Ticaret Bakanı'nın İsrail yalanı: İhracatın düştüğü yok, veriler ortada

Ticaret Bakanı, İsrail'le ticaretin Gazze'ye başlatılan saldırıdan bu yana azaldığını iddia etse de veriler aksini gösteriyor. Şirketler başta çimento, demir-çelik olmak üzere ticareti sürdürüyor.

Haber Merkezi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dün akşam 24 TV'de "Açık Görüş Özel" isimli programda açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretle ilgili çıkan haberlere ilişkin "Hükümetin sürekli 'İsrail'le ticaret' suçlamalarıyla sıkıştırılmak istenmesi, bazı marjinal siyasi unsurların ve terör örgütlerinin 'fake' hesaplarıyla yapılan itibarsızlaştırma çabalarıdır. Bunu İsrail istihbaratı da destekliyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin her zaman Filistin davasının yanında yer aldığını" söyleyen Bakan Bolat, "İsrail'in Gazze'ye yönelik katliam boyutundaki zalimce saldırıları karşısında Türkiye, her platformda gereken aksiyonları gösterdi ve göstermeye devam ediyor" dedi.

'İddialar seçime günler kala iktidara oy kaybettirme çabaları'

Bakan Bolat, şöyle konuştu: 

"Bu tarz haberler terör örgütleri ile bağlantılı sitelerde verilmişti. Bunlar Türkiye'nin silah ve mühimmat satıyormuş gibi bir suçlanma şekliydi. Bir kere sitelere bakacaksınız bunlar güvenilir siteler mi? Bunlar devlete savaşa açan siteler. Bunların haberlerine ilk bakışta inanmak son derece yanlıştır. Biz araştırdık bulduk. İletişim Başkanlığı ile konuyu paylaştık. Milli Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığımız açıklama yaptı. Bu iddialar yurtdışı kaynaklı devlete düşman siteler tarafından kurgulanan manipülasyonlardır. Seçime günler kala iktidara 1-2 puan oyunu düşürebilir miyiz çabaları bunlar."

'İsrail ile karşılıklı ticaret yüzde 33 azaldı'

İsrail'in saldırısının başladığı 7 Ekim'den 20 Mart'a kadar olan tarihte karşılıklı ticaretin yüzde 33 azaldığını öne süren Bakan Bolat, "Hükümet, kamu kurumları ve devlet şirketleri olarak asla İsrail firmalarıyla ticaret yapılmıyor. Biz Filistin devletini ve hükümetini tanıyoruz. Batı ve birçok ülke tanımıyor" ifadesini kullandı. Bolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümetin sürekli 'İsrail'le ticaret' suçlamalarıyla sıkıştırılmak istenmesi, bazı marjinal siyasi unsurların ve terör örgütlerinin 'fake' hesaplarıyla yapılan itibarsızlaştırma çabalarıdır. Bunu İsrail istihbaratı da destekliyor. Alt kategoriye baktığımızda birisi jel yakıtı biri de çakmak gazı çıktı. Silah mühimmatı denilen şey balıkçılıktaki zıpkın.”

Bakanlıktan da önceki gün Ocak ayında yapılan "silah ticareti" haberlerine ilişkin 2 ay sonra açıklama yapılmış ve "Jel yakıt ve çakmak gazı, yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri ihraç edildiği anlaşılmıştır" denilmişti.

Bakan'ın açıklamasının aksine ihracat artıyor

Bakan Ekim ayından bu yana ihracat azaldı dese de rakamlar tersini gösteriyor. 

İsrail’e ihracat savaşın başladığı dönemlerde 462 milyon dolara yakındı. Ekim’de 328 milyon dolara geriledi. Kasım’da da 301 milyon dolar seviyesinde seyretti. Türkiye Ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen Şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacme ulaştı. Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 34,5 artarak 429 milyon dolara çıkmıştı.

Ocak ayında yüzde 18,5 düşen ihracat Şubat ayında yeniden yüzde 20,7 artarak 422,2 milyon dolara ulaştı. Diğer yandan, İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen ilk iki ülke oldu.

Socar petrol, Zorlu elektrik sağlıyor

Türkiye'deki şirketler başta çimento, demir-çelik, dikenli tel ve gıda olmak üzere ticareti sürdürüyor.

İsrail’in elektrik tedarikçisi Zorlu Enerji’nin yüzde 25 oranında ortak olduğu Dorad Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, İsrail’in en büyük özel sektör enerji santrali ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılıyor. Bu elektrik santrali, İsrail Savunma Bakanlığı, havacılık ve uzay sanayii, bankalar, sanayi şirketleri ve İsrail’deki birçok şirkete elektrik sağlıyor. 

İsrail’in petrol ihtiyacınınsa yüzde 60’ı Azerbaycan ve Kazakistan tarafından karşılanıyor. Azerbaycan petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile Türkiye’ye gelip Ceyhan Limanı’ndan tankerler ile İsrail’e taşınıyor. SOCAR, İsrail’e her gün 44 bin varil petrol gönderiyor ve İsrail, ham petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan tedarik ederken işlenmiş petrolü de SOCAR’a ait STAR Rafineri’den alıyor.

TÜİK 'kişisel amaçlı silah' gönderildiğini kabul etmişti

Bakan'ın "silah değil zıpkın gönderdik" açıklaması da ilginç. Daha önce Türkiye’den İsrail’e silah satıldığı haberlerinin ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklama yapmıştı. TÜİK açıklamasında, "harp mühimmatı ve silahı gönderilmediğini, tabancaların aksam ve parçalarının ihraç edildiğini" söylese de "kişisel amaçlı silah" gönderildiğini kabul etmişti.

TÜİK'in açıklamasında "Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği 93. fasıl altındaki ürünler harp silahları ve mühimmatı değil, kişisel amaçlı spor av vb. amaçlı silahlar ve bunların aksam parçalarına ilişkindir" denilmişti.