İran'dan misilleme saldırısı: İsrail'i füze ve İHA'larla vurdu

İran, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle saldırı düzenledi. Hava savunma sistemine rağmen İsrail'in birçok noktası vuruldu.

Haber Merkezi

22.19 | G7'den İran'a kınama, İsrail'e tam destek

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri video konferans yoluyla yaptıkları görüşmeden sonra ortak açıklama yayımladı. Açıklamada İran kınanırken, İsrail'e "tam destek" verildi.

Ortak açıklamada, "G7 liderleri olarak İran'ın İsrail'e yönelik doğrudan ve eşi görülmemiş saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. İsrail'e ve halkına tam desteğimizi ve İsrail'in savunmasına olan taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz" denildi.

İsrail'in ortaklarının da yardımıyla İran'a karşı "kendini savunduğu" öne sürülen açıklamada "İran'ın ve bölgedeki unsurlarının bu saldırıları durdurmasını istiyoruz. Bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak adımlara karşılık (İran'a karşı) ilave tedbirler almaya hazırız" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada ayrıca Gazze'deki krizin sona erdirilmesi, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması, Filistinlilere daha fazla insani yardımın ulaştırılması için acil ve sürdürülebilir bir ateşkes konusunda çalışmaya devam edileceği savunuldu.

20.40 | Hakan Fidan ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüştü.

AA'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Fidan, Blinken'a "Türkiye'nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu", "Türkiye’nin Gazze’deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını defalarca belirtmiş olduğunu" söyledi.

İsrail-İran sorununun temelinde Gazze’deki savaşın yattığını belirten Fidan, Blinken'a acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye "kesintisiz insani yardım" ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini hatırlattı.

Fidan ayrıca, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

19.11 | İsrail Savaş Kabinesi Bakanı: Bölgesel koalisyon kuracağız

İsrail savaş kabinesi dün gece İran'ın misillemesinin ardından bugün bir kez daha toplanırken, kabine üyesi Benny Gantz İran'a "uygun zaman ve şekilde" karşılık vereceklerini açıkladı.

Gantz "Bölgesel bir koalisyon kuracağız ve İran'dan bunun bedelini bizim için doğru olan zamanda ve şekilde alacağız" ifadesini kullandı.

18.06 | Türkiye Dışişleri'nden saatler sonra açıklama: 'Tarafların mesajları ülkemiz üzerinden iletildi'

İran'ın İsrail'e yönelik misillemesinin ardından Dışişleri Bakanlığı sessizliğini saatler sonra bozdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada tarafların karşılıklı beklenti ve mesajlarının Türkiye üzerinden iletildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında misilleme öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşülerek "itidal" çağrısında bulunulduğu bildirilirken "Bölgemizin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarılarımızı uzun süredir tüm muhataplarımıza hatırlatmaktayız.

İsrail’in, İran’ın Şam Büyükelçiliğine gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran’ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir.

Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır.

Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız.

Bölgemizin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.

Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir."

17.10 | İran: Misilleme öncesinde bölge ülkelerini bilgilendirdik

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran’da bulunan büyükelçiler ile uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda İsrail'e yönelik dün gece düzenledikleri misillemeyi değerlendirdi.

Abdullahiyan, "Komşularımızı ve bölge ülkelerini, operasyondan 72 saat önce operasyonun mahiyeti konusunda, ayrıca kısıtlı ve misilleme amaçlı olduğu hususunda bilgilendirdik" dedi.

Meşru müdafaa amaçlı operasyon düzenlediklerini belirten Abdullahiyan, İran silahlı kuvvetlerinin "doğru hesaplamalarla, insansız hava araçları ve güdümlü füzeler ile İsrail’e ait askeri üssü hedef aldığını", söz konusu üssü, İran’ın "Şam’daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıya katılan F35 uçaklarının kullandığını" ifade etti.

İsrail’in önemli bir merkezini hedef aldıklarını aktaran Abdullahiyan, "Meşru savunmanın sınırlı olması ve Siyonist rejimin cezalandırılması, yanıtımızda herhangi bir sivil noktanın hedef alınmadığı anlamına geliyor" diye konuştu.

Ticari ya da toplumsal bir bölgeyi hedef almadıklarını söyleyen Abdullahiyan, olası sorunlara karşı gerekli özenin gösterildiğini aktardı.

Abdullahiyan, "Amerika'nın askeri üslerinin bulunduğu bölgedeki kardeşlerimize ve dostlarımıza, meşru savunmadaki amacımızın sadece İsrail rejimini cezalandırmak olduğunu, bölgedeki Amerikalıları ve üslerini hedef almadığımızı duyurduk" diye konuştu.

İranlı Bakan ayrıca, "ABD’yi, İsrail’e karşı yapılan saldırının sınırlı ve kendini savunma amaçlı olduğu yönünde bilgilendirdik" açıklamasında bulundu.

Bölgede gerilimin yükselmesini hiçbir zaman memnuniyetle karşılamadıklarını ifade eden Abdullahiyan, ABD'nin bazı ülkelerin sahasını veya topraklarını Tel Aviv'i savunmak ve desteklemek için kullanması halinde ise "söz konusu ülkedeki ABD askeri üssünün kaçınılmaz olarak hedef alınacağı" uyarısında bulundu.

