Erzurum Çat'ta başı bulutlara değen bir seçim çalışması: '1 Nisan'da bitmeyecek'

TKP ülkenin dört bir yanındaki seçim çalışmalarına Erzurum Çat'ta da devam ediyor. Kapalı yollar aşılıyor, köylülerle buluşuluyor. TKP adayı Kadir Pekgüzel soL'a seçim çalışmalarını anlattı.

Özkan Öztaş

Kadir Pekgüzel TKP'nin Erzurum Çat Belediye Meclis Üyesi Adayı. Kendisi de Erzurumlu. Çat ilçesinin Karaca köyünde dünyaya gelmiş. "Doğduğumda nasılsa şimdi de öyle. Gelişmedi buralar. Hep geri kaldı hep mahrum oldu bir şeylerden" diye başlıyor söze. 

Sonra İzmir'de üniversite okumaya gidince "başka bir dünya mümkün" diyerek sınıf mücadelesine katılmış Kadir. "TKP ile yollarım orada kesişti. Memleketime döndüm okuldan sonra. Çat'ta fotoğrafçılık yapıyorum. Kendi mesleğimi kendi topraklarımıda yapıyorum" diye anlatıyor. 

'Seçim çalışmamız orda başladı desem eksik olur.'

Erzurum ise zor memleket. Kışları uzun, çetin... Baharı en çok özleyen memleketlerden birisi. Çat buranın Bingöl sınırında küçük bir ilçesi. Bingöl-Erzurum arasında bir ilçenin Karaca Köyü'ndeki TKP'nin açtığı Köy Evi ile başlıyor her şey.

"Yetkililerin görmezden geldiği, bazen de görmek istemediği yerlere kadar geldi komünistler. Üstelik kendileri için bir şey istemeden geldiler. Kendi menfaatleri için değil. Buradaki emekçiler için çalışmaya hazırdı her biri. Köylülerin tutup ellerinden kaldırdılar ayağa. Seçim çalışmamız orda başladı desem eksik olur. Çünkü bu seçimden ibaret bir çalışma değil. 1 Nisan'da da bitmeyecek o yüzden. Belediyeyi kim kazanırsa kazansın. İşleri çok zor. Buradaki emekçiler artık bilinçleniyor ve yan yana geliyor" diye anlatıyor Kadir Pekgüzel sürecin nasıl başladığını konuşurken. 

 

Binlerce rakım yükseklikte, karların yolları kapadığı köylerde ev ev gezerek çalışmalarına devam ediyor TKP'nin Çat'taki seçim çalışmaları

'Buralarda yaşayan insanların hepsi hayvancılıkla uğraşıyor'

Kadir Pekgüzel TKP'nin belediye meclis üyeliğine adaylığını anlatırken başa belediyelerdeki rantı yazıyor. Ve anlatıyor:

"Ben belediye meclis üyesi adayı oldum. Çünkü; belediyelerde bir bilinmezlik var. Biz bilmiyoruz orada olanları. Ben belediyede olan her şeyi görüp, halkla paylaşmak istiyorum. Belediye üstü örtülü hiç bir şey kalmasın. Şeffaf bir belediyecilik olsun. Belediye meclislerinde konuşulanları halkımız da bilsin. Bilsin ki yönetime el atsın, gerektiğinde usulsüzlülüklere karşı toplanıp birlikte mücadele edebilsinler."

'Bu çağda yolu olmayan köyler utanç verici'

Kadir Pekgüzel ve onunla beraber mücadele eden Çat halkı köy köy gezerek çalışmalarını sürdürüyor. Bazen gittikleri yerlerde yollar kapalı oluyor. Yollar aşılıyor ve yine de köylülerle bir vesileyle buluşuyorlar. Bu kış Türkiye'de çok sert bir kış yaşanmasa da Çat'ın hala büyük bir çoğunluğu karlar altında. Bazen aşırı soğuk bazen yolların kapalı olması engel olamıyor çalışmalarına.

"Uzunca bir yolun ardından kapısını çaldığımız insanların ikram ettiği bir sıcak çay tüm yorgunluğumuzu unutturuyor" diyor Kadir ve yaşanan sorunları ve buna karşı yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

"İnsan utanıyor gerçekten. Bu çağda hala kapalı yollar, yolu olmayan köyler, telefonun çekmediği yerler var ve sayıca çok fazla. İstisna değil. Karaca Köyü ve Çat halkının en büyük sorunu kaynakların doğru yerde kullanılmaması. Burada neredeyse herkes hayvancılıkla uğraşıyor ve ne yazık ki yerel yönetimlerin hayvancılığa dair hiçbir hizmeti yok. Bazı köylerimizde hala ulaşım sorunları var. Bu devirde köylerde baz istasyonlarının olmaması, yol ve altyapı sorunlarının olması utanç verici gerçekten. Köyleri gezerken şunu farkettik. Aslında köylülerin temelde üç talebi var. Yol, parke taşı ve baz istasyonu. Bu devirde bunlar en temel ihtiyaclar listesinde yer almamalı. Buradan büyük şehirlere göç var. Köylerde büyük bir iletişim kopukluğu var. Sosyal hayat yok. Biz Çat'ta toplumu, gençleri bir araya getireceğiz. Getiriyoruz da... Ve bunları gerekli kurumları zorlayarak yapacağız. Yaptıracağız."

