Ankara'da bayram sabahı: Belediye işçileri grevde, sorumlular tatilde

Altındağ Belediye işçileri seçim öncesinde greve çıkmıştı. İşçiler kazanımla sonuçlanan haklarını seçim sonrasında alamadı. Yeni belediye başkanı sözleşmeyi tanımazken sorumlular tatile çıktı.

Özkan Öztaş

Ankara'da seçimden hemen önce Altındağ Belediyesi emekçileri, kazanılmış haklarını alamamaları üzerine önce Hizmet-İş Sendikası sonra belediye binası önünde direnişe geçmişti. 

Geriye dönük zamların ödenmesine ilişkin mahkeme kararının uygulanmadığını belirten işçiler, söz konusu miktarın SGK'ye "ödendi" olarak gösterildiğini ancak kendilerine verilmediği gerekçesiyle iş bırakmış ve greve gitmişti. 

Üç gün boyunca greve giden Altındağ Belediyesi işçileri, verdikleri mücadele sonucunda geriye dönük maaş zamlarını almış ve direniş kazanımla sonuçlanmıştı. Ancak 31 Mart günü seçimleri kazanan AKP'li aday Veysel Tiryaki, kendisinden önce sözleşmeyi imzalayan yine AKP'li Altındağ Belediyesi Başkanı Asım Balcı'nın bu kararını tanımadı ve işçilere hak ettikleri maaş zammı yatmadı. Bayramdan birkaç gün önce böylesi bir sonuçla karşılaşan işçiler yeniden greve gittiler ve bu sefer muhatap bulamadılar. Gerekçe ise yetkililerin bayram tatili nedeniyle yerinde olmamasıydı. 

İşçiler grevde, yetkililer tatilde

Dün yeniden greve çıkan Altındağ Belediyesi işçileri özellikle temizlik personeli ile yetkililere tepkilerini dile getirdi. "Ellerimizde ıslak imza var. Bir önceki belediye başkanı Asım Balcı tarafından imzalanan sendikanın da taraf olduğu ıslak imzalı belge var. Hakkımız bu bizim. Ama yeni belediye başkanı bu kararı tanımıyor. Biz de dün itibariyle Altındağ'daki çöpleri toplamadık. Bize bayramı zehir ettiler. Beş kuruş parayı gecesini gündüzüne katan işçilere çok görenlere karşı biz de bu grevi hak gördük. Geçmişe dönük alacaklarımızı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz" diyen temizlik işçileri, greve gittikleri halde bir yetkili bulamadıklarını belirtiyor. 

Sorumluları sorduklarında tatil nedeniyle yerlerinde olmadıkları cevabını alan işçiler haklarının bir an önce yatmasını ve sorunun çözülmesini talep ediyor. 

 

Greve giden Altındağ Belediyesi temizlik personeli iş bırakarak geriye dönük haklarının yatırılmasını talep etti.

AKP'li başkan kendisinden önceki AKP'li başkanın kararını tanımıyor

İşçilerin greve çıkmasının temel nedeni geçtiğimiz ay seçimden önce AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı tarafından imzalanan belgeyi tanımayan yeni belediye başkanı Veysel Tiryaki. Tiryaki, işçilerin maaşlarını eksik yatırdı. 

soL'a konuşan işçiler "Yeni başkanla eski başkan arasında husumet mi ne varmış bilmiyoruz. Bir sürü şey diyorlar. Ama bildiğimiz şey şu, AKP'li Veysel Tiryaki, AKP'li Asım Balcı'nın kararını tanımıyor. Olan da bize oluyor. Biz geriye dönük tarafımıza yatırılması gereken maaş zamlarını istiyoruz. Ama belediye oralı dahi olmuyor. Bayrama birkaç gün kala maaşlarımız eksik yatırıldı. Hakkımızı istiyoruz. Bayram bizim için zehir oldu" diyor.

Büyükşehirden grev kırıcılık

Greve çıkan işçiler Altındağ sınırları içinde çöpleri toplamayarak sorunlarına dikkat çekmek ve hak ettikleri paraların da yatırılmasını isterken Ankara Büyükşehir Belediyesi çöp araçlarını ve personelini Altındağ'a göndererek greve çıkan işçilerin iş bırakmasına müdahale etmiş oldu. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi'ne bağlı temizlik personeli ve araçları Altındağ sınırlarındaki grev kararıyla toplanmayan çöpleri topladı ve AKP'li belediye başkanın yarattığı hukuksuzluğunu görünmez kıldı. 

'Bayramda çocuklarımızın yüzüne bakabilelim istiyoruz'

Konuya dair tepkilerini dile getiren işçiler "Büyükşehir sorunu gidermiyor ya da 'ortalıkta bir mağduriyet var bunu çözeyim' demiyor. Öyle olsa bir açıklama yaparlar ve greve çıkan işçilere destek veriyoruz derlerdi. Kimse istemez elbette ortalıkta pislik olmasını, çöp olmasını. Biz de istemeyiz. Ama herhalde işçinin hakkını almasını da ister değil mi sokakları temiz görmek isteyen insanlar? Biz bunu göstermek istedik. Buralarda emeğimiz var. Bir gün dursa işçiler ortalık pislikten durulmaz. Ama biz de bayramda çocuklarımızın yüzüne bakalım. Bakabilelim istiyoruz" diyor .

Yaşadıkları sorunları acil çözüm talep eden işçiler haklarını alana dek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade ediyor.