Abdullahiyan, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin 10 gün boyunca yürütülen uluslararası diplomatik çabaları beklediğini, son 72 saatlik süre içinde çeşitli ülke dışişleri bakanlarının kendilerine itidal tavsiyesinde bulunduğunu aktardı.

İran'a verilen tavsiyelerin İsrail’e yapılmadığını söyleyen Abdullahiyan, bu tutumu eleştirdi.
 

16.42 | İsrail: İran 300'den fazla füze ve İHA kullandı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hagari, İran'ın gerçekleştirdiği saldırıda 300'den fazla füze ve İHA kullanıldığını ve bunların yüzde 99'unun etkisiz hale getirildiğini ileri sürdü.

Saldırıda yaklaşık 170 İHA kullanıldığını belirten Hagari, bunların tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan hava savunma sistemlerinin yanı sıra İsrail'in müttefiklerine ait uçaklar tarafından imha edildiğini savundu. Hagari, İran'ın saldırıda 30'dan fazla seyir füzesi fırlattığını, bunların da tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan etkisiz hale getirildiğini iddia etti. İran'ın 120'den fazla balistik füze kullandığını belirten Hagari, bunların "birkaçının" İsrail'e ulaştığını, geri kalanlarının da imha edildiğini kaydetti.

Sözcü Hagari, sayısını belirtmediği füzelerin İsrail'in güneyindeki Nevatim'de hava kuvvetlerine ait üsse isabet ettiğini ve burada "hafif hasar" oluştuğunu ancak faaliyet göstermeye devam ettiğini aktardı.

İsrail Ordu Sözcüsü, İran'ın yanı sıra Irak ve Yemen'den de İsrail'e yönelik atışlar yapıldığını, bunların hiçbirinin İsrail topraklarına ulaşmadığını savundu.

16.07 | AB dışişleri bakanları olağanüstü toplanacak 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası gelişmeleri ele almak üzere 16 Nisan'da olağanüstü toplantıda bir araya gelecek.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, AB dışişleri bakanlarını 16 Nisan'da video konferans yoluyla toplanmaya çağırdığını duyurdu.

Borrell, "Amacımız bölgenin geriliminin düşürülmesine ve güvenliğine katkıda bulunmaktır" ifadesini kullandı.

15.58 | Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü

AA'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi yaptı.

Fidan, İran'ın dün gece İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti ve gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, ülkesinin saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde, bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini kaydetti.

15.45 | İngiltere Başbakanı Sunak: Uçaklarımız bir dizi İran saldırı uçağını düşürdü

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) jetlerinin İran'a ait birkaç insansız hava aracını düşürdüğünü teyit etti.

Sunak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu saldırıyı "tehlikeli ve gereksiz tırmanış" olarak niteledi ve en güçlü şekilde kınadığını belirtti.

Sunak, "İngiltere'nin de katıldığı uluslararası koordineli çaba sayesinde bu füzelerin neredeyse tamamı engellenerek sadece İsrail'de değil, Ürdün gibi komşu ülkelerde de hayat kurtarıldı" ifadesini kullandı. Ayrıca Sunak, RAF'ın bölgeye ilave uçaklar gönderdiğini doğrulayarak, "Uçaklarımızın bir dizi İran saldırı uçağını düşürdüğünü teyit edebilirim" açıklamasını yaptı.

15.39 | Rusya: Tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İran’ın, söz konusu saldırılarının meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve Şam’daki Büyükelçiliğine yönelik saldırılara cevap olarak gerçekleştirdiği hatırlatılarak, 1 Nisan'da İsrail’in Şam’daki saldırısının Rusya tarafından şiddetle kınandığı ifade edildi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyelerinin tutumu nedeniyle bu saldırıya uygun yanıt verilemediğine dikkat çekildi.

Bölgede bir başka tehlikeli gerilimin tırmanmasından Rusya’nın büyük endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, Orta Doğu’da özellikle Filistin-İsrail çatışması alanında "sorumsuz eylemlerle körüklenen krizlerin gerilimi arttıracağı" belirtildi. Açıklamada, "İlgili tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz. Bölge devletlerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceğini umuyoruz. Yapıcı uluslararası oyuncuların buna katkıda bulunmasının önemli olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

15.01 | Fransa, İngiltere ve Almanya büyükelçileri İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İran, Tahran'daki Fransa, İngiltere ve Almanya büyükelçilerini "İsrail'in İran aleyhine girişimleri karşısındaki tutumlarına tepki olarak" Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiliz Büyükelçi Simon Shercliff, Fransız Büyükelçi Nicola Resch ve Alman Büyükelçi Hans Udo Muzel'in ayrı ayrı bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Büyükelçilere, İsrail'in İran aleyhine girişimleri ve Suriye'deki konsolosluğuna yönelik saldırısı hatırlatılarak, ülkelerinin, İsrail'in bu girişimleri karşısında sorumsuzca tutum sergilediği iletildi. İran'ın İsrail'e dünkü saldırısının Birleşmiş Milletler kuralları çerçevesinde meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiği kaydedildi.

