Bir Korona şöhreti daha: Aşıya gerek kalmayabilirmiş!

İtalya'dan bir enfeksiyon hastalıkları uzmanının Covid-19 ile ilgili İngiliz tabloid gazetesi Sunday Telegraph'a yaptığı açıklama ülkemiz basınında da haber oldu.

Haber Merkezi

İtalya'da bir üniversite hastanesinde çalışan profesör Matteo Bassetti, "Mart ayında saldırgan bir kaplan gibi olan virüsün şimdi bir vahşi kediye dönüştüğünü" söyledi.

Bassetti'nin şu sözleri hem Telegraph'a verdiği demecin hem de dünya üzerindeki yankılarının ciddiyeti konusunda fikir veriyor: 80 - 90 yaşındaki yaşlı hastalar bile artık yataklarında dik oturup, yardım almadan soluk alıp verebiliyorlar. İki üç gün önce olsa bu hastalar ölürdü.

Bassetti'nin açıklaması farklı ülkelerdeki meslektaşlarından tepki gördü.

Kolombiya Üniversitesi'nden Dr. Angela Rasmussen Twitter üzerinden yaptığı 'Virüsün herhangi bir yerde güç kaybettiğine ilişkin bir delil yok' yorumuyla Bassetti'yi eleştirirken, Glasgow Üniversitesi'nden Dr. Oscar MacLean görüşünü şöyle ifade etti:

Yapılan testlerden çıkan anektodal gözlemleri esas alarak bu tür iddialarda bulunmak tehlikelidir.

Virüsün mutasyonlar yoluyla zayıflaması bir teorik ihtimal olmakla birlikte, beklememiz gereken bir şey değil ve bu nitelikteki iddiaların daha sistematik yollarla doğrulanması gerekir.

Hiç kimse, belirgin şekilde güçlü deliller olmadan, gereksiz yere virüsün sahip olduğu yüksek virulansın yarattığı tehlikeyi küçümsememeli ve toplum genelinde süregiden uyanıklığı riske atmamalı.

Bassetti ay başında benzer iddialar ortaya attığı için de eleştirilmişti.

Bu arada Bassetti'nin bulunduğu ve gözlemlerini yaptığı İtalya, 34 bin 610 ölümle dünya sıralamasında ABD, Brezilya ve İngiltere'nin ardından dördüncü ülke durumunda.

İtalya'da bildirilen Covid-19 nedeniyle ölüm sayısı Mart ayında 919'a kadar çıkmış, Mayıs sonunda iki basamaklı sayılara inerken, 21 Haziran Pazar günü bu sayı 33 olmuştu.

Öte yandan salgının ilk günlerinde genel bir umursamazlıkla hareket edildiği gözlenen İtalya'da son dönemde uygulanan yaygın önlemlerin hastalığın yayılmasını ciddi biçimde durdurduğu söylenirken, Bassetti de ölüm sayılarındaki düşüş konusunda bunun bir etken olabileceğini kabul ediyor.