Patnos'ta komünist alternatif: Aşiretlerin ve patronların saltanatına son vermek için

TKP'nin yerel seçimlerdeki çalışmalarının bir durağı da Ağrı'nın Patnos ilçesi. 22 Mart Saat 14.00'te Patnos mitingi öncesi belediye Başkan Adayı Deniz Özbek ile seçim sürecini soL için konuştuk.

Özkan Öztaş

TKP'nin yerel seçim çalışmalarından bir tanesi de Ağrı'nın Patnos ilçesinde devam ediyor. 22 Mart Cuma günü mitingde bir araya geleceklerini ifade eden TKP'nin Patnos Belediye Başkan adayı Deniz Özbek seçim sürecini ve Patnos'taki siyasi çalışmalarını soL'a anlattı. 

'Kapı kapı gezip anlatıyoruz: Aşiretlerden ve patronlardan yoksullara fayda yok'

Patnos'ta kapı kapı gezerek emekçilerle buluştuklarını ve birebir görüştüklerini ifade eden Deniz Özbek her şeyden önce başa seçime girdikleri eşitsiz ortamı yazıyor. Patron partilerine ayırılan milyonlarca lira ve ödenekler karşısında emekçilerin alınteriyle çalışma yürüttüklerini ifade eden Özbek, Patnos'u adım adım gezerek çalınmadık tek bir kapı bırakmayacaklarını belirtiyor. 

Komünist belediyecilik çalışmasıyla Patnos'ta ilkeli, bağımsız bir siyasi hat kurmaya çalıştıklarını ifade eden Özbek, Patnos halkının düzen partilerinden ve siyasetinden yorulduğunu, devrimci bir siyasete dolayısıyla ilgi duyduklarını ve birçok örnekte halkın kendilerini bağrına bastığını belirtiyor. 

"Patnos'ta aşiretçilik daha çok seçimler geldiğinde aşiretlerin zengin kişileri aday göstermesiyle başlıyor ve koskoca bir aileyi, bir sülaleyi o partiye oy vermek için iradesini ipotek altına alıyorlar. Seçimleri kazandıklarında da ne yazık ki ne o aile ne de o aşirete mensup kişiler hiçbir şey kazanmıyor. Aşiretin tepesindeki zenginler gelen rantı kendi aralarında bölüşüyor. Olan yine yoksul emekçiye oluyor. Gurbete gidip çalışan biz oluyoruz, ihaleleri alanlar patronlar ve aşiret ağaları oluyor" sözleriyle anlatıyor aşiretlerin ve patronların siyasi ilişkilerini.

Patnos sokakları

'Yoksullara kendi davalarını unutturmak için...'

Bunları anlatmak zor değil mi diye sorunca ise, "Evet zor ama imkansız değil" diye devam ediyor.

"Bu tarz bir siyasi kültüre karşı siyaset yapmak çok zordur ama başarmak için imkansız değildir. Biz kapı kapı gezip aşiretçiliğin yoksullara hiçbir faydasının olmadığını anlatıyoruz. Bunu anlatırken altını çizerek vurguluyoruz. Bugün milliyetçilik, aşiretçilik yapanların, dini siyasete alet edenlerin tamamı yoksullara kendi davasını unutturmak için yapıyor bunu. Bunların bizim gibi en alt tabakada yaşayan insanlara hiçbir faydası yoktur. Aşiret ve patron düzeni sadece zenginlere fayda sağlar. Oysa bizim mücadelemiz ekmek mücadelesi olmalı, sermaye sınıfını biraz daha zenginleştirmek olmamalı. Bunu anlatıyoruz."

TKP Patnos Belediye Başkan Adayı Deniz Özbek bir kahvehane buluşmasında konuşurken.

'Hastanemiz yetersiz, gençlerimiz işsiz, çiftçimiz sahipsiz. Bunlar kader değil'

İlçeye dair sorunlardan bahseden TKP'nin Patnos Belediye Başkan adayı Deniz Özbek işsizliği ve yoksulluğu başa yazıyor. İlçenin ana üretim kaynakları tarım ve hayvancılık olmasına rağmen çiftçilerin örgütsüz ve sahipsiz olduğunu ifade eden Özbek, Patnos'ta gençlerin işsizlik nedeniyle batı şehirlerine giderek inşaatlarda ve hizmet sektöründe çalıştığını söylüyor. 

"Halk her şeyin farkında ama düzen partileri bu sorunlar Patnos'un kaderiymiş gibi davranıyor. Her gelen gideni arattı Patnos'ta. Hastanemiz yetersiz. Burası birçok ilden daha büyük bir ilçe. Buna rağmen birçok uzman yok hastanede. Patnos halkının bugün belki de yüzde doksanı gurbetçi. Çıkıp bakın çevrenizdeki inşaatlara. Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de neredeyse her inşaatta bir Patnoslu gence denk gelirsiniz. İnşaatlarda ya da herhangi bir fabrikada gidip mevsimlik işçi gibi çalışıp geliyor insanlarımız.

Biz bu durumu değiştirmek istiyoruz. Bunun için projelerimiz var. Kooperatif ve üretim tesisi gibi hedeflerimiz var. Eğer biz kazanırsak burası tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu için buna uygun üretim tesisleri kuracağız. Hemşerilerimiz ürettiği ürünleri satacak insan bulamıyor çoğu zaman. Halbuki birçok insan diğer yandan bu ürünler pahalı olduğu için alamıyor. Oysa üretenlerin yönettiği bir memleket aradaki rantçıları devre dışı bırakabilir. Emekçileri kazandığı bir süreci örebilir." sözleriyle anlatıyor sorunları ve kendi çözümlerini.

'Tüm Patnosluları mitingimize bekliyoruz'

Tüm bu hedefleri ve iddiaları Patnos halkıyla paylacakları bir kürsü kuracaklarını ifade eden TKP'nin Patnos Belediye Başkan adayı Deniz Özbek, 22 Mart Cuma Günü Saat 14.00'te Patnos Menderes Bulvarı Miting Alanı'na tüm Patnoslu emekçileri davet ediyor. TKP MK Üyesi Selahattin Kural ve sanatçı İlyas Salman'ın da katılacağı miting öncesi gece gündüz çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Özbek, "Şu anda da çalışmalarımız devam ediyor. Gece gündüz demiyoruz. Sosyalizmi, eşitliği, özgürlüğü herkese anlatmak için çalışıyoruz. Bu çabalar mutlaka başarıya ulaşacak" diyor.