14.32 | İsrailli bakanlardan açıklama

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına ilişkin ordu radyosuna açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "İran İsrail'e saldırırsa biz de saldıracağız dedik ve bu hala geçerli" dedi.

Katz, müttefikleriyle işbirliklerini derinleştirmeleri gerektiğini ifade etti. Katz, Devrim Muhafızları Ordusunun "terör örgütü" olarak belirlenmesi ve İran'a karşı etkili yaptırımlar uygulanması için baskı yapılması olmak üzere iki hedefleri olduğunu kaydetti.

İsrail Aliya (Yahudi göçü) ve Entegrasyon Bakanı Ofir Sofer ise ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "İran'ın böyle bir saldırı yapma cüreti ortadan kaldırılmalı" ifadesini kullandı.

İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish ise sosyal medya üzerinden açıklamada," İran'a sakin ve akıllıca karşılık verileceği" vaadinde bulunarak, saldırı zamanının geldiğini belirtti.

14.15 | İsrail Savaş Kabinesi 'İran kararı' için toplanacak

İsrail Savaş Kabinesi'nin yerel saatle 15.30’da toplanacağı belirtildi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yer alan habere göre, toplantıda İran'ın saldırılarına verilecek “yanıtın” ele alınacağı ifade edildi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, İran saldırılarına yönelik yanıtın Savaş Kabinesi'nce alınmasını kararlaştırmıştı. Savaş Kabinesi'nde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ana muhalefet lideri Benny Gantz yer alıyor.

14.06 | Reisi: Operasyon meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail'in, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi.

İran'ın resmi ajansı IRNA'da Reisi'nin, ülkesinin İsrail'e düzenlediği saldırıya ilişkin açıklaması yayımlandı.

Reisi, İsrail'e düzenlenen operasyonun Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini ifade etti. Reisi, ülkesi aleyhine gerçekleştirilecek her türlü girişime daha güçlü karşılık vereceklerini kaydetti.

13.58 | İran Dışişleri Bakanından 'operasyon' açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İran'ın operasyona devam etme niyetinin olmadığını belirtti.

Açıklama şöyle:

"Meşru savunma hakkının kullanılması, İran'ın bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı sorumlu yaklaşımını göstermektedir. İran İslam Cumhuriyeti'nin bu noktada savunma operasyonlarına devam etme niyeti yoktur ancak gerekirse yeni bir saldırıya karşı meşru çıkarlarını korumaktan da çekinmeyecektir."

13.49 | İsrailli aşırı sağcı bakandan 'ezici saldırı' çağrısı

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran'ın dün gece ülkesine yönelik düzenlediği hava saldırısının ardından "ezici saldırı" çağrısı yaptı.

İsrail’in hava savunma sistemlerini öven ve İran’a karşı “ezici” saldırı düzenlenmesi gerektiğini savunan Ben-Gvir, “Şu ana kadar etkileyici bir savunma, şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.

12.33 | Hamas: Hak edilmiş bir yanıt

Hamas, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki diplomatik misyonunu hedef alan İsrail'e düzenlediği hava saldırısını "doğal bir tepki" ve "hak edilmiş bir yanıt" olarak değerlendirdi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, "İran'ın işgalci Siyoniste karşı yürüttüğü askeri operasyonu doğal bir tepkidir. Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınması ve burada bazı Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesi suçuna karşı hak edilmiş bir yanıt olarak görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

11.58 | G7 ülkeleri video konferans yapacak

G7 Dönem Başkanı İtalya'nın çağrısıyla üye ülkelerin liderleri, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını tartışmak üzere bugün video konferans görüşmesi yapacak.

İtalya Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri, İran'ın İsrail'e saldırısını görüşecek.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından yapılan açıklamada, "İtalyan hükümeti, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadığını belirtiyor. G7 Dönem Başkanı İtalya, bugün öğleden sonra liderler düzeyinde bir konferans düzenliyor. Bölgenin daha fazla istikrarsızlaşmasına ilişkin güçlü endişelerimizi ifade ediyor ve bundan kaçınmak için çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

11.36 | İsrail ve diğer ülkeler hava sahalarını yeniden açtı

İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, saldırılar nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti.

Irak, Ürdün ve Lübnan, dün gece saldırı nedeniyle tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

10.52 | 'Diplomatik misyonlarımıza saldırıya cevaptı'

İran Meclisi'nde milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada İsrail'e düzenlenen saldırıyı değerlendiren İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, saldırının Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırının cevabı olduğunu söyledi.

"İsrail'e askeri hamle, diplomatik misyonlarımıza saldırıya cevaptı ve Birleşmiş Milletler kurallarına uygundu" ifadesini kullanan Kalibaf, İsrail veya ona destek veren ülkelerin "hata" yapması durumunda İran'ın daha kararlı bir şekilde karşılık vereceğini kaydetti.

