Tarihi Yason Burnu'na yol açtılar: Rant için tarihi ve doğayı yok ediyorlar

Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Tarihi Yason Burnu'na iş makineleri ile yol açıldı.

Serhat Yılmaz

Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan Yason Burnu, "çevre düzenlemesi" adı altında ranta açılıyor.

Proje bölgeden yaşayan yurttaşların tepkisini çekerken AKP'li  Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, “kıyıları halka açacağız” diyerek 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Tarihi Yason Burnu'na iş makineleri ile yol açtı.

130 yıllık kilise

Doğal güzelliğinin yanı sıra, Ordu-Samsun Karayolu'nda bulunan Yason Burnu'ndaki 1869 yılında inşa edilmiş Yason Kilisesi, bölgenin en önemli tarihi yapılardan. Yason Burnu'nun M.S. 30 yılından beri yerleşim yeri olduğu biliniyor. Ayrıca Yason Burnu'nda 4 bin yıllık taşlar yontularak yapılmış balık havuzları da bulunuyor.

Yapılan düzenlemelerle doğal ve tarihi dokunun bozulduğu bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından dile getiriliyor.

Belediyeye göre yol eksikmiş

11 Şubat 2020 tarihinde ziyarete kapanan Yason Burnu'nda çevre düzenlemeleri Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Tayfun Özdemir tarafından "eksikleri tamamlamak" olarak değerledirmişti. Özdemir, açıklamasında, ''Sadece Ordu’muzun değil, Türkiye’nin de göz bebeği olan Yason Burnu’nda ciddi bir çalışma başlattık. Bizi çok heyecanlandıran bir proje. Birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal sit alanı olan Yason Burnu’nda çevre düzenleme çalışması yapıyoruz. Çok ciddi turist akını olan bölgede bir takım eksikler söz konusuydu'' ifadesini kullanmıştı.

Özdemir, yapılan çalışmaların içeriğine ilişkin ise, ''27 Ocak’ta da ilgili firmaya yer teslimini yaptık. Yüklenici firma alanda şantiyesini oluşturuyor. Yapacağımız çalışma ile alandaki otopark, lavabo, nezih ve temiz mekân eksikliğini gidereceğimiz gibi zeminde de iyileştirmeler yapacağız'' demişti. 

Fotoğrafları paylaşıldı

Yason Burnu'na iş makineleri ile yol yapılmasının ardından CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Yason Burnu'nun fotoğraflarını paylaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi veren Mustafa Adıgüzel, "Gözümüz gibi bakmamız gereken bu doğa ve tarih harikalarına nasıl bu yapılır?" sorusunu yöneltti.

Sadece ufak düzenlemeler yapılacak denilerek tarihi ve doğal dokunun bozulduğunu dile getiren Adıgüzel, tarihi bölgeye kepçelerle girildiğini ifade etti.

''Sakin şehrin korunmasını istiyoruz''

Sakin şehir olarak adlandırılan Perşembe İlçesi'nde yaşayan bir yurttaş ile Yason Burnu'na yapılan talanı konuştuk. Sakin şehrin korunmasını istiyoruz diyen yurttaş, ''Yason burnu Perşembe'nin en önemli simgelerinden birisi. Buraya gelen Yason'a uğramadan gitmiyor. Yazın burada uçurtma şenlikleri yapılır, insanlar burada denize girer, kiliseyi gezerler. Burası turistik bir çekim merkezi halinde. Turistik bir alan olduğu için de kimi gözlerin uzun zamandır orada olduğunu duyuyorduk. Buraya yönelik inşa planları, küçük çaplı tesis yapma planları vs. olduğunu duymuştuk. Yason'un uzakta bir yer olduğu için çevresinde bir tesis alanı veya tuvalet vs. bulunmuyor. Bizim de duyduğumuz minimal çapta yapıyı bozmadan tesis ve tuvalet yapılacağı idi. Ancak yol açacaklarını ve inşaata girişeceklerini beklemiyorduk. Sanırım salgını fırsat bilip kimseye belli etmeden yapmayı planladılar'' ifadesini kullandı.

''Burası Perşembe'nin tarihidir''

Yason Burnu'nun Perşembe'nin tarihi olduğunu belirten yurttaş, ''Böyle doğal güzellikleri olan ve arkeolojik bir alan olan Yason Burnu Perşembe'nin tarihidir, Perşembe'nin simgesidir. Yıkılması değil korunması için çaba harcamak gerekir. Ancak her yerde yaptıkları gibi bir yolla başlayan inşaat oranın yapısını bozmakla sonlanır. Burada yaşayanlar bunu biliyor ve tepkimiz çok büyük. Biz bu yıkımın acilen durdurulmasını istiyoruz. Sakin şehir olan bölgenin böyle kalmasını, doğal güzelliklerinin bozulmamasını ve korunmasını istiyoruz. Perşembe el değmemiş ve doğal güzelliği çok olan bir ilçe. Bir yolla başlayan şey Perşembe'nin bu yapısını tehdit eder hale gelir. Biz bunu istemiyoruz'' diye konuştu.

''Yason, kamusal bir alan''

Yason Burnu'nun kamusal bir alan olduğunu da ifade eden yurttaş özel işletmelerin buradaki insanların özgürlüğünü kısatlayacağını şu sözlerle dile getirdi: ''Burası insanların gittiğinde kendilerini rahat ve özgür hissettikleri bir yer. Çünkü etraflarında onları kısıtlayan bir işletme, özel bir alan yok. Burası kamusal açık bir alan ve alabildiğine yeşil bir alan. Doğal olarak buraya yapılacak olan bu inşaatlar bunu tehdit edecektir.''

Ayrıca her yıl Yason Burnu'nda yapılan uçurtma şenliğinin yapılan düzenlemeler ile yapılamamasından da endişe ediliyor.