ABD'de silahlı faşistler Michigan Eyalet Meclisi'ni bastı

ABD’nin çeşitli bölgelerinde faşistler koronavirüs önlemlerini protesto etmeye devam ederken silahlı bir grup Michigan eyalet meclisi binasında gösteri düzenledi. Aşırı sağcıların bu tarz eylemleri ABD Başkanı tarafından kışkırtılıyor ve işletmelerin açılmasını talep ediyor.

Dış Haberler

ABD’de faşist çeteler tarafından organize edilen gösterilere Michigan’da silahlı bir gösteri de eklendi. Silahlı bir grup Donald Trump destekçisi Michigan eyalet binasının içerisinde düzenledikleri gösteride koronavirüsle mücadele önlemlerini protesto ederken ‘bırakın çalışalım’ sloganları attı.

Trump ise söz konusu protestoya yönelik, "Bunlar çok iyi insanlar, ama kızgınlar" dedi.

Bunun dışında Washington ve Chicago dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanında “Amerika'yı yeniden aç” başlıklı mitingleri düzenlendi.

Sermaye İçin Oluşturulan Ölüm Kültürü

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz gün Waffle House, Toyota ve Hilton ve diğer sermaye gruplarının patronlarıyla bir araya gelmişti. 29 Nisan günü düzenlenen basın toplantısında patronlarla birlikte oluşturulan 'Amerikayı Yeniden Açma Planı'nı açıklayan Trump, şu sözleri kullanmıştı:

“Ekonomik faaliyeti sürdürmek için 30'dan fazla eyaleti adımlar atmaya teşvik ettik - onlara muazzam bir teşvik ve destek verdik. Onları yüzde 100 destekliyoruz. Biliyorsunuz, birçok vali beni aradı, planlarını söyledi, ortaya koydu: Teksas valisi, Oklahoma, Arkansas valisi - birçok, birçok vali. Vali Cuomo (New York valisi) ile konuştum. Bugün farklı bir konuda harika bir konuşma yaptık, ama açılmak istiyor. Herkes açılmak istiyor. Açılmak istiyorlar ve işe geri dönmek istiyorlar. Ve kurucuları, bu ülkenin vatandaşları geri dönmek istiyor. Ve olan da bu.”

Trump patronlarla düzenlediği “yuvarlak masa” toplantısıyla bir an önce ABD’nin tekrar tüm ekonomik faaliyetleri yürütmeye geri dönmesi için çalışmaların süreceği sinyalini vermişti. Trump’ın sermaye lehine “açılma” çağrıları sağcı gruplar tarafından büyük destek görürken Trump sağcı grupların pandemiyle mücadele önlemlerini protesto etmeleri için düzenli kışkırtmalarda bulunuyor.

Trump'ın geçtiğimiz haftalarda “MİNNESOTA’YI ÖZGÜRLEŞTİR!’’ , ‘‘MİCHİGAN’I ÖZGÜRLEŞTİR!’’ ve ‘‘VİRGİNİA’YI ÖZGÜRLEŞTİR” şeklinde paylaşımlarda bulunmasının ardından bu eyaletlerde sağcı çeteler koronavirüs önlemlerini “Bırakın Çalışalım” sloganlarıyla protesto etmişlerdi.

Geçtiğimiz haftalarda Kaliforniya'daki pandemi önlemlerine karşı protestolardan bir kare: Sosyal Mesafe = Komünizm

Trump, Virginia içinse doğrudan silahlanma hakkına ithafen “VİRGİNİA’YI ÖZGÜRLEŞTİR ve 2. yasanızı kurtarın. Kuşatma altında!” paylaşımıyla, silahlanmayla pandemi eylemleri arasında bağ bile kurmuştu.

‘Bırakın Çalışalım’ Yoksulluğa Bir İsyan Değil

ABD’de düzenlenen eylemlerde öne çıkan slogan olan ‘Bırakın Çalışalım’ sloganı dışında eylemlerde ırkçı ve komplo teorisi içerikleri de dikkat çekiyor. Eylemlerin bazıları virüsün varlığını inkâr derecesine giderken bir kısmı gündemden bağımsız olarak doğrudan faşist sembollerin ve retoriklerin kullanıldığı güç gösterileri halinde kendilerini var ediyor. Mevcut durum hayatta kalabilmek için çalışmak zorunda olan bir topluluğun ay sonunu getirebilmek için iş yerlerinin açılmasını talep etmelerinden ziyade Beyaz Saray ve medya tarafından kışkırtılan faşist ufak çetelerin düzenlediği gösterilerden ibaret.

Trump’ın virüse yönelik küçümseme politikasını sağcı medyanın virüs hakkında uydurduğu komplo teorileri ve virüsü görmezden gelme takip ediyor. Buradaki ortak amaçsa bir an önce işletmelerin açılması ve işçilerin iş başı yapması; bu durumdaysa silahlı ufak faşist azınlıklar eylem alanlarına sürülüyor.

Sermaye İçin Bırakınız Ölsünler...

Mart ayında ABD'deki iktidar partisi Cumhuriyetçi Parti'ye yakın Fox News'da Tucker Carlson'ın programında konuşan Teksas eyaletinin Vali Yardımcısı Dan Patrick, belirli işletmelerin kapatılmasını 'ülkeyi feda etmek' olarak nitelendirmiş ve sadece yaşlıların virüsten etkilendiğini varsayarak işletmelerin açılması uğruna ABD’deki yaşlıların ölmeye hazır olduklarını söylemişti.

Patrick, bu fikre bir sürü işverenle konuştuktan sonra karar verdiğini söylemişti.

Gerçekten Çalışmak Zorunda Kalanlar

1 Mayıs günü faşist çetelerin sermaye lehine düzenlediği provokasyonlar bir tarafa pandemi esnasında gerçekten çalışmak zorunda olan ve hastalığa karşı ölüme terkedilen Amazon, Wallmart ve diğer firmalardan işçiler greve gitti.

Amazon, Whole Foods, Instacart, Walmart, FedEx, Target ve Shipt firmalarındaki işçiler, ülke çapında onlarca işletmeyi kapatırken kişisel koruyucu giysilerin temini, sağlık yardımları, ücretli izin ve tehlike ödemeleri taleplerini gündeme getirdiler.