Yason Burnu 'ağır yaralı olarak' şimdilik kurtuldu

Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal sit alanı olan tarihi Yason Burnu’na yapılacak olan düzenleme tepkiler üzerine şimdilik durduruldu.

Haber Merkezi

Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal sit alanı olan tarihi Yason Burnu’na yapılacak olan düzenleme durduruldu. 

Covid-19 salgınıyla küçük yarımadaya giriş çıkışların durdurulmasının ardından iş makineleri endemik bitki örtüsünün de olduğu bölgeye girmişti.

Gazeteci Mustafa Hoş, Ordu Yason Burnu’ndaki son gelişmeleri aktardı. Hoş'un aktardığına göre doğa katliamına tepkiler artınca Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler bölgeye giderek incelemede bulundu.

Açılan yolu ve tahrip edilen alanı görüne "Bu nasıl iş" dediği belirtilen Güler, tepkilerin artması üzerine çalışmaları durdurdu, yaptığı resmi açıklamada ise Yason’daki talana tepkileri “yaygara” olarak değerlendirdi.

Güler yaptığı açıklamada “Burası bize tarihimizden nasıl miras kaldıysa o haliyle korunacak. Halkın ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak çalışmalar ise alanın dışında oluşturulacak. Boş yere yaygara çıkartılıyor. Bizde yanlışa geçit yok” dedi.

Yason’u betonlaştırma fırsatçılığı şimdilik durdurulmuş oldu.

Endemik bitki yapısı bozuldu

Gazeteci Hoş'un aktardığına göre çalışmalar durdurulunca açılan yola toprak yeniden dolduruldu ama toprak başka bir yerden geldi. Bu yapılınca bölgenin endemik bitki yapısı da bozuldu. Yason mor anemonların yetişme alanıydı.

İhale iptal edilecek mi, suç duyurusu olacak mı?

Yason’u betonlaştıran ihalenin 1.700 bin TL’ye yapıldığını aktaran Mustafa Hoş, sosyal medyadan Yason Burnu ile ilgili olarak şu soruları sordu:

"Rakamı çok yüksek olan bu ihale iptal edilecek mi? Samsun bölge kurulu 1. derece arkeolojik alana müdahale iznini nasıl verdi? Yason’daki doğa katliamı için suç duyurusu olacak mı?"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Güler ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Yason zaten çok güzel ve tanınan bir yerdi. Biz daha da tanıtmak üzere çalışmalar yaptık. THY’nın iç kabin ekranlarına Yason’un görselleri kondu. Dünyanın değişik yerlerine yayınlar yaptık. Burası endemik bitkileriyle de öne çıkan harikulade bir yer. Üzerine titrediğimiz bir güzellik. Onun için bunu korumak durumundayız. Biz burada erdemli davranışlar içerisindeyiz. Doğru olan şeyleri yapmakla mükellefiz. Bize görev bu nedenle verildi. Bizde yanlışa geçit yok. Burada yanlış yapılmayacak. Yapılmasına da asla müsaade edemeyiz."