Yason Burnu projesi durduruldu: Geriye tarihe ve doğaya verilen tahribat kaldı

Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Yason Burnu'na çevre düzenleme projesi adı altında büyük zarar verilmiş, yol açmışlardı. Gelen tepkilerin ardından yapılan 'düzenleme' şimdilik durduruldu. Ancak iş makineleri ile girilen Yason Burnu, ciddi zarar gördü.

Serhat Yılmaz

Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Tarihi Yason Burnu'nun tarihini ve doğasını çevre düzenleme projesi adı altında talan etmişler, yol açmışlardı.

Yapılan çalışmalara gelen tepkilerin ardından 'düzenleme' şimdilik durduruldu.

Haberleri yokmuş gibi davranıyorlar

Yason Burnu'na yapılan talanın baş mimarı AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hilmi Güler. 

Aylardır Yason Burnu'nda yapılması planlanan düzenleme bizzat Hilmi Güler tarafından anlatılıyordu. Belediyenin yetkili isimleri de yapılacak projenin daha fazla turist ve daha fazla para getireceğini defalarca dile getirdiler.

Ancak yandaş medyaya göre yapılan çalışmaları ziyaret eden Hilmi Güler, "böyle iş mi yapılır" diyerek projenin durdurulması kararını veren isim oldu.

Oysa Güler, bölgenin ranta açılması planlarının bizzat yürütücüsüydü.

Projenin görüntüleri, 'sahip çıkacağız' diyen Güler'e cevap niteliğinde

Yason Burnu'nun tarihine ve doğasına sahip çıkacağını dile getiren Hilmi Güler'e belki de en iyi cevap yapılacak projenin görüntüleri. Projenin bizzat takipçisi olduğunu söyleyen Hilmi Güler, şimdi desteklediği bu projeye ilişkin "böyle iş mi yapılır" diyor.

'Tarihi, doğayı koruyun' diyenler yaygaracıymış

Projenin ayrıntıları ortaya çıktığından beri büyük tepki ile karşılaşan AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hilmi Güler, gelen tepkileri yaygara olarak değerlendirmişti.

Geçtiğimiz günlerde proje ile ilgili konuşan Güler, ''Boş yere yaygara çıkartılıyor'' ifadesini kullanmıştı.

Proje durduruldu ama...

Yandaş basın projenin durdurulmasını Hilmi Güler'e bağlasa da, halkın tepkisinin projenin durmasını sağladığı biliniyor.

Ancak projenin durdurulması, çivi bile çakılamayacak bir bölgeye iş makinelerinin girmiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar Yason Burnu'nun tarihine ve doğasına ciddi zarar verdi.

Yason Burnu'nda bulunan tarihi yapılar, yol yapım çalışmaları sırasında tahrip edildi. Tarihi bir duvarın da çalışmalar sırasında göçertildiği CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel'in paylaştığı görüntülerde yer aldı.

Arkeolojik bir alanda yapılacak çalışmalarda arkeologların bulunması gerektiğini de yayınladığı görüntülerde ifade eden Mustafa Adıgüzel, çalışmalar sırasında hiçbir arkeologa danışılmadığını da belirtti.

Ayrıca çalışmalar sırasında taş duvarlar örülerek, doğaya zarar verildiği de görüntülere yansıdı:

Endemik bitki yapısını bozdular

Gazeteci Mustafa Hoş'un sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, projenin durdurulmasının ardından yolun açıldığı bölgenin toprakla doldurulduğu ancak toprağın başka bir yerden getirildiği görülüyor.

Farklı bir bölgeden getirilen toprağın tarihi yarımadanın toprak ve endemik bitki yapısını bozacağı ifade ediliyor.

'Buranın bir santimlik toprağı bile bizim için çok değerli'

Alınan durdurma kararını ve projenin bölgeye etkilerini konuştuğumuz, bölgede yaşayan bir yurttaş, "Buranın bir santim toprağı bile bizim için çok değerlidir" diyerek şunları kaydetti:

'Bu doğa talanı ilk ortaya çıktığından beri halktan büyük bir tepki almıştı, imza kampanyaları başlatılmıştı. Halkın tepkisi projenin şimdilik durdurulmasının nedenidir. Her ne kadar Belediye Başkanı Hilmi Güler bu tepkilere yaygara dese de...
Projenin durdurulmuş olması, güzelim Yason Burnu'nun inşaat alanına çevrilmesi gerçeğini değiştirmiyor. Yol açmak için eştikleri topraklarla mor çiçeklerin yetiştiği bölgeye zarar verdiler. Hepimiz biliyoruz ki şimdilik durdurulması tekrar yapılmaya çalışılmayacağı anlamına gelmiyor. Gözleri orada. Bunlar akbaba gibidirler. Kâr için her şeyi yaparlar. Proje şimdi durdurulmuş olabilir ama takip etmek gerekir. Çünkü salgın vesilesiyle ilk başladıkları gibi el altından yapmaya devam edebilirler.''

'Birileri hesabını vermeli'

Birilerinin hesap vermesi gerektiğini ifade eden yurttaş, ''Biz burada yaşayan vatandaşlarız ve orası kamu malı, yani bizim kullanımımıza açık olan ve bizim sahiplendiğimiz bir alan. Burası bizim hakkımızdır ve tepeden inme bir şekilde yapılmak istenen bizim hakkımıza müdahaledir. Bu projeyi uygulamaya koyanların hesap vermesi gerekir. Böyle güzel bir doğal ve arkeolojik alan nasıl olur da yıkılmaya çalışılır, bunun hesabı verilmeli" dedi.