Brezilya'da Covid-19 vaka sayısı 1 milyonu geçti: Bolsonaro kayıtsız tutumunu sürdürüyor

Devlet Başkanı Bolsonaro'nun Covid-19'a yönelik tedbirlere tepki gösterdiği Brezilya'da tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 9 bin 699'a ulaştı. Ülkede virüs kaynaklı toplam can kaybı 48 bin 427’ye yükseldi.

Dış Haberler

Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen ikinci ülke olan Brezilya'da son 24 saatte 26 bin 340 vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 1 milyon 9 bin 699'a ulaştı. Ülkede toplam can kaybı ise 558 artarak, 48 bin 427’ye yükseldi. 

Sputnik'te yer alan habere göre, Brezilya Medya Konsorsiyumu tarafından yapılan açıklamada, resmi verilerde yaşanan tutarsızlıklar nedeniyle veriler üzerinde çalışma yapıldığı aktarıldı. Konsorsiyum, eyaletlerden korona virüs verilerini toplayarak yeniden düzenledi.

Sao Paulo Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü Profesörü Daniel Lahr, açıklamasında "Brezilya olması gerekenden çok daha az test yapıyor. En iyi durumda bile yeterli kabul edilenden 20 kat daha fazla test yapılmalı" dedi.

Lahr, ülkenin kuzeyinde vakalarda azalma olduğunu fakat merkezdeki ve batıdaki bölgelerde vakalarda büyük artış yaşandığına dikkat çekti.

Bolsonaro karantina kararlarını 'suç' olarak niteledi

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yaptığı açıklamada ülkenin bazı eyaletlerinde ve kentlerinde yürürlükte olan sosyal mesafe tedbirlerini ve Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) eleştirdi.

Bolsonaro, eyalet valilerinin aldığı karantina kararlarını suç olarak değerlendirdi. Bolsonaro, vali ve belediye başkanlarına ekonomiye düzenli bir geri dönüş yapılması için çağrıda bulunurken, "Brezilya artık evde kalmaya dayanamıyor" ifadelerini kullandı.

Bolsonaro, ayırca 'dünyadaki en az bilimsel şeyin' DSÖ olduğunu, çünkü fikirlerinin her zaman değişmekte olduğunu iddia ederek, DSÖ tarafından yasaklanan klorokin isimli ilacın kullanılması gerektiğini savundu.

Bolsonaro salgına karşı kayıtsız

Bolsonaro, yaklaşık iki hafta önce, DSÖ'nün 'partizan siyasi örgüt olmaktan vazgeçmemesi' durumunda ülkesinin örgütle ilişkisini kesebileceğini söylemişti.

Bolsonaro, 15 gün önce de virüs kaynaklı ölümleri kadere bağlamıştı.

Bolsonaro'nun pandeminin başından bu yana halk sağlığını tehdit eden tutumunu sürdürüyor. Bolsonaro, yaklaşık 2 ay önce, Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlere karşı düzenlenen protestolara katılmıştı.

Pandemi sürecinde iki sağlık bakanının kendisiyle anlaşamaması sonucu istifa etmesi sonucunda ülkede sağlık bakanlığı görevine geçici olarak eski bir general olan Eduardo Pazuello getirilmişti.

Bolsonaro, Covid-19 salgınına karşı kayıtsız kaldığı gerekçesiyle eyalet yönetimleri ve yerel yönetimlerin yanı sıra hükümet içinden de tepkiler alıyor.

Hükümet krizi büyüyor

Öte yandan, Brezilya Yüksek Mahkemesi, demokrasi karşıtı gösterilere yönelik soruşturma kapsamında, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yla işbirliği yapan meclis üyelerinin mali ve telefon kayıtlarını incelemesi için polise arama izni vermişti.

Bolsonaro destekçileri, koronavirüs tedbirlerini protesto etmek ve Meclis ve Yüksek Mahkeme'ye askeri müdahale çağrısı yapmak amacıyla neredeyse her hafta sokaklara çıkıyor.