10.31 | İran: Siyonist rejim karşılık verirse bir sonraki operasyonumuz çok daha büyük olacak

İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri, operasyonun ardından açıklamada bulundu.

Operasyonun tamamlandığını açıklayan Bagheri, şöyle konuştu:

“Operasyon başarıyla tamamlandı. Bu operasyonun nedeni Siyonist rejimin İran'ın kırmızı çizgilerini aşmasıydı. Operasyonun amacına ulaştığını düşünüyoruz ve operasyonu sürdürme gibi bir niyetimiz yok. Ama Siyonist rejim karşılık verirse bir sonraki operasyonumuz çok daha büyük olacak.”

08:47 | 'ABD, İsrail'in İran'a yönelik saldırısına destek olmayacak' iddiası

ABD merkezli CNN kanalına konuşan adı açıklanmayan kıdemli bir yetkiliye göre, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington'ın pozisyonunu değerlendirdi.

Biden, Netanyahu'ya "ABD'nin İsrail'e desteği tamdır" mesajı vermesinin yanı sıra İsrail'in İran'a yönelik herhangi bir karşı saldırısına destek olmayacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili ABD'li Axios haber sitesine açıklama yapan ve adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de benzer şekilde, İran'ı hedef alacak bir İsrail "karşı saldırısını" ABD'nin desteklemediğini kaydetti.

07:42 | İsrail ordusu: İran 300'den fazla İHA ve füze fırlattı

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, İran'ın İsrail'e balistik füzeler, insansız hava araçları ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere 300'den fazla silah fırlattığını söyledi.

Adraee, "İsrail topraklarına yönelik tehditlerin yüzde 99'unu önledik. Bu çok önemli bir stratejik başarıdır” dedi.

Sözcü, X'te paylaştığı gönderide, İsrail'i hedef almak için kullanılan silahların sayısına ilişkin bir döküm verdi.

Adree, şunları kaydetti:

"İran tarafından fırlatılan yaklaşık 170 İHA'dan hiçbiri İsrail Devleti'ne giremedi; çünkü savaş uçaklarımızın yanı sıra bizim ve müttefiklerimizin hava savunma sistemleri düzinelercesine müdahale etti.

İran tarafından fırlatılan 30'dan fazla seyir füzesinden hiçbiri İsrail topraklarına girmedi. Savaş uçaklarımız ülke sınırları dışında 25 füzeyi imha etti.

120'den fazla balistik füzeden çok küçük bir kısmı İsrail sınırına girerken, geri kalan füzeler imha edildi. Bu küçük sayı Nafatim'deki bir hava üssüne düştü ve altyapıda küçük hasara neden oldu."

06:57 | Çin: Gerilimin tırmanmasından endişe ediyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı, web sitesinde yayımlanan açıklamasında, gerilimin tırmanmasından derin endişe duyduklarını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü, İran'ın saldırılarına ilişkin bir soruya yanıt olarak, "Çin, ilgili tarafları sakin olmaya ve gerilimin daha fazla artmasını önlemek için itidalli davranmaya çağırıyor" dedi.

Sözcü, bu gerilim artışının "Gazze ihtilafının bir yansıması" olduğunu ve "bir numaralı önceliklerinin" bu çatışmanın bastırılması olduğunu söyledi.

06:08 | Biden: İran'ın neredeyse tüm İHA ve füzeleri etkisiz hale getirildi

Joe Biden, İran'dan fırlatılan insansız hava araçlarının ve füzelerin neredeyse tamamının ele getirildiğini belirterek, Pazar günü G7 liderlerini bir toplantıya çağıracağını ifade etti.

Saldırıyı kınayan Biden, Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, İran'a Yemen, Suriye ve Irak'taki güçler tarafından yardım edildiğini söyledi.

Biden "Benim talimatım doğrultusunda ABD ordusu, İsrail'in savunmasını desteklemek amacıyla geçtiğimiz hafta boyunca uçakları ve balistik füze savunma destroyerlerini bölgeye taşıdı. Bu konuşlandırmalar ve askerlerimizin olağanüstü becerileri sayesinde, İsrail'in gelen insansız hava araçlarının ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesine yardımcı olduk" dedi.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede ABD'nin İsrail'e "sıkı" bağlılığını yeniden teyit ettiğini belirtti.

Biden, "Ona, İsrail'in benzeri görülmemiş saldırılara karşı savunma ve saldırıları alt etme konusunda dikkate değer bir kapasite gösterdiğini, düşmanlarına İsrail'in güvenliğini etkili bir şekilde tehdit edemeyeceklerine dair açık bir mesaj gönderdiğini söyledim" diye konuştu.

05:56 | Tahran'da İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarına destek gösterisi

İran'ın başkenti Tahran'daki İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği binası önünde toplanan bir grup, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava araçlarıyla (İHA) başlattığı saldırılara destek vererek gösteri düzenledi.

İran ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail aleyhine slogan attı.

05:34 | BMGK İsrail'in çağrısıyla acil toplanıyor

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Erdan, X hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acilen toplaması hususunda BMGK Dönem Başkanı'na bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Erdan, açıklamasında, "Konseyin acilen toplanmasını, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kesin şekilde kınamasını ve İran Devrim Muhafızları Ordusunu bir terör örgütü olarak kabul etmesini talep ettim." ifadelerini kullandı.

