Bolsonarocuların yeni kahramanı: Mitingde Elon Musk pankartları açtılar

Brezilya'nın faşist eski devlet başkanı Bolsonaro'nun mitingine katılanlar, eski liderlerine soruşturma açan yargıcı hedef alan Elon Musk için pankartlar açtı, tezahüratlar yaptı.

Dış Haberler

Brezilya'nın faşist eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, hakkında soruşturma yürütülen eski liderlerini desteklemek Rio de Janeiro'da sokaklara çıktı.

Bolsonaro'nun destekçilerinin, eski devlet başkanının yanı sıra Tesla ve X'in CEO'su Elon Musk'a destek için de birçok pankart açmaları ve slogan atmaları dikkat çekti.

Bolsonaro'yu soruşturan yargıca tavır almıştı

Musk, son haftalarını "Bolsonaro'nun baş düşmanı" olarak görülen yüksek mahkeme yargıcı Alexandre de Moraes'i alt etmek için sahibi olduğu sosyal medya platformu X'i kullanarak geçirdi.

Nisan başından bu yana Moraes'i hedef alan Musk; "Brezilya'nın Darth Vader'ı" dediği yargıcın eylemleri için "acımasız bir diktatörünkü gibi" benzetmesinde bulunmuştu.

X'ten paylaşım yapan Musk, "Bu yargıç Brezilya anayasasına ve halkına küstahça ve defalarca ihanet etti. İstifa etmeli ya da görevden alınmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Moraes, 8 Ocak 2023'te başkent Brasília'daki sağcı ayaklanmadan önce hazırlandığı iddia edilen darbe planını inceleyen bir soruşturma da dahil olmak üzere, eski devlet başkanını hapse attırabilecek çeşitli soruşturmaları yürütüyor.

İşçi Partisi'nden Musk'a tepki

Musk'ın, Moraes'e karşı başlattığı çevrimiçi kampanya, bunun Brezilya'nın solcu hükümetini baltalamak için başlatılmış bir ulusötesi operasyonun parçası olduğunu düşünen Brezilyalıların tepkisine neden oldu.

Brezilya'da iktidarda olan İşçi Partisi'nin genel başkanı Gleisi Hoffmann, Musk'un bu saldırısının Brezilya'nın aşırı sağını güçlendirmek için tasarlanmış hukukun üstünlüğüne yönelik olduğunu vurguladı. Devlet Başkanı Lula da Silva'nın eşi Janja da, X'i "demokrasiye karşı başlatılan koordineli bir operasyonun" parçası olmakla suçladı.

Moraes Bolsonarocuların X hesaplarını engellemişti

Son yıllarda Moraes, X'in de aralarında bulunduğu sosyal medya şirketlerine, Bolsonaro'nun müttefikleri veya destekçilerine ait düzinelerce hesabın engellenmesi yönünde talimat vermiş ve eski devlet başkanıyla bağlantılı bir dizi şahsın tutuklanmasını emretmişti.

Kendini "ifade özgürlüğü mutlakçısı" olarak ilan eden Musk ise, Moraes'i aşırı sağcı nüfuz sahibi kişilere, politikacılara ve aktivistlere karşı "anayasa karşıtı bir haçlı seferi" yürütmekle suçlayan Bolsonaro'nun takipçilerinin desteğini aldı.

Bolsonaro mitinginde Musk pankartları

Pazar günü on binlerce Bolsonaro destekçisi, hem eski devlet başkanına hem de Musk'a destek vermek için Rio'nun Copacabana sahilinde toplandı. Eylemde Musk'ın görsellerinin olduğu pankart ve dövizler dikkat çekti.

Bolsonaro'nun, Brezilya bayraklarıyla donatılmış evleri arkasına alarak kalabalığa seslenmesinden önce söz alan bir dizi sağcı politikacı ve din adamı Musk'a övgülerde bulundu.

Söz alan Bolsonaro yanlısı kongre üyesi Gustavo Gayer, "Elon Musk şu anda burada olup bitenleri kesinlikle izliyor. Bu dünyaya bir mesajdır. Bugün Brezilya'da olup bitenlere bakın. Burada demokrasi için mücadele eden, özgürlüğü seven insanlar görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Sonrasında söz alan Bolsonaro, "Musk hepimizin özgürlüğünü gerçekten önemseyen bir adam. O, demokrasimizin hangi yöne doğru gittiğini ve ne kadar özgürlük kaybettiğimizi gösterme cesaretini gösteren adam" diye konuşarak milyarder için alkış istedi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Bolsonaro, ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre Binası işgali öncesinde takipçilerine yaptığı "cehennem gibi savaşın" çağrısını hatırlatan bir miting çağrısı yaptı. Bolsonaro, "Savaşmalıyız. Yoksa kuzular gibi mezbahaya gideceğiz” dedi.

Dün düzenlenen yürüyüşün önceki gösterilere göre çok daha küçük olması dikkat çekti. Bolsonaro, 2022 seçimlerinden önce de aynı sahil şeridinde büyük bir miting yapmıştı.

Siyasi yasak getirilmişti, hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir

2019'dan 2023'e kadar devlet başkanlığı yapan Bolsonaro'ya çeşitli suçlamalardan dolayı siyasi yasak getirilmişti. Bir dizi cezai soruşturmayla karşı karşıya bulunan Bolsonaro'ya yönelik soruşturmaların en ciddisi, 2022'deki seçimlerde Lula'ya yenilmesinin ardından hükümeti devirme girişimi iddiasıyla ilgili. Bolsonaro, suçlu bulunursa hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.