaten ABD’yi bilgilendirdiğine ilişkin açıklaması sözkonusu “bilgi sızdırma” argümanını zayıflatırken, Beyaz Saray bugün İran’ı yalanlayıp, “bilgilendirilmedik” iddiasında bulunmuştu.

İsrail televizyonu: Suudi isim desteği doğruladı

Suudi Arabistan’ın İsrail’e destek verdiği iddiasını Wall Street Journal’daki bu üstü kapalı haberden sonra İsrail basını bu kez daha doğrudan ifadelerle duyurdu.

İsrail televizyonu KAN, iddiasını Suudi kraliyet ailesine yakın isimsiz bir kaynağa dayandırdı. Sözkonusu kaynağın Suudi Arabistan’ın İran SİHA’larını düşürdüğünü üstü kapalı olarak doğruladığını duyurdu.

KAN’a göre sözkonusu Suudi kaynak Riyad’ın hava savunma sistemlerinin “tüm şüpheli cisimleri” otomatik olarak engellediğini söyledi.

İran’ı Gazze’de “Hamas ile İsrail arasındaki çatışmayı kışkırtmak” ve Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini bozmaya çalışmakla suçlayan aynı kaynağın İran’a karşı “terörü destekliyor, dünya çok daha öncesinde onu engellemeliydi” şeklindeki ifadeleri de KAN tarafından aktarıldı.

Çin arabuluculuğunda Riyad-Tahran normalleşmesi CIA'i 'gafil avlatmıştı'

Suudi Arabistan geçen yıl Mart ayında Çin’in arabuluculuğunda İran ile normalleşme anlaşmasına varmıştı. O dönemde CIA Direktörü William Burns, Tahran-Riyad arasındaki müzakerelere ilişkin “gafil avlandıklarını” söylemişti.

ABD’nin uzun yıllardır müttefiki olan Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme adımlarıysa Gazze’de İsrail’in saldırılarının ardından görünürde durmuştu. Riyad Tel Aviv ile normalleşmeyi Filistin devletine giden yolun İsrail tarafından kabul edilmesine bağlamıştı.