İran'ın saldırılarının "dünya barışına açık bir tehdit" olduğunu öne süren Erdan, BMGK'nin elindeki tüm araçlarla İran'a karşı harekete geçmesi gerektiğini savundu.

Öte yandan, BMGK'den yapılan açıklamada, İran'ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00'da toplanılmasına karar verildiği kaydedildi.

05:06 | Netanyahu Savaş Kabinesi toplantısının ardından Biden'la görüştü

İsrail Başbakanlık Ofisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü bildirdi.

Görüşmenin İsrail savaş kabinesinin toplantısının ardından yapıldığı kaydedildi. Görüşmenin 25 dakika sürdüğü belirtildi.

Daha önce Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail Savunma Bakanı'yla "acil bölgesel tehditleri görüşmek üzere" konuştuğunu ve İsrail'in İran ve bölgesel müttefiklerinin herhangi bir saldırısına karşı İsrail'i savunmak için ABD'nin tam desteğine güvenebileceğini açıkça ifade ettiğini bildirmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Washington'un "İsrail'in güvenliğine olan katı bağlılığını" güçlendirmek için İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı'yla konuştu.

04:55 | İsrail ordusu, uyarı yaptığı yerlerde sığınaklarda beklemeye gerek kalmadığını duyurdu

İsrail ordusu, İran'ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelleyerek, sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.

İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığı, daha önceden uyarı yaptığı işgal altındaki Golan Tepeleri'nin kuzeyi, güneydeki Nevatim, Dimona, Birüssebi (Berşeva) ve Arad'ın yanı sıra Kızıl Deniz kıyısındaki Eliat kentindeki vatandaşların sığınaklarda beklemesine gerek kalmadığını bildirdi.

Komutanlığın, İran'dan düzenlenen saldırılar sırasında 726 uyarı yaptığı belirtildi.

04:38 | Suudi Arabistan: Bölgedeki askeri gerilimin tırmanmasından endişeliyiz

Suudi Arabistan, bölgedeki askeri gerilimin artması ve bunun tehlikeli yansımalarından "büyük endişe duyduğunu" açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgedeki askeri gerilimin tırmanması ve tehlikeli yansımalarından "büyük endişe duyulduğu" belirtilerek, tüm taraflara azami itidal göstermeleri, bölgeyi ve halklarını savaşın tehlikelerinden uzak tutmaları çağrısında bulunuldu.

Uluslararası barış ve güvenliğin korunması yönünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği hatırlatılan açıklamada, "küresel barış ve güvenliğe son derece duyarlı olan bölgede krizin genişlemesi durumunda bunun ciddi sonuçlarının olacağı" uyarısı yapıldı.

04:21 | Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan '3. Dünya Savaşı' uyarısı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı başlatmasının ardından "3. Dünya Savaşı uyarısında" bulundu.

Sosyal medya hesabı X'ten açıklamada bulunan Petro, "Tahmin ediliyordu, şu anda insanlık hızlı şekilde iklimi karbondan arındırma hedefine doğru gitmesi gerekirken, 3. Dünya Savaşı'nın eşiğindeyiz. ABD'nin pratik olarak soykırıma destek vermesi dünyayı ateşledi" ifadelerini kullandı.

Petro, Birleşmiş Milletlerin (BM) acilen toplanması ve derhal barışı sağlaması gerektiğini vurgulayarak, "Herkes savaşların nasıl başladığını biliyor fakat kimse nasıl biteceğini bilmiyor. Keşke İsrail halkı, ataları gibi idarecilerinin çılgınlığını durdurabilecek kadar yüce olsaydı" değerlendirmesinde bulundu.

03:57 | İsrail ordusu: Sınırlı sayıda İran füzesi topraklarımıza düştü

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, İran tarafından fırlatılan füzelerin çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini, sınırlı sayıda füzeninse ülke topraklarına düştüğünü söyledi.

İsrail savaş uçaklarının ülke sınırları dışında 10'dan fazla seyir füzesinin yanı sıra onlarca insansız hava aracını önlediğini belirten Adraee, X kanalında yaptığı açıklamada, İran'dan fırlatılan toplam füze ve İHA sayısının 200 civarında olduğunu ekledi.

Adraee, "Kısa bir süre önce İran, kendi topraklarından İsrail'e onlarca karadan karaya füze fırlattı. Şu anda bir çocuğun yaralandığı, güneydeki bir İsrail ordusu üssünün hasar gördüğü ve bunun altyapıda küçük hasara yol açtığı yönünde haberler var" dedi.

03:49 | BM Genel Sekreteri'nden İran'ın saldırılarına kınama, taraflara sükunet çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, açıklamasında, "İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Son saldırılarla Orta Doğu'daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Guterres, "Tüm taraflara, Ortadoğu'da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükunet çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, "ne Ortadoğu'nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini" söyledi.

