Erdoğan'ın 'tanımayız' dediği eski ABD büyükelçisi Ankara'da Fidan'la görüştü

Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde Washington-Ankara arasındaki temaslar yoğunlaşıyor. ABD Dışişleri Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass bugün Ankara'da Hakan Fidan'la bir araya geldi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında planlanan ABD ziyareti öncesinde Ankara ve Washington arasındaki temaslar yoğunlaşıyor.

Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceği ziyaretin 9 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöplüğüne atıldığı günün yıldönümü halen Rusya'da Zafer Günü olarak kutlanırken, Erdoğan'ın bu tarihte ABD'yi ziyaret etmesi de dikkat çekiyor.

15 Temmuz'da Ankara'da büyükelçi olan Bass'la 'FETÖ' ile mücadele konuşulmuş

Erdoğan'ın ABD ziyaretinin hazırlıkları bugün Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmesinde ele alınan konulardan biri oldu.

ABD'nin Ukrayna stratejisinin mimarlarından Victoria Nuland'ın istifasının ardından yerine gelen Bass, 2014-2017 yılları arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisiydi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde ABD'nin Ankara Büyükelçisi olan Bass ile bugün Fidan'ın görüşmesinde ele alınan konulardan birinin de "FETÖ" ile mücadele olduğu açıklandı.

Ekim 2017'de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un Fethullahçı yapılanmayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, Türkiye'deki temsilciliklerinde vize hizmetlerini askıya aldıklarını duyurmuştu.

Erdoğan karara tepki göstermiş ve Türk hükümetinin Bass'ın ABD büyükelçisi olarak yetkisini artık tanımayacağını söylemişti.

O dönemde görev süresi sona eren ve ABD'nin Afganistan büyükelçisi olarak atanan Bass'ın veda ziyaretleri için randevu talebinde bulunduğunu belirten Erdoğan ancak kendisinin, bakanların, TBMM Başkanının bu talebi reddettiğini açıklamıştı.

İran-İsrail gerilimi konuşuldu mu?

Türkiye'ye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar'ın daveti üzerine gelen John Bass, bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.

ANKA'nın Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliden edinilen bilgiye dayandırdığı haberinde görüşmede ele alınan başlıklar "Erdoğan'ın mayıs ayında ABD'ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları, Gazze'deki durum ve bölgedeki son gelişmeler, Ukrayna'daki son durum ve Karadeniz’in güvenliği, Suriye’deki gelişmeler, PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadele başlıkları, enerjiye ilişkin konular" olarak sıralandı.

Görüşmede İran ile İsrail arasındaki gerilime ilişkin ne konuşulduğuna dair bir ayrıntı kamuoyuna açıklanmadı.

MSB: ABD ile eğitim uçuşlarının bölgedeki gelişmelerle ilgisi yok

Öte yandan Türkiye hava sahasında ABD'ye ait savaş uçaklarıyla eğitim uçuşları da bugün başladı.

Milli Savunma Bakanlığı bu eğitimlerin bölgede son dönemde meydana gelen gelişmelerle ilgisinin olmadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "15 ve 17 Nisan tarihlerinde hava sahamızda F-16'larımız eşliğinde ABD'ye ait uçaklarla gerçekleştirilecek havada yakıt ikmali ve Müşterek Taarruz Kontrolör eğitimleri, müttefik iki ülke arasında çok daha önce planlanmış olup bahse konu eğitimlerin son dönemde bölgemizde meydana gelen gelişmelerle bir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.