AKP dayatıyor, öğretmenler, öğrenciler ve veliler tepkili: Zorunlu sınav görevlendirmeleri sürüyor

AKP’nin sınav tarihlerini öne çekmesi, LGS ile YKS’nin haziran ayında yapılacak olmasına tepkiler sürerken, sınavda görev almak istemeyen öğretmenlere zorunlu görevlendirmeler yapılmaya başlandı. Rehber öğretmenlerin tamamına zorunlu görevlendirme çıkarılırken diğer öğretmenlere de resen görevlendirmeler yapılıyor.

Haber Merkezi

AKP’nin salgın günlerinde öğrencilerin çalışma programını tamamen altüst eden Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) erkene çekme kararı tepkilere konu olmaya devam ediyor.

Aylardır yüz yüze eğitimden uzak kalan, kendi çalışma programlarını hazırlayan öğrencilerin yoğun tepkisini çeken karara öğrenciler ve veliler tepki gösterirken öğretmenler de zorunlu görevlendirme baskısıyla karşı karşıya.

Salgın günlerinde binlerce öğrenciyi bir araya getirecek bu karara karşı çıkan ve sınavların ertelenmesi gerektiğini söyleyen binlerce öğretmen, salgın koşullarındaki “gönüllü sınav gözetmenliği” görevini de reddetti.

Öğretmenler reddetti, zorunlu görevlendirmeler başladı

Öğretmenlerin sınavlarda görev yapmak istememesi nedeniyle sıkıntı yaşayan AKP, çözümü zorla görevlendirme vermekte buldu.

Ülke genelinde rehber öğretmenlere zorunlu sınav görevlendirmesi yapılırken diğer öğretmenler üzerinde de okul müdürleri aracılığıyla baskı kuruluyor.

Bu baskıdan da sonuç alınamamasından sonra binlerce öğretmen için zorunlu görevlendirmeye gidildi ve bu kapsamda çeşitli illerde öğretmenlere “görevlendirme” notları iletildi.

Eğitim sendikaları, sınavların öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı düşünülerek ileri bir tarihe atılmasını talep ederek AKP’nin sınav kararına itiraz etti. Ancak AKP ısrarla sınavların duyurulan tarihlerde yapılacağını söylemeye devam ediyor.

'Kimse görev almak istemiyor'

Konuya ilişkin soL'a açıklamada bulunan bir eğitim emekçisi, daha önce sınav görevlerinin isteğe bağlı olduğunu, salgın günlerinde de birçok öğretmenin görevlendirme almak istemediğini dile getirdi.

Okul müdürlerinin sürekli baskı yaptığını, sürekli sınav görevlendirmesi için isim istediğini aktaran eğitim emekçisi, Milli Eğitim Müdürlükleri üzerinden okullardan başvuran öğretmenlerin sayısına bakıp onlara da baskı yapıldığını aktardı.

Öğretmenlerin görevlendirme almak istememesi nedeniyle resen atamaların başladığını, rehber öğretmenlerin zorunlu olarak görevlendirildiğini aktaran eğitim emekçisi, bu kadar önemli bir sürecin öğrencilerin ve öğretmenlerin talepleri dikkate alınmadan yürütülmesine tepki gösterdi.

TTB'den sınavlar ertelensin çağrısı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından Haziran ayı içinde yapılacağı duyurulan Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ertelenmesi gerektiğini duyurdu.

TTB tarafından yapılan açıklamada, "Öğrencilerin gelecekleri bakımından çok önemli olan bu sınavlar zaten kaygı kaynağıdır. Pandemi ortamında böyle bir sınava girmek kaygıyı çok daha fazla artırmaktadır. Öğrenciler ve velileri sağlık ve sınav performansı bakımından haklı bir endişe içerisindedirler" denildi.

TTB'nin açıklaması şöyle:

"Dünya Sağlık Örgütü, pandemi sürecinde kısıtlamaların azaltılması için, en az 14 gün süre ile yeni olgu sayısının değişmemesi ya da azalması ve ölüm sayısının düzenli şekilde azalmasının dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Ne yazık ki ülkemizde bu kriterler dikkate alınmadan önlemler gevşetilmiş ve LGS, YKS gibi sınavların Haziran ayı içinde yapılacağı açıklanmıştır. Oysa salgın devam etmektedir.

Sınav günlerinde 3 aydır sokağa çıkmayan 20 yaş altı genç nüfus, velileri ve sınav görevlileri ile birlikte milyonlarca kişi sokaklara çıkacak ve çoğunlukla da toplu taşıma araçlarını kullanacaktır. Sınava giriş ve sınav süresince önlem alınsa bile temasın ve bulaşın artma riski çok yüksektir. Uzun saatler boyu süren bu sınavlarda sürekli maske kullanımının sınav performansını etkileyeceği ortadadır. Öğrencilerin gelecekleri bakımından çok önemli olan bu sınavlar zaten kaygı kaynağıdır. Pandemi ortamında böyle bir sınava girmek kaygıyı çok daha fazla artırmaktadır. Öğrenciler ve velileri sağlık ve sınav performansı bakımından haklı bir endişe içerisindedirler.

Kısıtlamaların kaldırılması ile salgında gelişebilecek yeni bir hızlanma olasılığı varken bir sınav tarihi açıklamak uygun değildir. Türk Tabipler Birliği olarak salgının gidişini izleyerek bu sınavların salgının tamamen kontrol altına alındığı döneme ertelenmesini talep ediyoruz."