‘Normalleşme’nin bedeli: ABD’de yeni vakalar yüzde 25 arttı

Covid-19 pandemisini en ağır yaşayan ülke olan ABD’de vaka artış hızı bu hafta yüzde 25 yükseldi. Vaka artışının en çok yaşandığı yerlerse pandemi önlemlerine en çok karşı çıkan Teksas, Arizona ve Florida eyaletleri oldu.

Haber Merkezi

ABD menşeli “The COVID Tracking Project” adlı özel kuruluşa bağlı çalışmanın verilerine göre, ABD’nin 25 eyaleti, bu hafta geçtiğimiz haftaya göre daha fazla yeni koronavirüs vakası bildirdi. Bu eyaletlerin arasında haftalık yeni enfeksiyonların yüzde 50'den fazla arttığı görülen 10 eyalet yer alırken, 12 eyaletse bu güne kadarki en yüksek yeni vaka sayılarını bildirdi.

İngiltere menşeli Reuters’ın aktardığına göre Teksas, 21 Haziran'da sona eren haftada yeni vakalarda en büyük artışlardan birini bildirdi ve bir önceki haftaya göre yüzde 84 artış kaydetti. Eyalette pozitif olan Covid-19 testlerinin sayısı yüzde 7'den yüzde 10'a yükseldi.

Florida'daki yeni vakalar geçtiğimiz hafta yüzde 87 artarak 22 bine yükseldi ve eyaletin pozitif test oranı neredeyse yüzde 11'e çıktı. Arizona’ysa yüzde 90 artışla 17 bin yeni vaka bildirdi.

Suçu önlem almamakta değil, halkta arıyorlar

Her üç eyaletin valileri, yeni vakalardaki artışları daha fazla test yapılmış olmasına ve “sosyal mesafe kurallarına uymayan genç sakinlere” bağladı. Maske takma zorunluluğu bulunmayan bu eyaletler, ciddi pandemi önlemleri almadıkları için sağlıkçılar tarafından sürekli eleştirilmişti.

ABD’nin merkezi sağlık kuruluşu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), eyaletlerin sosyal mesafe kısıtlamalarını kolaylaştırmadan önce yeni Covid-19 vakalarının 14 gün boyunca düşmesini beklemelerini tavsiye ediyor, ancak CDC’nin herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor..

Pandemi dolayısıyla bir önlem almayan ve dünyadaki en yüksek vaka artışına sahip eyaletlerin yöneticileriyse yaptıkları açıklamalarla hastalığın yayılmasından dolayı halkı suçlamayı tercih ediyor.

Aşırı sağcılarla yöneticiler el ele: Sermayenin bekası için kaldırılsın önlemler

ABD’de pandeminin ilk yaygınlaşmaya başladığı dönemde, hükümet ve yerel yönetimler baskı sonucu asgari olsa da belirli önlemler almak zorunda kalmıştı. Teksas eyaleti Vali Yardımcısı Dan Patrick, Mart ayında televezyonda verdiği bir demeçte, salgın önlemleri kapsamında insanların evde kalıp işe gitmemesini 'ülkeyi feda etmek' olarak nitelendirmiş ve ülke nüfusunun önemli bir kısmının ülkenin ekonomisi için ölmeye hazır olduğunu söylemişti. Bir sonraki aysa önlemlerin acil bir şekilde kaldırılması gerektiğini söyleyen Patrick, koronavirüs salgınına karşın iş hayatına tamamen geri dönülmesi gerektiğini 'Yaşamaktan daha önemli şeyler var' diyerek savunmuştu.

Teksas’ta aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones ve diğer neo nazi ve aşırı sağcıların çağrısıyla “bırakın çalışalım” sloganlarıyla pandemi önlemlerinin kaldırılmasını talep eden bir eylem de düzenlenmişti. Benzer şekilde 1 Mayıs günü ABD Başkanı Donald Trump’ın çağrısıyla ülkenin bir çok noktasında pandemi önlemlerinden “özgürleşme” ve yeniden açılma adına gösteriler düzenlenmişti.

Bu gösterilerin amacıysa önlemlerden vaz geçmeyen yerel yöneticileri ekonomiyi tekrar açmaya zorlamaktı. Bu gösterilerden en çok ses getireniyse silahlı faşist bir grubun Michigan Eyalet Meclisi’ni basması oldu.

Benzer eylemler ABD’nin hemen hemen her bölgesinde kuaförlerin, kiliselerin ve plajların tekrar açılması gibi taleplerle Nisan ve Mayıs aylarında da devam etti.