"Uzunca bir yolun ardından kapısını çaldığımız insanların ikram ettiği bir sıcak çay tüm yorgunluğumuzu unutturuyor."

'Komünistler hakkında söylenen yalanlar ve önyargılar yıkıldı'

Komünistler hakkında söylenen yalanlara artık kimse inanmıyor diyor Kadir Pekgüzel.

"Bu yeni değil. Depremden bu yana bu algı ve bu düşünceler değişti. Bazı yerlerde tamamen yıkıldı. İnsanlar biliyor artık. Komünistler yalan söylemez, hırsızlık yapmaz, halkı kandırmaz" diye sürdürüyor sözlerini.

"Çat kozmopolit bir yer; Türk var, Kürt var, Zaza var. Alevi var Sunni var. Birbirimize yeni yeni saygı duymaya başladık. Mücadelemiz bunu başardı. Çalışma yaparken herhangi bir zorlukla karşılaşmadık. Tabi yaşlılarımız arasında hala bize pek sıcak bakmayan kişilere denk geliyoruz" diyor, bir yandan da gülerek devam ediyor:

"Komünistleri çok yanlış anlatmışlar burada. Komünist kelimesi küfür olarak kullanılmış uzunca bir zaman bu coğrafyada. Biz köylere gidince sık sık karşılaşıyoruz; 'babam bana komünist diye küfrederdi' diye anlatılan hikayelerle. Ama çoğu yerde kırıldı bu ön yargılar. Kıramadığımız örneklerde de bilinen ezberler bozulmuş oldu. Yolları aşıp gelen, insanların minderlerine oturup dertlerini dinleyen insanlarla karşılaştı o yaşlılar. Bu o gençler komünistti."

Çoğu yerde bu kırıldı komünistler hakkında söylenen önyargılar ve yalanlar diyor Kadir Pekgüzel.

Fotoğraf, TKP Çat Karaca Köy Evi'nin gerçekleştirdiği sağlık taramasından.

'Emekçiler göç ediyor, hayvancılığı artık yaşlılar yapıyor.'

Çat'ın Kürt yerleşkelerine temas ediyor Kadir daha çok: "Buralar Kürt nüfusunun yoğun olduğu yerler. Türkçe bilmeyen emekçilere Kürtçe anlatıyoruz çalışmalarımızı. Herhangi bir iletişim sorunumuz yok. Ben zaten bu kültürler ve değerler yaşasın, devam etsin diye kendi stüdyomda da çalışamlar yapıyorum."

Köy TV adına bir Youtube kanalı kurmuş Kadir. Burada sahaya çıkarak Kürtçe derlemeler, kayıtlar ve arşivler hazırlıyor. "Bu çalışmalar bizim için çok önemli. Dilimiz, kültürümüz her şeyimiz yok oluyor. Biz günlük hayatımızda ve yaptıgımız çalışmalarda elimizden geldiğince bu yok oluşa karşı durmaya çalışıyoruz" diyor.

Köylerde ve Kürt illerindeki yoğun göçe dikkat çekiyor Kadir diğer yandan. "Kürt emekçileri her yerde ekonomik göçe zorlanıyor. Burada da durum aynı. Ekonomik nedenlerden dolayı köylerde genç kalmadı. Hayvancılığı yaşlılar yapıyor artık.
Biz büyük şehirlerde yaptıgımız işleri burada da yapabiliriz. Yeter ki iş imkanları tanınsın, fabrikalar kurulsun. Kaynaklar halkın yararına kullanılsa başka bir hikayemiz olur bizim de"
diye devam ediyor anlatmaya. 

Çat'ta yaşan yurttaşlar "Çalışmalarımız gece gündüz demeden devam ediyor. Üstelik 1 Nisan'da da bitmeyecek" diyor.

'Mücadelemiz 1 Nisan'da bitmeyecek'

Seçimden seçime yapılan siyasetlere ve sadece seçim meydanlarında görülen siyasetçilere karşı da mücadele ettiklerini söylüyor. Bir amaçları da bu tarz siyasetin değişmesini sağlamak. Bu yüzden çalışmalarının 1 Nisan'da bitmeyeceğini ifade ediyor:

"Adayların vaatlerine bakılırsa Çat'ı güzel günler bekliyor. Ama insanlar artık düzen partilerinin vaatlere inanmıyor. Önceki seçimlerden tecrübe ettik bunları. Şunu söyleyebilirim; seçilen kişiyi zor günler bekliyor, biz belediyeki usülsüzlükleri ve kanunsuzluklara karşı mücadele etmeye kararlıyız. Zor günler bekliyor onları. Dolayısıyla da 1 Nisan'dan sonra çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha güclü çalışmalar yapacağız. Kara Köyü'nde açtığımız Köy Evi'nin ardından Kaplıca köyünde de bir Köy Evi açacağız. Köy evlerinde insanları bir araya getirip değişimin yollarını arayacağız."

Erzurum'un Çat İlçesi'nde komünistlerin hikayeleriyle ve çalışmalarıyla daha çok karşılaşacağız anlaşılan ilerleyen günlerde de. TKP Erzurum Çat Belediye Meclis Üyesi Adayı Kadir Pekgüzel ve Çat halkı belediyelerin rant kapısı olmaması için ellerinden geleni yapağa benziyorlar. Hep birlikte göreceğiz sonuçlarını.