Grev kırıcı Lezita patronu enselendi: Jandarma oyunu bozan işçilere saldırdı

Lezita yönetimi grevden sonra işe aldığı yüzlerce çalışanla üretimi sürdürdü. Patron bu durumu tespit etmek isteyen mahkemeye direnirken, grevdeki işçiler jandarmanın saldırısına uğradı.

Haber Merkezi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grubuna ait Lezita’da, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması üzerine greve giden işçiler 40 gündür direniyor. 

İşçilerin örgütlü olduğu Öz Gıda-İş sendikası, grevin başladığı günden bu yana 483 işçinin işe alındığını tespit etti. Mahkeme kararıyla bugün fabrikaya giden icra memurları ve sendika avukatları, grevi kırmak için işe alınan 483 işçiyi tutanak altına almak için içeri girdi. 

Ancak Lezita patronunun işçileri arka kapıdan almaya çalıştığını fark eden grevdeki işçiler duruma engel olmak istedi. Jandarma engeliyle karşılaşan işçilere önce biber gazı sıkıldı, ardından copla müdahale edildi.

'Avukatlara ve icra müdürlerine görevleri yaptırılmadı'

Sendikanın örgütlenme uzmanı Hüseyin Zorlu patronun yetkililere görevlerini yaptırmamak için başvurduğu yöntemleri, ve maruz kaldıkları müdahaleyi Patronların Ensesindeyiz Ağı'na anlattı:

"Abalıoğlu çalışanlarının servisleri içeri girmeye başladığında bir kargaşa oldu. Bunun sebebi içeride avukatlarımıza ve icra müdürüne Abalıoğlu yönetimi görevini yaptırmadı, engelledi. Açığı ortaya çıkacaktı.

Sigorta giriş listesini 'sistem arızalı' diye sendika avukatımıza getirmedi. İcra müdürü ve avukatımız yemekhanede tespit tutanağı tutalım dedi. Ona da karşı geldiler. Son olarak turnikede tek tek isim tespitlerinin yapılması kararı alındı.

'İşçileri jandarma eşliğinde kaçırdılar'

Tam o alanı gören yerde toplandık. Abalıoğlu işvereni daha önce Çalışma Bakanlığı'ndan izin alarak 39 Hintli işçiyi çalıştırmaya başlamıştı. 

Turnikeden geçmeyen Hintli işçiler jandarma eşliğinde kaçırıldılar. Biz de bunu gördük, karşı geldik. Bu işçileri getirmezseniz buradan gitmeyiz dedik. Maalesef ki Hintli işçileri kaçırarak üretim alanına soktular. Biz de alanı kapattık."

Greve günler kala Hindistan'dan işçilerin getirildiğini soL açığa çıkarmıştı. Barınma imkanı sağlanan işçilerin şirket yetkilileri eşliğinde fabrikaya götürüldüğü görüntülenmişti.

Sorunun Hindistan'dan getirilen işçiler değil, patronun grev kırıcılığı olduğunun altını çizen emekçiler, "'Hintli garibanlara kimse dokunmasın, grev kırıcılığın hesabı şirketten sorulacak" demişti.

'Alandan ayrılmayacağız'

Hindistan'dan getirilen işçilerin üretim alanına gizlice sokulmasına engel olamayan grevci işçiler, jandarmanın müdahalesinin kendilerine geri adım attıramayacağını söyledi.

"Jandarma uyarı dahi yapmadan işçilerimize, kadınlarımıza sert müdahalede bulundu. Engelli bir kardeşimi iterek, yere düşmesine neden oldu.

Tüm vardiyalarda tespitler yapılana kadar alandan ayrılmama kararı aldık. 7 gün 24 saat bu alanda nöbette olacağız."