New York'ta 1 milyon kiracı kira grevine hazırlanıyor

ABD'nin New York kentinde pandemi nedeniyle maaşlarını alamayan insanlar kira grevi düzenlemeye hazırlanıyor. Eyalet çapında ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmeleri Haziran ayına dek yasaklanmıştı.

Dış Haberler

ABD'de New York kentinin kiracı grupları, devam eden koronavirüs önlemleri nedeniyle çalışmalarının ve dolayısıyla kira ödemelerinin imkansız hale getirmesi nedeniyle eyalet çapında bir kira grevi düzenleme kararı aldı. Eyalet çapında alınan ve ev sahiplerinin kiracıarı evden atmasını yasaklayan karar Haziran ayında geçerliliğini yitirecek.

Grevi örgütleyenler hafta başında Wall Street Journal'a verdikleri demeçte, Queens, Woodside'daki Kozmopolit Evler kompleksindeki kiracıların çoğunluğunun kira grevine katılacağını söyledi. Greve yaklaşık bir milyon kiracının katılması bekleniyor.

Queens merkezli kiracı grubu, pandemi boyunca New York'taki bütün kira, evden atılma, konut kredisi veya konut ödemelerinin kadırılmasını talep ediyorlar.

Upstate / Downstate Housing Alliance liderliğindeki New York kira grev hareketi, Vali Andrew Cuomo'nun 'New York Pause' süresi boyunca tüm ödemelerin tamamen askıya alınması için dilekçe vermek üzere bir kiracı hakları ve çalışma grupları koalisyonunu bir araya getirdi. Grup ayrıca, mevcut kamu konutlarının kalitesinin iyileştirmesini, boş mülklerin evsizler için kalıcı konutlara çevrilmesini ve sübvansiyonlu konut bütçesinin arttırmasını da içerecek şekilde, uygun fiyatlı konutlara 10 milyar dolarlık bir yatırım yapılmasını talep ediyor.

New York'un evden atmalar için kabul ettiği üç aylık moratoryum Haziran ayı sonunda sona erecek ve bu tarihten sonra borcu olan kiracılar evden atılabilecek. PropertyNest tarafından yapılan bir ankete katılan New Yorkluların sadece yüzde 55,7'si kiralarını “her zamanki gibi” ödeyebileceğini tahmin ediliyor. Kent sakinleinin yüzde 15,8'yse kiralarının ödeyebilmek için borç para almayı, geç ödemeyi veya ev sahipleriyle başka anlaşmalar yaparak sorunu çözmeyi planlıyor.