Hangi İYİP: Aynı gün AKP'yle ittifak yapıp, MHP'yi eleştirdiler

Kurultay krizinin sürdüğü İYİP'te MHP'nin müdahalesine tepkiler yükselirken, Bilecik'te İl Genel Meclisi başkanlığı AKP'ye armağan edildi.

Haber Merkezi

CHP'nin ittifak çağrılarını reddederek seçimlere "hür ve müstakil" olarak katılan İYİP, sadece Nevşehir Belediyesi’ni kazandı ve ülke genelinde oyların yüzde 3,77'si alabildi.

Oylarındaki büyük erimeden sonra İYİP Genel Başkan Meral Akşener, partiyi olağanüstü kurultaya götüreceğini, kendisinin de aday olmayacağını açıkladı.

Bu karar parti içindeki kamplaşmaları da gün yüzüne çıkardı. Geçtiğimiz yıl istifalarla sarsılan partide çok sayıda kişi genel başkanlığa talip oldu.

Bugüne dek adaylığını ilan edenler arasında öne çıkan iki isim partinin grup başkan vekili Müsavat Dervişoğlu ve grup başkanı Koray Aydın.

'Kurultaycılar'dan MHP'ye: Kimse bize istikamet çizemez

İYİP kurultayını dikkatle izleyen bir isimse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. Rakip partinin liderine "koltuğunu bırakma" diyen Bahçeli'nin çıkışı iki adayın da tepkisini çekti.

Koray Aydın, bazı vekil ve il başkanlarının olağanüstü kurultayı iptal ettirmeye çalıştığını söyledi. Aydın, bu durumu 2016’da MHP’nin olağanüstü kurultay sürecinin iptal edilmesine benzetti. Bu benzetme parti içindeki diğer kanadın tutumunu açık etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meral Akşener'e bayram tebriği de bu çerçevede değerlendirildi. Önce Erdoğan'ın Bahçeli'nin çağrısını tekrarladığı bilgisi yayıldı, sonra saatler içinde yalanlandı.

Son olarak diğer aday Müsavat Dervişoğlu, bugün kameraların karşısına geçti, isim vermeden Bahçeli’ye yanıt verdi. Dervişoğlu, “Hiç kimse İYİ Parti'ye istikamet çizemez” dedi.

CHP'ye kaybettirip, AKP'ye kazandırdılar

Ankara'daki İYİP Genel Merkezinden MHP'ye eleştirilerin yükseldiği saatlerde, Bilecik'te Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı AKP ile bir pazarlık sürüyordu.  

Yerel seçimlerde Bilecik belediye başkanlığını yüzde 48 oy oranıyla CHP kazandı. İl Genel Meclisi seçimlerinden de birinci parti CHP oldu ancak oy oranı 15 puan eridi. AKP başkanlık yarışında yüzde 34, meclis yarışında yüzde 27 alarak ikinci sırada yer aldı.

İki pusula arasında sürpriz İYİP'ten geldi. Başkanlık seçiminde oyların yüzde 17'sini alan parti, İl Genel Meclisi seçimlerinde yüzde 13'e ulaştı. Bu oy oranı İYİP'i ilk toplantısında başkanını belirleyecek olan İl Genel Meclisi'nde kilit konuma taşıdı.

İl Genel Meclisi'nde CHP 10, AKP 8, MHP 2 ve İYİP 2 üye ile temsil ediliyor. Meclis için yapılan başkanlık seçiminde koltuk üstünlüğü bulunan CHP ile AKP birer aday çıkardı.

İlk turda CHP’nin adayı İsmail Hakkı Elmas 10, AKP'nin adayı Ramazan Kurtulmuş 11 oy alırken, bir oy da boş çıktı. İkinci turda da aynı sonuçlar çıkarken, İYİP, CHP'ye karşı AKP'nin adayını destekledi ve AKP'nin adayı meclis başkanı seçildi.

AKP de il encümen üyeliğinde iki İYİP'liye destek verdi. Ayrıca, Meclis 1. Başkanvekilliği de İYİP'in oldu.