ABD'de 'kiraları iptal et' eylemi

ABD'de milyonlarca emekçinin Covid-19 salgını nedeniyle evsiz kalabileceğine dikkat çekilerek, 40'tan fazla şehirde "Kiraları İptal Et" sloganıyla eylem düzenlendi.

Dış Haberler

25 Nisan Cumartesi günü, ABD'de faaliyet gösteren Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL)'in çağrısıyla 40'tan fazla şehirde "Kiraları İptal Et" sloganıyla eylem düzenlendi.

canceltherents.org web sayfası üzerinden koordine edilen eylemlerde COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik kriz sonrası işten atılan milyonlarca işçinin durumunu göz önüne alarak "Çalışamıyorsak, ödeyemeyiz", "Wall Street'i değil, halkı kurtar" sloganlarıyla kiraların iptali talep edildi. Korona salgını nedeniyle yürürlükte olan sağlık tedbirlerini ve sosyal mesafe kurallarının göz önüne alındığı eylemler araç konvoyları aracılığıyla gerçekleştirildi.

Eylemciler sağlık tedbirleri nedeniyle evde kalmaya mebur olan ve bir gelirden yoksun kalan işçilerin kira ve ev kredisi ödemesi yapamayacakları gerçeğinden yola çıkarak, salgın boyunca tüm işçi ve küçük işletme sahiplerinin kira ve konut kredisi ödemelerinin iptalini talep ettiler. Bazı şehirlerde konvoylara yüzün üzerinde araba katılırken, sokaktaki halkın eyleme büyük destek verdiği görüldü.

Eylemlerde, Nisan ayı sonunda bitecek olan tahliye moratoryumunun yetersiz olduğu, ABD'de salgının başlamasından bu yana, federal hükümetin büyük banka ve şirketlere en az 5 trilyon dolar pompalarken, 160 milyon işçi için işsizlik fonuna sadece 249 milyar dolar ayrıldığı ve hükümetin büyük sermaye ve bankaları kurtarmak yerine yoksul ve çalışan insanların ihtiyaçlarına yanıt vermesi gerektiği ifade edildi.

Washington DC'deki eylemde konuşan PSL Merkez Komite üyesi Brian Becker "Bu konvoyları Washington DC dahil, ülkenin her yanında oluşturacağız ve hükümetten işçilerin ihtiyaçlarını karşılaması için harekete geçmesini talep edeceğiz, ki hükümet bunu yapabilir ve bu her şeyden önce kiraların iptali demek. Şu anda halk kira ödeyecek durumda değil, kiralar iptal edilmezse evsiz kalacaklar." dedi.

ABD'de son bir ay içinde işsiz kalanların sayısı 22 milyonun üzerinde. Bu sayı daha önceki 1982 yılı rekor işsiz sayısının 15 katından daha fazlasında denk geliyor.

ABD'de kiraları iptal et eyleminden görüntüler