Gezi Direnişi'nde polisin sakatladığı Aydoğan'a 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten 8 yıl 2 ay hapis istemi

Haziran Direnişi'nde polisin attığı gaz fişeği nedeniyle engelli kalan Aydın Aydoğan hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla 8 yıl 2 aya kadar hapis talebinde bulunuldu.

Yalçın Cuğ

Haziran Direnişi eylemlerinde polisin attığı gaz fişeğiyle 11 Haziran 2013 tarihinde sol ayağından vurulan ve yüzde 42 engelli kalan Aydın Aydoğan hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yeniden dava açıldı.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilen Aydoğan hakkında 2022 yılında soruşturma başlatıldı. Soruşturma, Aydoğan'ın ifadesinin ardından 2023 yılında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatıldı. Soruşturmanın kapatılmasından yaklaşık 4 ay sonra soruşturmanın yeniden başlatılması için Adalet Bakanlığı'na fezleke sunuldu.

Aydoğan hakkında hazırlanan iddianamede "Cumhurbaşkanı'nın şeref, onur ve saygınlığını rencide etmek suretiyle Cumhurbaşkanına hakaret suçunu" işlediği öne sürüldü.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Aydoğan'ın sosyal medya üzerinden yapmış olduğu üç ayrı paylaşımın zincirleme suç oluşturduğunu iddia edildi ve Aydoğan hakkında 8 yıl 2 aya kadar hapis talebinde bulunuldu.

Haziran Direnişi'nin yıldönümünde çekilen fotoğraf gerekçe gösterildi

Aydoğan hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açılmasına gerekçe olarak gösterilen paylaşımlar ise dikkat çekici.

Paylaşımların ikisinde, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimini eniştesinden öğrenmesi ve Selahattin Demirtaş ile Erdoğan arasında yaşanan "açılış" tartışmasına dair hakaret içermeyen eleştirileri yer aldı.

Zincirleme suç oluşturduğu iddia edilen son paylaşım ise Aydoğan'ın Haziran Direnişi'nin 9'uncu yıl dönümünde çekilmiş olan basın açıklaması fotoğrafı ve "Bu sansür hepimize" etiketi oldu.

Mahkemeden denetimli serbestlik kararı

9 Ocak tarihinde ilk duruşması görülen davanın üçüncü ve son duruşması ise 2 Nisan'da yapıldı.

Sağlık nedeniyle önceki iki duruşmaya katılamayan Aydoğan, 2 Nisan tarihinde katıldığı duruşmada savunma yaptı ve üstüne atılı suçları kabul etmedi.

Mahkeme, Aydoğan hakkında 1 yıl 1 ay 3 gün süreyle denetimli serbestlik kararı verdi.

'Yargılanan Gezi’deki haklılığımız ve toplumun vicdanıdır'

Aydoğan, dava sürecine ilişkin soL'a konuştu.

Aydoğan yargılanmasına gerekçe olarak gösterilen paylaşımlarında herhangi bir hakaret unsuru bulunmadığını bu nedenle de hakimin, "Cumhurbaşkanı makamını karikatüre etme" gerekçesiyle denetimli serbestlik kararı verdiğini aktardı.  

Söz konusu dava ile Haziran Direnişi'nin haklılığının kriminalize edilmeye çalıştığını vurgulayan Aydoğan, şöyle konuştu:

"Belirtmem gerekir ki mahkemenin verdiği karar siyasi bir karardır. Bizler bu dönem asılsız dosyalarla sanık sandalyesinde olsak dahi Gezi Direnişi’ni savunduğumuz için yargılandık. Aslında burada yargılanan Gezi’deki haklılığımız ve toplumun vicdanıdır."