Belediye Meclisinin "istemezük"çüleri... AKP-MHP ittifakı sadece reddediyor...

31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasının ardından İBB Meclisi'nde AKP-MHP ''terörü'' yaşanmaya devam ediyor. AKP ve MHP grupları, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeleri reddediyor.

Haber Merkezi

31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasının ardından AKP-MHP ittifakı "belediyeyi çalıştırmama" politikasına devam ediyor. 

Belediye Meclisinde çoğunluğa sahip oldukları için kendileri dışından gelen birçok öneriyi reddeden AKP ve MHP'li üyeler, son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında, salgın ve deprem gibi olağanüstü dönemlerde yapılacak sosyal yardımlarda vatandaş beyanının yeterli görülmesi değişikliğine, hayır oyu kullandı. Böylece artık İBB sosyal yardım başvurusu alamayacak. 

Bu ilk örnek de değil. Cumhur İttifakı başka gündemlerde de benzer tavrı sergileyerek yurttaşların mağdur olması pahasına belediyeyi çalıştırmamaya çalışmışlardı. 2019 yılında AKP-MHP oylarıyla reddedilen bazı değişiklik ve önergeler şöyle:

  • Kamuda asgari ücretle çalışanlar, vergiden muaf olsun.
  • Sağlık çalışanları, öğretmenler, din görevlileri ve Emniyet mensupları ile şehit aileleri ve gazilerin ek göstergeleri, yüzde 20 arttırılsın.
  • Çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları mallar ÖTV ve KDV'den muaf tutulsun.
  • Elektrik faturalarından, TRT payı, sayaç okuma, kayıp kaçak gideri gibi hiçbir ad altında ücret alınmasın.
  • Elektrik ve doğalgaz bedeli, abonelerin gelir düzeyi dikkate alınarak indirimli olarak uygulansın. Engellilere de indirim yapılsın.
  • Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yani prim ödeme gün sayısını dolduran ancak yaş haddine takılanlar için emeklilik hakkı tanınsın.
  • Cami, kilise, sinagog ve cemevleri gibi tüm ibadethanelerin tadilat masrafları ve bina giderlerini (elektrik-su-ısınma) Diyanet karşılasın.

AKP ve MHP'li üyelerin reddettiği değişiklik ve önergeler 2020'de devam etti. İşte onlardan bazıları: 

Okula onay yok

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Çekmeköy'de eskiden askeri alan olan 35 dönümlük araziye yapmak istediği okul ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan plan teklifi, AKP-MHP grubunun oylarıyla reddedildi.

Halk ekmeğe AKP-MHP engeli

İBB Meclisi'ne getirilen 'belediye hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlere halk ekmek büfesi konulması ve işletilmesi işinin 3 yıl süreliğine belediye iştiraki İstanbul Halk Ekmek AŞ’ye verilmesi' teklifi yine AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Yolsuzlukların bile araştırılmasını istemiyorlar

AKP döneminde İETT'nin 2 memurunun yaptığı 9.1 milyon liralık usulsüzlüğü İBB Meclisi'ne taşıyan CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, konuyla ilgili İBB Meclisi'nde soru önergesi vermek istedi. Ancak, çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubu, "olay yargıya yansıdı" diyerek soru önergesini reddetti.

Cemevlerine ibadethane statüsü getirilmesini engellediler

İBB Meclisinde CHP ve İYİ Parti'nin, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesiyle ilgili getirdiği teklif, AKP'li ve MHP'li üyeler tarafından reddedildi. AKP Grubu, konunun İBB Meclisinin yetki alanına girmediğini savundu.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Müdürlüğü de AKP ve MHP'ye takıldı

CHP'li meclis üyelerinin İBB'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulmasına ilişkin teklifi, AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından reddedildi. AK Partililer, "Burada LGBT savunulmaktadır. CHP yönetiminin aile yapımızı parçalamasına izin vermeyiz" diye tepki gösterdi.