İran, İsrailli patron Ofer'in gemisine el koydu

İran medyası, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrail'le bağlantılı olduğunu öne sürdüğü Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunu duyurdu.

Haber Merkezi

Tesnim Haber Ajansı'na göre, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İsrail'le bağlantılı bir yük gemisine Basra Körfezi'nde el koydu.

Portekiz bandrallı "MSC Aries" adlı gemi, Londra merkezli "Zodiac Maritime" şirketi sahibi İsrailli milyarder Associated Bulk Carriers Yönetim Kurulu Başkanı Eyal Ofer'e ait.

İsrail ordu radyosu da X platformundan yaptığı açıklamada "İran güçlerinin Hürmüz Boğazı yakınında saldırdığı geminin bir kısmı büyük olasılıkla İsrail'e aittir." ifadelerine yer verdi.

Geminin Birleşik Arap Emirlikleri'nden Hindistan'a gittiği kaydedilen açıklamada daha fazla ayrıntı paylaşılmadı. 

Geminin patronu tanıdık

İsrailli Ofer grubu Türkiye’nin gündemine TÜPRAŞ hisselerinin usulsüz satışı ve Galataport ihaleleri ile girmişti. İsrail’de petrol rafinaj sektörünü elinde bulunduran grup, ABD merkezli Carlyle Yatırım Fonu, dünyanın en büyük kruvaziyer işletmecisi Royal Carribean Cruise Line, İsrail deniz taşımacılığı tekeli Zim Line ve yine dünyanın sayılı petrol taşımacılığı şirketlerinden biri olan Omni’nin de sahibiydi.

Ayrıca İsrail’in büyük bankaları arasındaki United Mizrah Bank da gruba aitti. Ofer grubu, bunlar dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde irili ufaklı pek çok yatırıma, dev yatırım fonlarında hisselere, Monaco’dan Selanik’e birçok yerde kumarhanelere sahip. 1

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun arkasından "Tam bir siyonistti ve diğer siyonistlere bağlılığını hiçbir zaman unutmadı" diyen grubun eski baş ismi Sami Ofer'e AKP iktidarının birçok ihalede kolaylık sağladığı öne sürülüyordu.

Ne olmuştu?

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran’a ait büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran saldırıyı İsrail’in düzenlediğini duyurup misillemede bulunacağını ve saldırıdan ABD’yi de sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.

İran dini lideri Ali Hamaney de Ramazan ayının bitişi dolayısıyla yaptığı konuşmada İsrail saldırısına ilişkin “Konsolosluğa saldırdıklarında toprağımıza saldırmış oluyorlar” demiş ve İsrail için “cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır” ifadesini kullanmıştı.