Seçimin yenileneceği Hilvan'a kayyım atandı

DEM Parti'nin kazanması sonrası seçimin yenilenmesine karar verilen Urfa Hilvan'da belediyeye kayyım atandı. İlçede AKP adayının akrabaları kayıp oy pusulalarını yaktığı için tutuklanmıştı.

Haber Merkezi

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerde 6 bin 960 oy ve yüzde 33,20 oy oranıyla DEM Parti adayı Serhan Paydaş birinci olmuştu. 3 dönem belediye başkanlığı yapan AKP'nin adayı Aslan Ali Bayık'ın ise 6 bin 439 oy ve yüzde 30,72'lik oy oranıyla ikinci olması üzerine AKP, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazda bulunmuştu.

YSK, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin Kayseri'nin Pınarbaşı ve Şanlıurfa'nın Hilvan ilçelerinde seçimlerin yenilenmesine karar verdi. YSK'nin 28 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararı çerçevesinde, yenileme seçimleri 2 Haziran Pazar günü yapılacak.

'Hilvan halkının iradesi yok sayılıyor'

Hilvan'da seçimlerin yenilenmesi kararını kabul etmediklerini belirten DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında seçimlerin eşit koşullarda yürütülmediğini söyledi. Seçim günü Hilvan'da görevli olduğunu kaydeden Şenyaşar, önde oldukları iki sandıkta, oy pusulalarının yakıldığını belirtti.

Şenyaşar, "Hem suç işliyorlar hem de seçim sonucuna itiraz eden AKP olunca, Hilvan İlçe Seçim Kurulu, seçimi iptal ediyor. Hilvan halkının iradesini yok sayan bu kararı kabul etmiyoruz. YSK'nin bir an önce adaletli bir karar vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kayyım atandı

YSK'nin kararı sonrası Hilvan'da, Kaymakam Orhan Gazi Karakaş belediye yönetimine kayyım olarak atandı. İlçesinde Kaymakam Orhan Gazi Karakaş, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Kaymakamlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hilvan Kaymakamımız Orhan Gazi Karakaş, 02 Haziran 2024 tarihinde yapılacak seçimler sonucunda Hilvan Belediye Başkanı seçilinceye kadar 5393 sayılı Belediye Kanunun 46. maddesi gereği Hilvan Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Oy pusulalarını yakan 7 AKP'li tutuklanmıştı

AKP'nin 15 sandığa itirazı üzerine seçimlerin yenilemesi kararı verilen Hilvan'da oy pusulalarının yakıldığı görüntüler ortaya çıkmıştı.

2 Nisan'da gözaltına alınan AKP'nin mevcut başkanı ve adayı Aslan Ali Bayık'ın akrabalarının da aralarında olduğu 13 kişiden 7'si tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklananlar arasında AKP’li Bayık’ın yeğeni ve birinci sıra belediye meclis üyesi adayı Sabri İzol ile yeğenleri Necip Bayık, Bedir Bayık ve Mahmut Bayık da bulunuyor.

Tutuklananlar Siverek 2 Nolu Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Dosyada gizlilik kararı olduğu belirtildi. 

YSK'nin aldığı diğer kararlar

Öte yandan YSK'nin dünkü toplantısında, Zonguldak Çaycuma ilçesi Nebioğlu beldesinde CHP'nin yaptığı "oyların tamamının yeniden sayılması" talebi, Elvanpazarcık beldesinde CHP'nin yaptığı "sandıkların yeniden sayılması" talepleri ile Tokat'ın Zile ilçesinde MHP'nin yaptığı "oyların yeniden sayılması" talebi reddedildi.

Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde AKP'nin "oyların yeniden sayılması" istemi reddedilirken, Isparta'nın Atabey ilçesinde MHP'nin "ilçe belediye başkanlığı seçiminin iptaline karar verilmesi" talebi reddedildi. Samsun Vezirköprü ilçesinde Yeniden Refah Partisinin "ilçe belediye başkanına verilen mazbatanın geri alınması istemi" de reddedildi.

İYİP'in Samsun'un Bafra ilçesinde "seçimin iptal edilmesi", Siirt'in Eruh ilçesinde DEM Parti'nin "seçimlerin yenilenmesi ve oyların yeniden sayılması", Atabağ beldesinde DEM Parti'nin "seçimlerin yenilenmesi ve oyların yeniden sayılması", Kütahya'da CHP'nin belediye başkanlığı seçimine ilişkin "tüm oyların yeniden sayılması yönünde kararın kaldırılması" taleplerini reddeden YSK, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde CHP'nin "geçersiz oyların yeniden sayılmasına yönelik verilen il seçim kurulunun kararlarının kaldırılması" talebini uygun bulmadı.

YSK'nin aldığı diğer kararlar ise şöyle:

"Hakkari'nin Çukurca ilçesinde DEM Parti'nin 'oyların yeniden sayılmasına karar verilmesi', İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde CHP'nin 'ilçe belediye başkanlığı seçimine ilişkin oyların sayılması', Adana'nın Yüreğir ilçesinde AK Parti'nin belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerine ilişkin 'geçersiz oy pusulalarının yeniden sayılması' talepleri reddedildi.

Adana'nın Pozantı ilçesinde CHP'nin 'belediye başkanlığı seçiminin iptaline, mümkün olmadığı takdirde oyların yeniden sayılması', Bursa'nın Kestel ilçesinde YRP'nin belediye başkanlığı seçimlerinde 'geçersiz oyların yeniden sayılması', Giresun'un Tirebolu ilçesinde CHP'nin il genel meclisi üyeliği seçiminde 'geçersiz oyların yeniden sayılması', Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde YRP'nin belediye başkanlığı seçimlerinde 'oyların yeniden sayılması' talepleri de reddedildi."

YSK, ayrıca Hatay'ın Arsuz ilçesinde BBP'nin "belediye başkanlığı seçiminin iptaline karar verilmesi", Bingöl'ün Yedisu ilçesinde MHP'nin "yeniden sayım ve döküm yapılması", İzmir'in Buca ilçesinde AKP'nin "oyların yeniden sayılması" ile Kars merkezde DEM Parti'nin "yapılan seçimlerin iptaline karar verilmesi" istemleri için ret kararı verdi.