soL'la yeniden tanışın: Kısa okuma kılavuzu

soL, artık her sabah 07.00’de yayınlanan bir internet gazetesi ve bununla bütünleşmiş bir canlı haber yayını olarak karşınızda.

Haber Merkezi

soL, artık her sabah 07.00’de yayınlanan bir internet gazetesi ve bununla bütünleşmiş bir canlı haber yayını olarak karşınızda.

“ANLIK” adını taşıyan canlı haber yayıncılığımız “haber sitesi” formunu yeni sitemizin sunduğu yeni olanak ve esneklikleri kullanarak sürdürecek. Gazete ise internet haberciliğinin dinamik doğasının yarattığı bazı boşlukları yine habercilikten uzaklaşmadan dolduracak. Anlık haber takibini sürdüren okur, gazete sayesinde detaylandırılmış, altı doldurulmuş ve bütünlüklü bir sunuma kavuşmuş bir içerikle “gerçeğe” yaklaşacak.

Kastettiğimiz şey "Haber sitesini ‘Anlık’ ile sürdürüp, asıl yayını neredeyse bir dergi gibi okurun karşısına çıkarmak" değil. Ya da “aktüaliteyi anlık haberlerle takip ederken, her sabah yayınlanan bir başka yayınla yorum, analiz ve teori üretimini gerçekleştireceğimiz” aman düşünülmesin.

Tabii ki, gerçeği kavramanın yolu zaman zaman analitik hatta teorik çalışmalardan geçiyor ve biz bunları daha fazla yapacağız. Öte yandan “haber” ve “aktüalite” her halde soL’un yayıncılık pratiğinin ana malzemeleri olmayı sürdürecek. Haberle, anlık gelişmelerle arası açılmış bir analizcilik de, analitik derinliği olmayan bir haber avcılığı da anlamlı sonuçlar vermiyor. Üstelik bunun ülkemizde daha fazla anlaşıldığını, her iki ucun prim yapmış örneklerinin artık daha geniş bir kesim tarafından “doyurucu olmadığı” düşüncesiyle ötelendiğini görüyoruz.

Organizasyon olarak da Gazete ve Anlık çalışmaları tek bir habercilik/yayıncılık kolektifi tarafından sürdürülecek. Gündemleri de, içeriği de iki ayrı bünyeye dağıtılmış çalışmalarla değil bir bütün olan soL çalışmasıyla belirlenecek.

Gazete ve Anlık olarak tanımladığımız ayrımın sunumla ilgili olduğunu da eklememiz gerekir. Sunulma biçiminden bağımsız olarak soL’daki her şey tek bir bütünün parçası olarak görülecek.


Bunların somut karşılığını şu anda sol.org.tr adresine girdiğinizde görüyorsunuz zaten.

soL eğer bir bilgisayardan bakıyorsanız size o sabah asılmış olan internet gazetesinin içeriğini ve onun yanında bir sütun kaplayan ANLIK akışını gösteriyor. Gazetenizden günün haberlerini, köşe yazılarını, herkesin görmek ya da göstermek istemediği haberleri ve onların ardındaki gerçeği okuyabilirsiniz. Okuyabilir, izleyebilir ve dinleyebilirsiniz demek daha doğru olacak.
ANLIK ise hep gözünüzü hafif sağa kaydırarak takip edeceğiniz bir akan zaman çizelgesi. Gün içinde sürekli değişen haber serimiz.
Telefon ya da tabletle baktığınızdaysa soL'un sabah yayımlanmış gazetesi geliyor karşınıza. Dilerseniz ANLIK akışına geçiyorsunuz.

soL'un yeni haline alışmakta zorluk çekmeyeceğinizi, yeni yazılımın ve tasarımın sağladığı esnekliklerin sizin de işinizi kolaylaştıracağını umuyoruz.

Güne soL'dan bakın.