03:28 | İran Devrim Muhafızları: ABD ve Siyonist rejimin tehditleri, İran'ın misillemesiyle sonuçlanacaktır

İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre, İran Devrim Muhafızları, ABD ve İsrail'den gelecek herhangi bir tehdidin Tahran'ın misillemesiyle karşılanacağını söyledi.

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, "Herhangi bir ülkeden gelecek olan ABD ve Siyonist rejim tehdidi, İran'ın orantılı ve mütekabil bir tepki vermesiyle sonuçlanacaktır" ifadesine yer verildi.

İran Dışişleri Bakanlığı da, devlet televizyonunda yayınlanan bir bildiride, ülkenin askeri saldırılara karşı çıkarlarını korumak için daha fazla "savunma önlemi" almaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Açıklamada, “İran, herhangi bir askeri saldırıya ve hukuka aykırı güç kullanımına karşı meşru çıkarlarını korumak için gerekirse daha fazla savunma önlemi almaktan çekinmeyecektir. İran, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne ve uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını da teyit edecektir” denildi.

03:11 | Mısır'dan 'en üst düzeyde itidal' çağrısı

Mısır, çatışma yaşanan bölgeleri “daha fazla istikrarsızlık ve gerginlik faktörlerinden korumak” için tüm taraflara "en üst düzeyde itidal" çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, X hesabından yapılan paylaşımda şunları söyledi:

“Mısır, İran ve İsrail arasında şu anda tanık olunan tehlikeli tırmanışın, Mısır'ın defalarca uyardığı şeyin doğrudan bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Mısır, durumu kontrol altına almak, gerilimi durdurmak ve bölgenin tehlikeli bir istikrarsızlığa sürüklenmesi, çatışmaların bölge halkların çıkarlarına tehdit oluşturması riskinden korumak için ilgili tüm taraflarla sürekli temas halinde olduğunu bildiriyor."

03:03 | Biden: İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz

İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, "İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda (Situation Room) ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantıdan bir kareyi X hesabından paylaştı.

Biden, paylaşımında, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırıyla ilgili son durum için ulusal güvenlik ekibimle bir araya geldim. İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz" açıklamasında bulundu.

Biden, Durum Odası'nda, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili olarak Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown, CIA Direktörü Bill Burns ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gibi isimlerle bir araya geldi.

02:45 | Füze ve İHA'lar İsrail'e ulaştı

İsrail, ABD ve İngiltere'nin hava savunma sistemleriyle İran'a ait İHA ve füzelerin "tamamını" düşürdüğünü söylese de İsrail'in birçok noktasında kaydedilen görüntüler aksini gösteriyor.

Kudüs, Ramallah, Hayfa ve Necef Çölü'nde çok sayıda nokta İran'a ait füze ve İHA'larla vuruldu.

02:31 | İsrail: Balistik füze saldırısı bitti, dron ve seyir füzelerini bekliyoruz

İngiltere Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye üzerinde uçan İran'a ait çok sayıda İHA'nın düşürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu radyosu aynı bölgede ABD'nin de çok sayıda İHA'yı düşürdüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada İran'ın balistik füze saldırısının sona erdiği ancak dron ve seyir füzesi saldırısının sürmesinin beklendiği aktarıldı. 

02:17 | İngiltere bölgedeki misyonlarına ilave uçak gönderiyor

İngiltere Savunma Bakanlığı, jetlerin mevcut misyonların menzili içindeki her türlü hava saldırısını gerektiğinde önleyeceğini söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, bölgeye çok sayıda ilave Kraliyet jeti ve yakıt tankerinin taşındığını söyledi.

Açıklamada, "Artan İran tehditlerine ve Orta Doğu'da artan gerilim riskine yanıt olarak Birleşik Krallık Hükümeti, gerilimi düşürmek ve daha fazla saldırıyı önlemek amacıyla bölge genelindeki ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Gerilimi azaltma doğrultusunda, bölgesel ortaklarımızla yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz” denildi.

01:50 | Kudüs'te siren ve patlama sesleri

İsrail ordusu hava araçlarının ulaşması halinde sesli uyarı yapılacağını duyurmuştu. Kudüs'te sirenler çalmaya başladı. Hava savunma sistemlerinin şehrin üzerindeki İHA'ları vurmasıyla büyük patlama sesleri duyuldu.

01:35 | İran: Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz, İsrail hata yaparsa yanıtımız daha sert olur 

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonundan yapılan açıklamada İsrail şu sözlerle uyarıldı: "Bu saldırı, Şam'daki elçiliğimize yönelik saldırıya karşı meşru müdafaaydı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. ABD, İran ile İsrail arasındaki bu çatışmadan uzak durmalı. İsrail bir hata daha yaparsa, cevabımız daha sert olacaktır."

ABD Senatosu çoğunluk grubu lideri Chuck Schumer, "İsrail İran saldırısı altındayken İsrail'in ve İsrail halkının yanındayız ve ABD, İsrail'in İran'a karşı savunmasını desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacaktır" dedi.

İsrail yanlısı Cumhuriyetçi temsilciler, temsilciler meclisini İsrail'e 14 milyar dolarlık acil askeri destek verilmesi konusunda sıkıştırıyor.

