İran tankerlerine Venezuela ordusu eşlik edecek

İran’ın Venezuela’ya akaryakıt sevkıyatına yönelik ABD tehdidine karşı Venezuela ordusu 5 tankere eşlik edeceğini açıkladı.

Dış Haberler

Venezuela ordusu ülkeye akaryakıt taşıyan 5 İran tankerinin kıyıya güvenli bir biçimde yanaşmasını sağlamak üzere askeri uçak ve gemilerin tankerlere eşlik edeceğini duyurdu.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino López, önceki gün yaptığı açıklamada İran’dan gelen tankerlerin Venezuela’nın münhasır ekonomik bölgesine girdiklerinde Bolivarcı Silahlı Kuvvetleri’ne ait botlar ve uçaklar tarafından karşılanacağını belirtti.

ABD’nin tankerlerin geçişini engellemeye dönük hazırlık yaptığı geçtiğimiz günlerde Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkilinin Washington’un sevkıyatı hoş karşılamadığı ve “alınabilecek önlemleri değerlendirdiği” ifadesiyle ortaya çıkmıştı.

Tahran, ABD’nin gemilerini engellemeye dönük tehditlerine tepki göstermiş, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi Washington’un korsanlık yapmakla tehdit ettiğini dile getirerek İran’ın herhangi bir yasadışı engelleme girişimine karşılık vereceğini söylemişti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ABD’nin tehditlerini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazarak şikayet etmişti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da “Salgın ortasında Washington petrolümüzü taşıyan ve benzin getiren gemileri taciz ediyor” diyerek Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracaklarını söylemişti.

İran’ın Brüksel büyükelçisi Gulamhüseyin Dehgani önceki gün yaptığı açıklamada tankerlerin geçişi sırasında herhangi bir olay çıkmamasını umduğunu söyledi ve Tahran’ın olası bir ABD provokasyonuna orantılı olarak karşılık vereceğini duyurdu.

Dehgani İran’a ait bir petrol tankerinin herhangi bir çatışmayı başlatmasının olasılık dışı olduğunu kaydetti.

Tankerlerin Mayıs sonu ya da Haziran başında Venezuela’ya varması bekleniyor.