Başkan tutuklandı, CHP büyük resmi gördü: 'Ancak İliç'te kamu görevlileri soruşturulmadı...'

Antalya'da yaşanan teleferik kazası nedeniyle CHP'li Belediye Başkanı Kocagöz tutuklandı. CHP'nin olaya dair çıkarımı ise Kocagöz'ün "CHP'li olduğu için günah keçisi ilan edildiği" oldu.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz cuma günü Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tünektepe Teleferik Tesisi'nde yerinden kopan demir direk, seyir helindeki bir kabine çaptı.

Çarpma sonucu kabinin tabanı kırılırken, kabin içinde bulunan 8 kişi metrelerce yüksekten aşağıya düştü.Yaşanan kaza nedeniyle diğer kabinlerde bulunmakta olan 200'e yakın yurttaş ise saatlerce mahsur kaldı.

Meydana gelen kaza sonucunda 1 yurttaş hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı.

Bilirkişi ön raporunda kusurlara yer verildi

Kazaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi ön raporu dün açıklandı. Raporda denetim ve bakım-onarımda kusurların bulunduğuna dikkat çekildi.

Raporda, cıvataların torkunda boşluk olup olmadığının kontrolü, cıvataların korozyona uğrayıp uğramadığının tespiti ve kontrolü, malzeme yorulmasının dikkate alınarak belli zaman aralıklarında cıvata, rondela, rulman vs. gibi makine elemanlarının değişimlerinin yapılmadığının tespit edildiği belirtildi.

Ayrıca raporda, tesiste bulunan dokuz adet 2 teleferik direğinin üzerindeki traverslerde çalışan lastikli makara gruplarının hangi periyotlarda değiştirildiğine dair tutanak ve kontrol formlarının bulunmadığı da aktarıldı.

Öte yandan raporda dikkat çeken bir diğer husus da teleferik sistemine dair birçok bakım işinin verildiği Megatower A.Ş. ile yapılan sözleşme oldu. Raporda, "Anet A.Ş. firmasında çalışan kontrol ve kesin kabul mühendislerinin, kesin kabulleri ve kontrolleri nasıl yaptıklarına ilişkin herhangi bir evraka dosyalarda rastlanmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Bakım işinin verildiği Megatower A.Ş. ile tesisi inşa eden Anadolu Teleferik'in aynı aileye ait olması da kaza sonrası gündeme gelenler arasında.

CHP'li başkana 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla tutuklama

Olaya ilişkin Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 kişi de dün mahkemeye sevk edildi. Mahkemede, 8 kişi hakkında adli kontrol kararı verilirken, 1 kişi de serbest bırakıldı. Aralarında CHP'li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu diğer 5 kişi ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

2017 yılının Ağustos ayında teleferik tesisinin bağlı olduğu ANET'in yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü olan CHP'li Kocagöz, 2019 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olmak için görevlerinden istifa etti. Kocagöz, belediye başkan adayı gösterilmemesinin ardından 2019 yılının Mayıs ayında yeniden ANET A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı. Kocagöz, 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde aday olmak için görevlerinden bu sefer de 28 Kasım 2023 tarihinde istifa etti.

Soruşturma kapsamında, Mesut Kocagöz'le birlikte tutuklanmasına karar verilen ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor. 

CHP büyük resmi gördü: CHP'li olduğu için günah keçisi ilan edilmiş...

Söz konusu tesise bağlı ANET'te toplam 5,5 yılı aşkın süre yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlüğü görevlerini yürüten CHP'li yeni Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, kazadan yalnızca 4,5 ay önce görevinden istifa etti.

Hazırlanan bilirkişi ön raporunda, tesisin denetim ve bakım-onarım gibi başlıklarda çeşitli kusurları tespit edildi.

CHP'nin ise söz konusu tabloya dair çıkarımı, Kocagöz'ün "CHP'li olduğu için günah keçisi ilan edildiği" oldu. 

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı'nın, Soma ve İliç'te meydana gelen maden cinayetlerini işaret ederek "Ama onların sorumluları yargılanmadı, bu yüzden karar hukuki değildir" alt metnine sahip açıklamaları dikkat çekti.

'Soma'da soruşturulmadı, burada da soruşturulmasın' anlayışı

Konuya dair sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, soruşturma kapsamında Kocagöz hakkında verilen tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ettiklerini belirtti. 

Açıklamasının devamında Soma ve İliç'te meydana gelen maden cinayetlerini işaret eden Özel, maden cinayetlerinin hiçbirinde kamu görevlilerinin soruşturulmadığını ifade etti. Diğer olaylarda kamu görevlilerinin soruşturulmamasına dair hukuksuzluğa işaret eden Özel, konu kendi belediye başkanlarının soruşturulmasına gelince "Bu karar hukuki değil siyasidir" yorumunda bulundu.

Özel açıklamasını, "Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir" iddiasıyla devam ettirdi. Özel'in Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin "Sırf partilimiz diye başkanımızı günah keçisi ilan edemezsiniz" yaklaşımı da dikkat çekti.

Özel işaret etti, il başkanı konuştu

Kocagöz'ün tutuklanmasına dair bir tepki de Antalya Adliyesi önünde açıklamada bulunan CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı'dan geldi.

Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin gerekçeyi “Ağır bakım hizmetleri iki ayda bitmedi de 20 günde, 30 günde bitti diye tutuklandı. Başka hiçbir şey yok” ifadeleriyle açıklayan Kamacı da Özel'in kurduğu denklem üzerinden ilerledi ve tutuklamayı "AKP'nin demokrasi anlayışına" bağladı.

Genel Başkanı Özel gibi İliç'i örnek gösteren Kamacı, "Geçen günlerde, geçen aylarda Erzincan İliç’teki altın madeninde dokuz vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup orada altı kişi tutuklanmış, esas sorumlu Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaydı. Başında adalet ve kalkınma olan partinin adalet anlayışı budur. Yazıklar olsun" dedi. 

Açıklamasında İliç'in sorumlularından Kurum'un yargılanmamasına işaret eden Kamacı'nın, bilirkişi ön raporuna göre kazanın sorumluları arasında bulunan CHP'li Kocagöz'ün tutuklanmasına tepki göstermesi dikkat çekti.

Kamacı sözlerini, "Öyle kolay kolay pabuç bırakmayacağız. Ankara’dan Ali Mahir Başarır ve diğer arkadaşlarımız, genel başkan yardımcıları gelecek. Bu olay bitmeyecek" ifadeleriyle noktaladı.