Kârlar patlarken enflasyonu emekçinin boğazını sıkarak düşürecekler: Bakan 'Temmuz'da zam yok' dedi

Çalışma Bakanı Işıkhan "Temmuzda ara zam yok başta nasıl karar aldıysa süreç öyle işleyecek" dedi.

Haber Merkezi

Emekçileri bu yılın ikinci yarısından itibaren hızlanan bir sermaye saldırganlığının beklediği bir kez daha iktidar tarafından ilan edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sorulan bir soru üzerine Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmasını düşünmediklerini söyledi.

Işıkhan "Temmuzda ara zam yok başta nasıl karar aldıysa süreç öyle işleyecek. En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz" dedi.

Asgari ücrete yılda tek zam açıklamaları henüz yapılmadan önce Merkez Bankası'nın 2023 yılının son Enflasyon Raporu'nda bunun sinyalleri verilmişti. Rapora ilişkin Mehmet Tuna Doğan'ın soL'daki yazısında "Lafı dolandırmanın gereği yok; sermaye sınıfı ve onun ekonomi programını yönetenler, Ocak-Haziran döneminde kabaca yüzde 30’lara yaklaşabilecek 6 aylık birikimli enflasyonun ardından, yıl ortasında ücret zamlarını pas geçme, en iyi ihtimalle komik denilebilecek bir artış yapma hazırlığındalar" ifadeleri yer almıştı.

Kasım ayının sonundaysa asgari ücrete ara zam yapılmayacağı Çalışma Bakanı Işıkhan tarafından ilk kez açıklanmış, Işıkhan kabine toplantısının ardından "Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Emekçiler bu yılın ikinci yarısından itibaren iktidarın ve düzen muhalefetinin Mehmet Şimşek programındaki uzlaşısıyla hızlanan bir sermaye saldırısıyla karşı karşı kalacak.