‘Tablo çok ağır, yaşananlar HES’lerin, bilinçsiz dere ıslahlarının bir sonucu’

Giresun’da yaşanan sel felaketi adeta göz göre göre geldi. Bilinçsiz dere ıslahları, şirketlerin kâr hırsıyla doğayı yok ederek kurduğu HES’ler ve yol çalışmaları afetin en önemli sorumluları olarak öne çıktı. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, kentteki tabloyu soL’a değerlendirdi.

Haber Merkezi

AKP’nin Karadeniz’e yönelik yağma ve rant politikaları bir kez daha halka afet olarak döndü. Giresun’da yaşanan sel felaketi sonrası çok sayıda yurttaş hayatını kaybederken, hâlâ kayıp olan yurttaşlar bulunduğu belirtiliyor. Yurttaşların evlerinin, esnafın dükkanlarının da büyük zarar gördüğü felaket sonrası AKP yine kendini aklama peşindeyken, sel felaketinin ilçedeki etkilerini, CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı ile konuştuk.

'Kayıplar var, hasar büyük'

“Tirebolu ilçesinde 3 asker kayıp, arama çalışmaları sürüyor, sivil kayıplar var” diyen Tığlı, “Yağdare’de kayıp ve ulaşılamayan yurttaşlar var. Dereli’de hasar çok büyük, hem kayıplar ve hem de ilçedeki dükkanların neredeyse tamamı sular altında kalmış durum” ifadesini kullandı.

'Kent afet bölgesi ilan edilmeli'

İl genelinde oluşan bu çok ciddi hasar nedeniyle bir an önce kentin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini dile getiren Tığlı, hasarın en büyük nedeninin bilinçsizce yapılan HES’ler, dere ıslah adımları olduğunu vurguladı.

'Sorumlular ortaya çıkarılmalı'

Tüm bu adımların hızlıca Meclis gündemine gelmesi, sorumluların ortaya çıkarılması ve kentteki yaraların sarılması gerektiğini dile getiren Tığlı, kentteki tabloyu yakından takip ettiklerini, tablonun daha da ağırlaşmamasını dilediklerini sözlerine ekledi.

AFAD açıklaması

AFAD, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, 112, DSİ, Belediye, İtfaiye, Karayolları, UMKE, Türk Kızılay, AKUT ve İHH personelinden oluşan 988 kişilik ekip ve 288 araç ile aralıksız devam eden müdahale çalışmalarında şu ana kadar 157 vatandaşımız kurtarılmıştır

Bölgede meydana gelen sel ve heyelanlar nedeni ile kapanan 118 köy yolundan 35’i yapılan çalışmalar neticesinde ulaşıma açılmıştır. Halen kapalı bulunan 83 köy yolunu açma çalışmalarımız devam etmektedir.

Sel ve heyelan nedeniyle 70 köy ve 8 mahallede elektrik kesilmiş olup, ekiplerin yaptıkları çalışmalar sonucu 49 köye ve 4 mahalleye elektrik verilmiştir. Kalan 21 köy ve 4 mahalle için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bölgeye 9 milyon TL Acil Yardım Ödeneği gönderilmiş olup iyileştirme çalışmaları başlatılmıştır. Kayıp olan vatandaşlarımızı arama çalışmaları devam etmektedir.