1 Mayıs için Taksim çağrıları büyüyor

Sendikalar ve meslek örgütlerinin açıklamalarının ardından siyasi partiler de 1 Mayıs'ta Taksim çağrısı yapmaya başladı. Son açıklama da TKP'den geldi.

Haber Merkezi

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Taksim tek seçenek haline gelmiş durumda. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim’de olacaklarını açıkladı. Sendikalardan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nden de bir açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır Taksim’i her 1 Mayıs’ta kapalı cezaevine çevirdiğini söyleyerek, 1 Mayıs’ta parti olarak Taksim’de olacaklarını duyurdu. Türkiye Komünist Partisi de yapılan yazılı açıklamada "Kemer sıkmıyoruz, 1 Mayıs’a çıkıyoruz" diyerek Taksim'e çağrı yaptı. Taksim’deki kutlamalar, 2013 yılından beri "yasaklı".

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikanın 1 Mayıs kararını "1 Mayıs 2024'te yüzümüzü Taksim'e dönüyoruz" ifadelerini kullanarak açıklamıştı.

Sonrasında, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) de sendikaların 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını duyurdu.

DİSK Genel Sekreteri Görgün: Taksim 1 Mayıs alanı keyfiliğe karşı hukukun simgesidir

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün sendikalar adına yapılan ortak açıklamada “İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta dünyanın dört bir yanındaki sınıf kardeşlerimizle beraber demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarımızı ve taleplerimizi haykıracağız. Türkiye 'nin dört bir yanında meydanlarda buluşacak ekmeğimizin her gün küçülmesine adaletin terazisinin tamamen bozulmasına en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine hep bir ağızdan dur diyeceğiz" demişti.

Görgün "2024 1 Mayıs'ında Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak. Milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak" ifadelerini kullandı.

CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, Taksim 1 Mayıs’tır

Sendikaların ardından CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer de 1 Mayıs'la ilgili açıklamalarda bulundu. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması için çağrı yapan Taşcıer, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konudaki tavrımızı açık ve net olarak ilan ediyoruz. ‘Taksim Meydanı, emekçilerin ortak hafızasıdır’ diyerek 1 Mayıs yasağına ilişkin kararı kaldıran Anayasa Mahkemesi’nin 12 Ekim 2023’te almış olduğu kararın uygulanması çağrısını yapıyoruz” dedi.

Taşçıer, 1 Mayıs’ta tüm emekçileri meydanlara davet ederek, “Erdoğan’ın yıllardır Taksim’i her 1 Mayıs’ta kapalı cezaevine çevirdiğini de çok iyi biliyoruz. Bu yasakçı zihniyetin Taksim’in tarihsel geçmişine sahip çıkan emekçilere her türlü baskıyı, zulmü, tehditi yaptığını da biliyoruz. Tüm bunları bilerek şunu da söylüyoruz; 1 Mayıs Taksim’dir, Taksim 1 Mayıs’tır. 1 Mayıs’ta meydanlarda olacağız” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve il örgütünün, İstanbul Valiliği ile görüşme gerçekleştireceğini bildiren Taşcıer, “Partimizin Taksim konusundaki talebini, beklentisini iletecekler” dedi.

TKP: Kemer sıkmıyoruz, 1 Mayıs’a çıkıyoruz

Bugün, Türkiye Komünist Partisi de 1 Mayıs çağrısı yaparak, “Haydi 1 Mayıs’a. Haydi işçi sınıfının iktidarı için 1 Mayıs’ta parti saflarına” dedi.

1 Mayıs’ta İstanbul için Taksim kararı alındığını duyuran TKP, “Memleketi çok uluslu tekellerin yağmasına açıp emekçilere kemer sıkmayı vaaz edenlere karşı, bu 1 Mayıs’ta başta Taksim Meydanı’nda olmak üzere alanlarda olacağız” ifadelerini kullandı.

Yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi:

“İşçi sınıfımız ağır ekonomik koşullar altında eziliyor. Hayat pahalılığı, geçim derdi milyonlarca emekçinin yaşam derdi bugün.

Sorumluların ise hiç derdi değil.

Son seçimlerde ağır yenilgi alan AKP, biraz daha sabır gerektiğini vaaz ediyor. Enflasyon üç yıl sonra tek haneli rakama düşecek, faiz biraz daha sonra inecek, döviz ancak kemerleri iyice sıktıktan sonra makul düzeyde duracak…

Çalışma Bakanı, Temmuz ayında maaşlara gelecek olası birkaç kuruş artışı şimdiden püskürtüp, “nereden çıktı!” diyor. O sırada Hazine Bakanı patronların kullanacağı yüklü bir kredi anlaşmasını Dünya Bankası ile imzaladığını halka “müjdeliyor”.

İşçi sınıfını bu denli örgütsüz yakalamış olmanın keyfini sürüyorlar.

Üstelik arsızlar, görgüsüz ve halka düşmanlar.

En temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan emekçi halkımız saatlerini ucuz et kuyruğunda geçirirken milletvekilleri Avrupa başkentlerinin lüks kulüplerinde akşam yemeği için “ıstakoz” sipariş ediyor. Emekçiler geçim derdinde, onlar eğlencede.

Patronların da keyfi yerinde.

AKP iktidarında kârlarına kâr katıp durmaksınız büyüdüler. Şimdi de yıpranan bu iktidarın yirmi bir yıl boyunca kendileri için yaptığının daha fazlasını vaat eden yeni alternatifleri ceplerine koydular.

İktidarıyla muhalefetiyle düzen partilerinin önceliği hep patronların çıkarları. Patronlar kazancak, bir avuç aile servetine servet katacak ama onların şirketlerinde işçiler kelle koltukta çalışacak, aldığı ücretle ay sonunu getiremeyecek, borç içinde debelenip işsizlik sopası altında yaşamaya çalışacak.

Hangimiz böyle bir düzeni hak ediyoruz?

Bir avuç varsıl milyonlarca emekçiyi sömürecek diye böylesi adaletsiz ve eşitsiz bir düzene mahkum ediliyoruz.

Sabah akşam hiç değişmeyeceğini anlatıp durdukları, iktidarıyla muhalefetiyle işçi sınıfını aldatmak üzerine kurulu bu düzenin sahibi sermaye sınıfıdır.

Bize bir başka düzen gerek. Patronların değil işçi sınıfının sahibi olduğu, zenginliğin eşit ve adilce dağıtıldığı, sömürünün sona erdiği bu düzen sosyalizmdir. TKP böylesi güzel bir düzen için mücadele ediyor.

İşçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayısları bayram olarak kutlayacağımız, işçi sınıfının iktidarda olduğu bu güzel düzeni mutlaka kuracağız.

İşçi sınıfının örgütlü bir güç haline gelmesi için çalışmayı, partimizi büyütmeyi sürdüreceğiz.

Memleketi çok uluslu tekellerin yağmasına açıp emekçilere kemer sıkmayı vaaz edenlere karşı, bu 1 Mayıs’ta başta Taksim Meydanı’nda olmak üzere alanlarda olacağız.

Haydi 1 Mayıs’a. Haydi işçi sınıfının iktidarı için 1 Mayıs’ta parti saflarına.”