Depremzede çadırda, bağışlar kasada: 47 milyar lira AFAD hesaplarında bekliyor

Çok sayıda depremzede hâlâ çadırda kalırken, bağış olarak toplanan 47 milyar lira AFAD'ın hesaplarında bekliyor. Kurum son iki ayda sadece 2 milyar lira harcamış.

Haber Merkezi

6 Şubat depremlerinden sonra “Türkiye Tek Yürek” adlı yardım kampanyasında kamu kurumlarının da aktaracağı kaynaklarla birlikte 115 milyar lira bağışın toplanacağı taahhüt edildi. Bu sözün yerine getirilmesi aylar sürdü. Toplanan 129 milyar liranın 3'te 1'i ise hâlâ depremzedelere ulaştırılmadı.

2 ayda 2 milyar lira harcandı

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, AFAD'a yapılan bağışların akıbetini sordu. Verilen yanıtta toplanan 129 milyar liranın 81 milyar lirasının harcandığı, kalan 47 milyar liranın kamu bankalarındaki hesaplarda tutulduğu aktarıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin yıldönümünde bağışların 79 milyar lirasının harcandığını açıklamıştı. Aradan geçen 2 ayda harcanan tutarın sadece 2 milyar lira olduğu anlaşılıyor.

'Bu para ile kaç yurttaşımız çadırdan kurtulurdu?'

İlgezdi duruma “Hâlâ çadırda kalan depremzedeler varken halkımızın depremzedeler için bağışladığı rakamın önemli bir kısmının bankalarda bekletilmesi kabul edilemez. Bu para ile kaç yurttaşımız çadırdan kurtulurdu” sözleriyle tepki gösterdi.

Bağışlar kadar bağışların aktarıldığı AFAD'ın bütçesindeki harcamaların miktarı da dikkat çekmişti. 661 milyar liralık bütçenin yıl sonunda sadece 216 milyar lirasının kullanıldığı görünmüştü.

Bütçede 'sır' transfer

Bütçede harcama kalemleri sınıflandırılırken "sosyal yardımlar" olarak belirtilen harcama kaleminde hangi kuruma ne kadar para verildiği belirtilmiyor. 

Kampanyada toplanan bağışların nerede kullanıldığının araştırılması için Meclis'te verilen önergeyse AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

Depremin ardından Sayıştay denetimine tabi yeni fon kuran iktidar, Tek Yürek kampanyasıyla toplanan bağışları fona almamıştı.