01:29 | Golan'da sığınaklara çağrı yapıldı

İsrail ordusu Eylat, Dimona, Nevatim ve Golan Tepeleri'ndeki İsraillilere sığınaklara yakın durmaları talimatı verdi.

İsraillier, kent merkezlerindeki akaryakıt istasyonları önünde kuyruklar oluşturdu.

01:18 | Türkiye'den İran'a giden yolcu uçakları geri döndü

Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus'un İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçakları, Türkiye'den çıkmadan İstanbul'a geri çağırıldı.

Havayolu şirketleri bölgeye olan uçaklarının geri döndüğünü açıkladı.

01:09 | İsrail savaş kabinesini topladı

İsrail savaş kabinesi, saldırı gündemiyle acil olarak toplandı.

Toplantı, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binası altındaki bir sığınakta düzenleniyor.

01:04 | Hizbullah: Golan'da İsrail kışlasına füze attık

Hizbullah, Suriye'nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri bölgesinde bulunan Keila kışlasına hava ve füze saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

00:47 | İran: İsrail'e balistik füzeler atıldı

İran devlet medyası, İsrail'e karşı balistik füzeler atıldığını duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Suriye ordusuna ülkenin güneyindeki İsrail sınırına doğru harekete geçme emri verdiği iddia edildi.

00:47 | İsrail'i hedef alan İHA sayısı 500'e yakın

ABC News'a konuşan üst düzey bir ABD'li kaynak, İran saldırısının 400 ila 500 İHA'dan ve füzelerden oluştuğunu tahmin ettiklerini aktardı.

New York Times'ın İsrail kaynakları, İHA'ların ve füzelerin İran değil Irak topraklarından yollandığını ve Golan Tepeleri ve Necev'deki hava üssünün hedef alınmasını beklediklerini söyledi.

New York Times'ın İsrail kaynaklarından aktardığı iddiayı, ABC News'a konuşan ABD üst düzey yetkilisi de doğruladı. Söz konusu yetkili, İsrail'e doğru yola çıkan 400 ila 500 İHA ve füzelerin Irak, Suriye, Güney Lübnan ve Yemen'den atıldığını ama esas gövdenin İran'dan atıldığını söyledi.

Bu sırada İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde çalan sirenlerin, Lübnan'dan başlatılan roket saldırısı sebebiyle olduğunu açıkladı.

Operasyonun adı niye 'Esas Vaat'? Yanıtı 2006 yılında...

İran Devrim Muhafızları, bu gece İsrail'e karşı başlatılan operasyonun adını "Esas Vaat" olarak duyurdu.

Bu isim, 2006 yılında da kullanılmıştı. O yıl İsrail ordusu Lübnan'ı işgal etmişti. Başta Hizbullah olmak üzere direniş güçleri İsrail'e direniş harekatının adını "Esas Vaat" koymuştu. Savaş, İsrail ordusunun utanç verici bir yenilgiyle, Lübnan'ın içinde doğru düzgün ilerleyemeden ağır kayıplar verip geri çekilmesiyle sonuçlanmıştı.

00:35 | İsrail, İran İHA'larına müdahaleye başladı

İsrail televizyonu Channel 12, İsrail hava kuvvetlerinin Suriye ve Ürdün üzerinde İran İHA'larına müdahale etmeye başladığını duyurdu.

İran yayını Press TV, İsrail hava savunma sistemlerine karşı siber saldırılar düzenlendiğini öne sürdü.

Lübnan’da Hizbullah İsrail’e füze saldırısı başlattı

00:35 | İran'dan bölge ülkelerine uyarı: Hava sahanızı ve topraklarını açmayın 

İran Savunma Bakanı: Hava sahasını veya topraklarını İsrail'e açan tüm devletler İran'ın kararlı yanıtıyla karşılacak.

Yaklaşık yarım saat önce Ürdün, hava sahasını İsrail uçaklarına açtığını duyurmuştu.

Irak'ın Kerbela şehri semalarında İran'ın İsrail'e karşı yola çıkardığı İHA'lar görüntülendi

00:26 | Husiler de saldırıya başladı

İngiliz güvenlik şirketi Ambrey'in aktardığına göre Yemen'deki Husi güçleri de İsrail'e karşı İHA saldırısı başlattı

Suudi gazetesi El Arabiya, ABD kuvvetlerinin Suriye ve Irak hava sahasında çeşitli hedeflere müdahale ettiğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı Sunak, "İran rejiminin İsrail'e karşı pervasız saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

00:19 | Ürdün 'taraf' oldu: İsrail uçaklarına izin verdi

Ürdün, hava sahasını İsrail savaş uçaklarına açtı.

İsrail, saldırının beklendiği bu hafta yaptığı açıklamalarda, olası bir İran saldırısı durumunda hava sahasını kullandıran ülkeleri de savaşın parçası sayacağını duyurmuştu. Ürdün saldırı başlar başlamaz hava sahasını kapattı, ardından hava sahasına girecek İran İHA'larına müdahale edeceğini açıkladı, şimdi de İsrail uçaklarına izin verdiğini duyurdu.

