AKP’ye para lazım: Bir ayda üçüncü ek gümrük vergisi kararı

Salgın dolayısıyla kaynak arayışını hızlandıran AKP, bir aylık süreçte üçüncü kez yüzlerce ürüne ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Karar ürünlerin fiyatlarını artıran patronları değil, yine önemli ölçüde yurttaşları etkileyecek.

Haber Merkezi

Salgın dolayısıyla kaynak arayışında olan AKP’nin gümrük vergisi zamlarına her hafta yenileri ekleniyor.

Bir aylık süreçte üçüncü kez ek gümrük vergisi kararı alan AKP, bu süreçte binin üzerinde ürüne uygulanan gümrük vergisi miktarını artırdı. Ek vergi uygulaması geçici ve kapsamı oldukça dar. AB, EFTA üyesi ülkeler ve serbest ticaret anlaşması olan ülkeler ek vergilerden muaf. Bine yakın ürünün toplam ithalat içindeki payı da sınırlı. Uygulama süresi de Eylül sonuna kadar. Ancak yaşanan döviz sıkışıklığı nedeniyle kısmen döviz çıkışını azaltma, çokça ihracatı kesintiye uğrayan bazı sektörlere, patronlara destek hedeflendiği görülüyor. İthalatı zorunlu ürünlerde fiyat artışlarının etkisiyle vatandaşlardan elde edilecek gelir de patronlara aktarılan kaynaklarla iyice zayıf düşen kamu bütçesine destek olacak. 

İşte AKP'nin bir ay içerisinde ek gümrük vergisi getirdiği bazı ürünler:

18 Nisan: 18 Nisan tarihi itibariyle Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile çeşitli ürünlere geçici ve sürekli olarak ek ithalat vergileri geldi.

Kararla, slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri, 15 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere geçici süreyle 5 puan artırıldı. Öte yandan, bazı sanayi ürünleri ile video konsolu, karnaval eşyası, golf sopası gibi eşyaların ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanacak. Buna göre, kauçuk iplikler, tutkallar, plastik plaka/levhalar, demir veya çelikten vidalar, plastik ve metal düğmeler, bazı kaynak telleri, kağıt kesme makinaları, hava perdeleri, transformatörler, redresörler, sesli işaret cihazları, kesintisiz güç kaynakları, hoparlörler, röleler, multimetreler, saatler, kronometreler, aydınlatma cihazları aksam ve parçaları, hidrolik presler, video konsolları, bayram ve karnaval eşyası, sirk eşyası, çıtçıtlar ve bunların aksamları, golf sopaları ve açık hava oyunlarına mahsus eşyaya ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

Söz konusu ilave gümrük vergisi oranları ürünlere göre yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişecek.

11 Mayıs:  Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan ithalat rejimi kararına ek karar ile bazı ürünlere 30 Eylül 2020’ye kadar geçici yüzde 30’a kadar, bu tarihten sonra ise yüzde 25’e kadar değişen oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacak. Karara göre, göre ek gümrük vergisi uygulanacak bazı mallar şöyle:

“Altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir-çelikten teller, halatlar, kablolar,  zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vb ile bazı muhtelif ürünler.”

20 Mayıs: Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı. Karara göre 30 Eylül’e kadar yüzde 30’a kadar, daha sonra ise 10 puana kadar düşük oranda ek gümrük vergisi alınacak.

Ek vergi getirilen ürünlerden bazıları şöyle:

İş makinesi, vinç, beton karıştırma ve pompa araçları, püskürtme alet ve makineleri, yiyecek ve içecek imal makineleri ve presler, paketleme ve ambalajlama makineleri, metal işleme makineleri, enjeksiyon makineleri, tarım makine ve aletleri, süt sağma makineleri, tel kesme işleme makineleri, kağıt işleme makineleri, kalender ve hadde makineleri, torna tezgahları ve aynaları, zımbalı kesme tezgahları, yassılaştırma tezgahları, delme tezgahları, taşlama tezgahları, lehim ve kaynak makineleri, otomatik satış makineleri, ciltleme makineleri, baskı makineleri, büro makineleri, hava ve sıvı pompaları, kompresörler, dikişli ve dikişsiz çelik borular, gemi zincirleri, demir çelikten teller ve kablolar, demir çelikten levha, depo-sarnıçlar, inşaat malzemesi, elektrik teçhizatı, elektrik izolatörleri, ateş tuğlası, mermer, granit, traverten, radyatörler, alüminyumdan teller ve kablolar, alüminyumdan şerit ve levhalar, alüminyum folyo, konveyörler, transmisyon kolonu, transmisyon milleri, elektrik akümülatörleri, ateşleme bujileri, dikiz aynaları, kornalar, fren balataları, krikolar, pnömatik aletler, kauçuk ve plastikten boru ve hortumlar, römorklar, gaz sıvı ve elektrik sayaçları, PVC kaplamaları ve levhalar, fişekler, fotokopi baskı ve yazı kağıtları, kontak lensler, camlar ve camdan eşyalar, şerit metreler, su ısıtıcıları, projeksiyon perdeleri, televizyon alıcı cihazları, hoparlörler, elektrikli işaret cihazları, basküller, termometreler, vatka ve keçeler, yarı mamul deriler, tabi mantar ve mantardan eşya.