İlk İran petrol tankeri Bolivarcı Venezuela Donanması eşliğinde Venezuela'ya vardı

İran'ın Venezuela'ya gönderdiği 5 petrol tankerinden biri olan Fortune, Bolivarcı Silahlı Kuvvetlere bağlı gemilerin eşliğinde Venezuela kıyısına vardı.

Dış Haberler

İran'ın Venezuela'ya gönderdiği 5 petrol tankerinden biri olan Fortune'un, Venezuela münhasır ekonomik bölgesine girdiği bildirildi.

Refinitiv Eikon'un olayı bildirmesinin ardından İran'ın Venezuela Büyükelçiliği, tankerin ülke kıyısına başrılı bir şekilde vardığını açıkladı.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İlk İran tankeri Venezuela kıyısına vardı. Tankere eşlik ettiği için Bolivarcı Venezuela Silahlı Kuvvetleri'ne minnettarız" denildi.

Diğer dört tanker Clavel, Forest, Faxon v Petunia'nın da şu anda Venezuela'ya doğru yol aldığı bildirildi.

Tankerlerin toplam 1,53 milyon varil akaryakıt taşıdığı tahmin ediliyor.

Fortune adlı tankere münhasır ekonomik bölge sınırına kadar PO-13 Yekuana adlı Venezuela savaş gemisinin eşlik ettiği bildirildi. Tankerin bölgeye girmesinin ardından korumayı  PO-11 Guaiquerí gemisinin devraldığı ve PO-13 Yekuana'nın bir sonraki İran tankerine eşlik etmek üzere geri döndüğü kaydedildi.

Tankerin Venezuela gemisi eşliğinde bölgeye girişinin görüntüleri sosyal medyadan paylaşıldı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin Venezuela’ya petrol sevkıyatını engellemeye yönelik girişimlerde bulunduğu gerekçesiyle ABD'yi, Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet etmişti.

Bunun ardından Venezuela ordusu, ülkeye akaryakıt taşıyan 5 İran tankerinin kıyıya güvenli bir biçimde yanaşmasını sağlamak üzere askeri uçak ve gemilerin tankerlere eşlik edeceğini duyurmuştu.

Venezuela'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, Washington'un ülkesine petrol taşıyan İran tankerleri için  tehdit oluşturduğunu belirtmişti.

Venezuela ABD yaptırımları nedeniyle petrol rafinelerini etkin bir biçimde çalıştıramazken, İran ürettiği petrolü yaptırımlar nedeniyle satmakta zorlanıyordu. Trump, Venezuela'ya giden İranlı petrol tankerlerine yönelik tehditkâr açıklamalarda bulunmuştu.