00:17 | İsrail Lübnan'ı bombaladı

İsrail, Lübnan'ın kuzeyindeki Baalbek şehrini bombalıyor.

Lübnan, gece 01:00 itibariyle hava sahasını kapatacağını açıkladı.

Mısır da hava sahasını kapattığını duyurdu.

Suriye devleti, Şam etrafındaki hava savunma sistemlerini ve askeri üsleri üst düzey alarm konumuna getirdi.

00:13 | Operasyon adı: 'Esas Vaat'

İran Devrim Muhafızları, bugün başlayan saldırıya dair bilgi verdi.

Operasyonun adı, "Esas Vaat" olarak duyuruldu. Operasyon, "Siyonist düşmana karşı, son örneği Şam'daki İran konsolosluğuna saldırı olan sayısız suçu nedeniyle" düzenleniyor.

Devrim Muhafızları, saldırı kapsamında İran'a füze de atıldığını doğruladı.

00:02 | İddia: İHA saldırıları hedef şaşırtmak için

Saldırının boyutuna dair bilgiler henüz net değil. İran ordusu kaynakları, "onlarca İHA"yla saldırı düzenlediklerini duyurdu. İsrail kaynakları, saldırıya yüzlerce İHA'nın katıldığını iddia ediyor.

Öte yandan İsrail medyasındaki bir diğer iddia, İHA saldırılarının, esas hedef olan bir füze saldırısından dikkatleri başka yöne çekmek için yapıldığı yönünde.

An itibariyle Orta Doğu'daki uçuş trafiği

23:58 | Hamaney mesajını hatırlattı: İsrail cezalandırılmalı

İran lideri Hamaney, saldırının başlamasının ardından saat 23:47'de X hesabından bir video paylaştı. Video, Hamaney'in Suriye'de İsrail konsolosluğuna karşı düzenlediği saldırı sonrasında yaptığı bir konuşmaya ait. Hamaney videoda şunları söylüyor:

"Bu kötü, şeytani, habis rejim, İran'ın Suriye'deki konsolosluğuna saldırarak hatalarına bir yenisini ekledi. Nerede olursa olsunlar tüm ülkelerdeki konsolosluk ve elçilik binaları temsil ettikleri ülkenin toprağı sayılırlar. Konsolosluğumuza saldırmak, bizim topraklarımıza saldırmaktır. Tüm dünyada bu böyle bilinir. Habis rejim bu defa yanlış hamle yaptı. Cezalandırılmalı ve cezalandırılacak."

23:38 | ABD'den tam destek: İsrail'i destekleyeceğiz

ABD cephesi, İsrail'e tam desteğini bugün de yinelemişti. ABD Başkanı Joe Biden, Delaware eyaletine gezisini kısa kesip başkente döndü. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cumartesi gündüz saatlerinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'la telefonda görüştü ve olası İran saldırısına karşı İsrail'e tam ABD desteği sözünü yineledi.

Biden, Cuma günü konuyla ilgili açıklamasında aynı tavrı dile getirmiş, "İsrail'in savunulmasına sadığız. İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in kendini savunmasına yardım edeceğiz ve İran başarıya ulaşamayacak" demişti.

23:26 | Netanyahu: Her senaryoya hazırız

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hem savunma hem saldırı açısından "her türlü senaryoya" hazır olduğunu söylediği bir video mesaj yayınladı.

Başbakanın resmi uçağının İsrail'den havalanırken, Netanyahu ülkede kaldı.

Reuters'e konuşan kaynaklara göre Ürdün, kendi hava sahasına girecek İran hava araçları ve uçaklarına müdahale etmeye hazır durumda.

Irak hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

23:17 | İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı başladı

İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırıya başladığını duyurdu.

Bazı İHA'ların Irak'ın Süleymaniye kenti üzerinden uçtuğu görüldü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler süreceği belirtildi, hava savunma sisteminin saldırıya hazır olduğu aktarıldı.

İsrail savunma yetkilileri, İran hava araçlarının İsrail'e yaklaşık iki saat içinde varacağını tahmin ettiklerini belirtiyor.

İsrail gazetesi Haaretz'e yer verilen son dakika bilgisine göre, İran İsrail'e doğru yalnızca insansız hava araçları değil, aynı zamanda füzeler de yolladı. Füzeler, mesafeyi kat edişleri iki saat süreceği tahmin edilen İHA'lara göre daha kısa zamanda İsrail'e varacak.

İsrail medyasında yer verilen iddiaya göre İran'ın saldırısının başlamasının ardından İsrail'de bulunan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael E. Kurilla İsrail'i terk etti.

Ne olmuştu?

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran’a ait büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran saldırıyı İsrail’in düzenlediğini duyurup misillemede bulunacağını ve saldırıdan ABD’yi de sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.

İran dini lideri Ali Hamaney de Ramazan ayının bitişi dolayısıyla yaptığı konuşmada İsrail saldırısına ilişkin “Konsolosluğa saldırdıklarında toprağımıza saldırmış oluyorlar” demiş ve İsrail için “cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır” ifadesini kullanmıştı.